Betegségek

Állatorvos ajánló és tippek

 

Érdemes már  közvetlenül tájékozódni arról, hol van a környéken olyan orvos, akihez szükség esetén fordulhatunk. Nincs annál rosszabb, mint előismeret nélkül, beteg deguval ülni otthon tehetetlenül és keresgélni a megfelelő orvost. Itt találtok segítséget:

http://tengerimalacok.hu/tengerimalacrol/ajanlottallatorvosok

http://ilovedegu.hu/index_hu.htm (nincs direkt link, belépés után bal oldali menüben keresd az Állatorvos ajánlót!)

A legtöbb linken a néven, címen, telefonszámon kívül sok esetben elérhető a honlap címük, telefonszámuk. Sose menj oda előzetes telefonálás nélkül, mert nem biztos, hogy tudnak fogadni!

Miért nem jó a kutyás/macskás doki deguk ellátáshoz?

A degu egzotikus állat, ezért külön szakon oktatják az állatorvosoknak az ő ellátásukat. Az alapképzésben sajnos nagyon keveset tanulnak csak róluk. Emellett egy egzotikus állatokra nem specializálódott rendelőben esetleg nem lesz megfelelő méretű vagy szükséges eszköz az ellátásukhoz. Tehát hiába nagyon kedves és hiperszuper doki, ha deguhoz nem ért szakszerűen, olyan gyógyszert adhat, amit degunak nem szabad.

Deguknál ami nagyon fontos: szteroidot nem kaphatnak! Csak gázzal altathatók, mert az injekciós altatásból 50%-uk nem ébred fel. Gyógyszert folyadék formában bőr alá vagy szájon át a fogak mögé lőve kaphatnak. 

A súlyát otthon is lemérheted konyhai mérlegen, de ha nem vagy biztos a pontos mérést illetően vagy ha sos a szitu, inkább bízd az orvosra, mert a gyógyszerek mennyiségét mindig a súlyához igazítják.

A degu tünetrejtő, zsákmányállat lévén sajnos jól leplezi, ha valami baja van. Ismerned kell az állatod viselkedését és hetente mérned kell otthon, hogy észrevedd, ha baj van.

Tegyük a szállítást minél komfortosabbá számára, ügyeljünk, hogy minél kisebb stressz érje. Nyáron kánikulában klímás autóban/tömegközlekedésen, télen fűtött autóban/tömegközlekedési eszközön szállíthatók. Mi a hordozójukat egy utazótáskába szoktuk beletenni. Télen az utazótáska és a hordozó közé melegvizes pet palackokat szoktunk tenni. A hordozó aljára tehető beteg alátét méretre vágva, arra széna és polár. Az utazóba is szoktam tenni egy polár plédet.

Erről videót a facebook oldalalmon találsz: https://www.facebook.com/degukisokos/videos/1709264785752338/

Megelőzni a bajt

Szerencsére nagyon sok betegség elkerülhető/megelőzhető helyes gondozás, rendszeres takarítás és etetés mellett, amelyek az alapszabályait nem is nehéz betartani. Sok-sok szénával és jó minőségű eledelekkel (VL Complete, Real Nature malacos, Bunny degu traum) kisebb az esély a fogászati és emésztőrendszeri megbetegedésekre. A jó eledelnek nem rágcsálótáp keveréke az alapja, nem tartalmaz, gyümölcsöt, cukrot, kukoricát, nem magkeverék, hanem pelletes/granulátumos formájú. A rosttartalma pedig legalább 20%. A megfelelő minőségű eledel drágább, de sokkal olcsóbb, mint folyamatosan dokihoz járni pl: fogproblémával. A nasizással is csínján kell bánni, mert úgy ér valamit  a jó táp és akkor fogja enni, ha nem nasival lakatod jól. 😀

Egy jó gazdi rendszeresen törődik kedvencével, ismeri a szokásait, ezáltal hamarabb észreveszi és fölismeri a bajt. Az időben történő cselekvés életet menthet. Fontos a legalább heti 1 súlymérés, ahol hamar lebukik pl. a még tünetmentes fogas degu. Két számjegyű eltérésnél már érdemes  a következő napokban is több ellenőrző mérést végezni és ezeket felírni.

 

 

Súlyos kontra nem súlyos

A gyógyulás kulcsa a felismerés és az eltelt idő. Éppen ezért, ha tüneteket produkál, azt illik komolyan venni és nem várni vele. Irtó hamar le tudnak fogyni és a nem evésbe is 24 belül elpusztulhatnak, mivel a rendkívül gyors az anyagcseréjük. Erőtlenség, rángatózás, erős vérzés, oldalra dőlés esetén sos keressük fel az egzós orvost! Ezek sürgősségi, azonnali ellátást igénylő tüneteket. Kérjünk időpontot az orvoshoz, ha fogyott, nem eszik, túlnőttek a metszői, hunyorog (fáj valamije), nem gyógyul a farokszakadás, csigolya kilátszik, sérülhetett a szeme, törölgetve piszkálja  a száját, tüsszög, stb.

 

Antibiotikum, probiotikum, szemcsepp, amiket a doki írt ki egy konkrét esetre

 

Muszáj dokihoz vinnem?

Az orvosi költségek éppúgy hozzátartoznak az állattartáshoz, mint az, hogy eteted, itatod, szereted. Tehát, ha vállaltad, hogy gondozod, a gazdája leszel kutyakötelességed orvoshoz vinni, ha baj van és állni annak a költségeit. Tapasztalatból mondom, hogy ha a degu nem eszik, nem iszik, bágyadt, csak piheg az oldalán fekve, akkor azonnal orvoshoz kell vinni, azzal nem segítesz rajta, ha fórumokra, vagy e-mailen írsz valakinek. Ilyenkor egyszerűen nincs erre idő. Kérlek ezt ne feledd, mert sok degu élete múlt már a tétlenkedésen!

Nem árulok el nagy titkot, hogy a betegségek felismerése után a következő lépés rendszerint az állatorvos. Csak ritkán tudjuk itthon megoldani a baj forrását, mert a félre diagnosztizálás, nem degunak való orvosság többet árthat, hiszen egy tünet több betegségre is utal, pontos kórképhez, pedig a dokinak látnia kell a beteg állatot, telefonon, interneten keresztül ő is csak tippelni tud, mi lehet a baj. Én is utálok orvoshoz járni, meg lusta is vagyok, ha magamról van szó, de ha másról van szó, akit szeretek, hamarabb megemelem a popsimat, főleg, mert ez esetben a degu érdeke, hogy megfelelő kezelést kapjon, amin az élete múlhat. Ne feledjétek! A kisállat csak a gazdájára, az ő döntésére, viselkedésére van utalva, teljesen kiszolgáltatott nekünk. Optimistán hiszem, hogy aki eljut erre, vagy bármely más degus oldalra, az felelős, jó gazdi és tudja mi a jó a kedvencének, tehát helyesen fog dönteni is. A kezdő gazdi még hamarabb elszalad a deguval az orvoshoz. Ez nem baj, hiszen így nem árthat neki, később azonban megtanulja felismerni és rangsorolni a bajokat. Így egy enyhe szőrhullást, pici sebet otthon is el tud majd látni.
Idővel egyre tapasztaltabb gazdiként már sok olyan dolgot be tudsz spájzolni, amikkel otthon is tudod majd kezelni az apró-cseprő, gyakoribb bajokat. Lesz otthon vitaminod, probiotikumod, rostdús tápszered.

Mielőtt elmész a dokihoz, csörögj rá, mondd el mi a baj, ő majd célirányosan kérdez. Egyes esetekben telefonon ad olyan tanácsot, segítséget, amivel akár otthon kezelheted vagy indulás előtt stabilizálhatod.

 

 

 

Ha muszáj mennie…

Vannak olyan betegségek, amik elkerülhetetlenek. Genetikusak, vagy erősebb a kisállat hajlama, fogékonyabb bizonyos bajokra. Ezeket szinte lehetetlen előre megjósolni, de pont ezek miatt fontos, hogy honnan szerzed be a kedvenced és mit tudsz róla. Amíg beteg, ápold, ha menthetetlen, az utolsó pillanatig legyél mellette, ahogy ez lehetséges és okosan dönts, ha már nagyon rossz állapotban van, hogy agonizálva szenvedve pusztuljon el, vagy kérsz neki egy szurit, amitől elalszik. Ezt a kérdést az orvos fogja feltenni, ha szakmailag ezt indokoltnak tartja. Nagyon nehéz döntés és szomorú, ha már ezen kell gondolkozni. Sajnos velem már többször megtörtént és én az altatás mellett döntöttem. A döntést megkönnyíti, ha felteszed  a kérdést: neki mi a legjobb? Szenvedő, haldokló kisállatot pedig főleg nem hagyunk napokig otthon szenvedni, hanem szakszerű orvosi segítség mellett búcsúzzunk el tőle.

 

Képek forrása: Internet, gator549.nestgator.com, www.123rf.com, saját archívum