Csapat

Összeszoktatás

 

 

Tisztes feladat egy degutartónak, amikor két kismókust szeretne összeboronálni, vagyis rábeszélni őket, hogy márpedig nekik nagyon jó lesz együtt. Ahhoz, hogy sikeres legyen a projekt nem kell nagy ördöngősség, de könnyű elhibázni is. Ezért ajánlom az alábbi sorokat minden degutartónak. Szó szerint a saját bőrömön tapasztaltakat fogod itt viszontlátni.

Fontos, hogy ivaros nőstény és ivaros hím nem lehet együtt, csak a fiúdegu ivartalanítása után min. 2 héttel költözhetnek össze. Tapasztalataim szerint a domináns egyedet másik dominánssal nehezebb összehozni, viszont a domináns alárendeltebb fél és két nyugisabb természetű is könnyebben kijönnek. Egyik sem lehetetlen, csak az egyik kevesebb a másik több idő. Ha ismered azokat a módokat, amivel biztonságosan és nyugodtabban tudod összeengedni őket.

Mikor lehet minderre szükség? Ha pl: egyedül élő degud mellé párt szeretnél, vagy ha a pár egyik fele elpusztul és nem szeretnéd hogy magányosan élje le az életét. Esetleg felszabadítanál egy ketrecet és egy NAGY közös helyre tennéd kedvenceidet vagy egy klassz csapatot hoznál össze szaporítás nélkül.

Amennyiben a meglévő hím/nőstény ketrecébe engedünk be új társat, előtte ketrecen keresztül barátkoztassuk őket és ha nyugodtan fogadják egymást léphetünk tovább, lassan. Érdemes mindig egy semleges helyen megejteni a találkozót, ami egyiküknek sem territórium. Ha egyik a másikat szerelmesen kergeti azt nem kell negatívan értékelni, teljesen normális reakció. Azért is jobb mondjuk futtatás közben összeengedni őket, mert ha összeverekednek, akkor rájuk dobsz egy rongyot, törölközőt és különteszed őket. A jól bevált sütőkesztyűt félős gazdiknak feltétlen ajánlom, hiszen ha megfogod a degudat még véletlen sem tud megharapni félelmében (ez az alárendelt félnél jellemző). Persze azért, ha nagyon tiltakozik, szabadulna hagyd egy kicsit szabadon, míg lenyugszik, ne szorítsd erőszakosan!

Fiatal fiú/lány párosnál volt már, hogy csak beengedtem a fiúhoz a lányt és onnantól kezdve egy pár voltak. Kezdettől megvolt a szimpátia és nagy szerelem lett belőle. A fiúdegu a fogai között felvitte a tálkáját, benne a kajával és letette a kislány elé. Tudott udvarolni! Szóval ezt a duót a legkönnyebb létrehozni, mert jórészt pozitív a reakció és tapasztalat. A hímnél ugyanis a hormonok győznek és odaadóan fog udvarolni, hogy elnyerje a leányzó kegyeit. A tenyésztés viszont felelős dolog, kezdő degutartóknak nagyon nem javaslom! A felelőtlen szaporítók pedig csúnya dolgokat művelnek egy-egy fajjal, ne legyél ebben partner vagy aktív résztvevő, ha kicsit is szereted ezeket az állatokat.

 

 

A tuti recept: türelem, vagyis, ha nem megy elsőre tovább kell próbálkozni, szélsőséges esetben akár több hét is kellhet hozzá, de legalább 1-2 alkalom barátkoztatás. Hogyha mindkét állatka rácsos ketrecben él, tegyük egymás mellé őket, úgy, hogy egymást szaglászhassák, de ne haraphassák meg. Így hamar megszokják a másik jelenlétét, illatát és utána nagyobb biztonsággal ereszthetők össze. Ellenkező nemű pároknál általában a leányzó kéreti magát – no de illik egy kicsit, nem? 😉 Nagyon ritka, hogy a kitartó összeszoktatás ellenére sem barátkoznak meg. Türelmesnek kell lenni. ha ajtóstól rontunk a házba, nem fog sikerülni, vagy csak jóval később.

Fiatal hímek: A hímek másik hímmel szemben mindig erélyesebben lépnek fel, ha a területüket, a pozíciójukat védik. Egy fiatal degufiú még nem feltétlen ilyen öntudatos, mivel általában nincs még saját területe, pl. ha közvetlenül az alomtól választjuk el időben, még nem ivarérett. A ketreces szaglászós és a semleges helyen történő összeengedést szintén ajánlom. (legyen kéznél rongy). Számítani kell visításra, lökdösődésre, de van különbség hiszti, rinya és komoly véres összegabalyodás között. A rangsort el kell dönteniük, de ezt komolyabb gond nélkül is meg lehet oldani. Nem javaslom senkinek, hogy csak úgy – felügyelet nélkül – összeengedje őket, mert csúnyán összeverhetik, maradandóan megsebesíthetik egymást.

Fiatal kontra idős hím: nálunk erre volt egy különösen pozitív példa (Nagypapa és unokája). A ketreces technika és a semleges helyen történő összeengedés a recept. A rangsort ilyenkor el kell dönteniük. Ha az idősebb még nem öreg, a fiatal pedig nagyon fiatal, akkor rendszerint az idősebb lesz a domináns, Ha egy öreg mellé beteszünk egy kamaszt, simán átveheti a falkavezér szerepet. Kérdés, hogy ki mennyire adja alá a pozícióját könnyen. A lehető legtöbb módszert végig kell próbálni, mielőtt egy ketrecbe kerülnek. Amikor már hallható a bugy-bugy, vagyis bugyborékoló hangot adnak ki egymásnak, akkor teljes a harmónia.

Ideális esetben egy teljesen új, szagmentes hely lesz az új közös otthon. Ebből van kevesebb. Inkább az egyik deguci ketrece lesz kettejük lakhelye. Mielőtt ez így lenne, szagtalanítsuk, takarítsuk ki a kecót, a berendezési tárgyakat és rakjunk be friss almot, majd homokfürdőt is 15-20 percre. Adjunk esélyt a közös „szagszerelem” gyors kialakulásának.

 

LÁSSUK TEHÁT A FELSOROLT MÓDSZEREKET KIFEJTVE IS:

Szomszédoltatás: a két deguci ketrecét tegyük egymás mellé, hagyjunk kb. 3-5 cm-es távolságot köztük. A kontaktot maguktól fogják felvenni. A másiktól csórt csipetnyi almot, tárgyat lehet tenni a ketrecbe és fordítva. Én a zsepiket szeretem cserélni. Egy picike szagminta. Hím deguknál csak óvatosan, mert sokkal érzékenyebbek a területükre rosszul értékelhetik és ellenségesen reagálhatnak. Inkább akkor próbálkozzunk vele, ha volt már előtte többszöri kontakt. Szintén jó módszer, ha a sütőkesztyűt dörzsöljük az alomhoz és teszünk át megmutatni a másik félnek. Ha rossz a reakció legalább nem a kezünk bánja és az “illatminta” is könnyen kimosható.

Számomra ez a legbiztonságosabb összeszoktatási mód. Aki meg tudja oldani, hogy egy ketrecet ráccsal vagy dróthálóval szökésbiztosan elválaszt ideiglenesen, nos az is jó módszer. Egyetlen hátránya, hogy az óvatlan fél harapást szenvedhet, ha átdugja a lábikóját, nóziját a rácson. Ha valamelyikük nyugtalan, nem tud pihenni ebben a helyzetben, stresszes, inkább más módszerrel próbálkozzunk. A deguk ugyanis nem csak 1-2 órára talákoznak, hanem egész nap egymás mellett élnek. Eleinte lehet visongás, de később lecsitulnak a kedélyek. Még kényelmesebb, ha két ketrecet egymás mellé teszünk. Így a kontaktot is felveszik egymással, viszont az alomtálca kellő távolságban tartja őket a harapáshoz. Ezt én automata összeszoktatásnak hívom, mert nem kell kifejezett felügyelet hozzá.

 

Két ketrec egymás mellett. Ismerkednek a lányok.

 

Semleges terep: tegyük a degukat egy szabad zárt térbe és valamilyen búvóhelyet, papírdobozt, ahová vész esetén el tudnak bújni. (de a törökülésben lévő gazdi is csudajó menedék). Készítsünk oda előre! rongyot, törölközőt, amit a verekedő degukra tudunk dobni, ha elfajulna a helyzet. Befogáshoz dobozt, vödröt vagy sűtőkesztyűt használhatunk, nehogy mi húzzuk a rövidebbet. Maradjanak folyamatos felügyelet alatt! Ezt első lépésnek nem ajánlom. Ezt a szobában szoktam végezni, mert az tuti semleges és nagy a hely a kitéréshez.

Közös fürdő: tegyünk be homokot a domináns degunak, majd az alárendeltnek, aztán vissza. Így megismerkedhetnek egymás illatával. Ajánlott semleges területen is bevetni ezt a már használt homokot.

Gazdiszerelem: sokáig erre nem gondoltam, de már többször alkalmaztam. A karomon bújó, szelíd degu mellé odatettem a másik összeszoktatni kívánt társat. Először csak nózival mutattam őket egymásnak. Ha nem volt egyértelmű negatív reakció, akkor hagytam őket egymás mellett. Egyik a karomon, másik  a tenyeremben. Aztán volt rá lehetőségük, hogy összebújjanak a karomon. Így elnyerik egymás bizalmát, azáltal, hogy bíznak bennem. Utána pedig jön a következő lépcső, hogy a saját helyén is megtűri e az új társat a befogadó mókuci.

 

TIPPEK!

  • Ha a deguk összeverekednek és elválasztottuk őket (soha nem puszta kézzel!), pihentessük egy kicsit a projektet, de ne adjuk fel. Félelem esetén a legjobb védekezés a támadás, így rendszerint az alárendelt félnél szakad el a cérna.
  • Egy hímhez több nőstény is tartozhat, de nőstény/ek mellé csak egy ivartalan hím kerüljön! A párzás a hímeknél olyan előjog, amiért ölni is képesek. A dominánsabb elpusztíthatja vetélytársát.
  • Ne erőltessünk semmit! Hadd barátkozzanak saját tempóban. Minden siettetés visszavetheti az eddig elért eredményt.
  • Ne keseredj el, ha elsőre nem sikerül, vagyis agresszió, vagy fokozott félelem a reakció. Próbáld újra később!
  • Soha ne hagyd magukra a degukat, ha éppen összeengedted őket. Legyenek folyamatos felügyelet alatt, hogy beavatkozhass, ha szükséges.
  • Kombináld a módszereket, növeld a sikeresség esélyét akár több deguval és vigyázz rájuk!

 

Sikeresen összeszoktattad a deguidat? Gratula, ügyes vagy! Nézzünk rájuk az első 2-3 órában a biztonság kedvéért. Addig még lehet lökdösődés, nyafogás. Pár óra után már nem lesz komoly gond velük. Ha nagyon nem csípik egymást az persze még az elején ki fog derülni. Társas kapcsolataikban egyébként is érdemes megfigyelni őket, nagyon bájosak. Nálunk a két deguhoz szoktatott harmadik volt, hogy elvette egyiküktől a pajtását és “szerelembe esett” a másikkal 1 nap után, pedig a másik fiú alomtesó volt. (három hím) Szóval sosem lehet tudni.

Ha már együtt élő deguknál tör ki a balhé annak is oka van. Legfőbb okok:

-kicsi ketrec, kicsi kerék, a ketrec minden old mélysége nem lehet 50 cm alatt, a mókuskerék átmérője min. 30 cm, a ketrecben legyen több telepolcos futófelület. Vagy lehet, hogy túl közel van a lányok ketrec a fiúkhoz.

-nem megfelelő táp, lépj IDE

-lányoknál, ha többször előfordul kb. azonos időszakban havonta a balhé, azt hosszú távon egy golyótlan degupasi orvosolhatja

Ahol további hasznos infókat olvashatsz a témáról magyarul: http://www.ilovedegu.hu/osszeszoktatas.htm

 

 

Fotók: saját archívum