Alapok

Mielőtt degud lenne

Mielőtt degud lenne

Néhány alapvető szempontot gyűjtöttem össze segítségül.

Miért pont degut?

 1. Anyagiak
 2. Elhelyezés
 3. Más háziállat
 4. Idő
 5. Beszerzés helye

Először is gondold át, hogy miért éppen a degura esett a választásod? Mik az érveid a deguvásárlás mellett? Biztos, hogy alkalmas az otthonod a befogadására (szekrény méretű ketrec)? Ha a gyermekednek szeretnél “játszótársat” nem  feltétlenül a degu a legalkalmasabb első háziállatnak. Egy kisgyerek könnyen kárt tehet az állatban és fordítva: a degu is megharaphatja a kicsit és ez nagyon fájdalmas. Osztrák degusok szerint is 14 éves kor felett ajánlott degut tartani. A gyerekek sajnos gyakran hamar ráunnak a kikövetelt kiskedvencre, akit utána szülőknek kell gondoznia és az ő felelősége i, Ezt sokan elfelejtik. Sajnos pont ezért nagyon sok a rosszul tartott, elhanyagolt vagy kidobott állatka. Tanítsuk meg a gyereknek is, hogy állatot tartani, nem játék, hanem felelősség! Amik kicsik, addig pedig segítsük őket. Degunál nem lehet csak egy kisállatban gondolkozni. Kolóniákban, családokban él a természetben, ezért fogságban is igényli a degutársaságot. Amikor elhozod érdemes legalább egy azonos nemű tesót is választani mellé, így nem kell őket összeszoktatni és a folyamatos “gyermekáldástól” sem kell tartani. A degu élelmezése is speciális, ezért könnyen megbetegszik a helytelen táplálástól, nasiztatástól, ezért utána kell alaposan olvasnod a táplálásának, tartási feltételeinek. Ha erre időt és fáradtságot veszel, akkor lehetsz jó gazdija.

A deguk tartásához szükség van néhány alapvető kellékre. Vannak folyamatos (minőségi eledel, alom, homok, réti széna) és ritkább vagy akár egyszeri költségek (ketrec, mókuskerék, itató, etetőtálka, deguház, függőágy, lépcsők, bújók, stb.) Ha megbetegszenek, akkor az orvosi költséggel is számolnunk kell. Ez a betegségtől függően a párezer forintos kezelésektől a huszonezres tételekig is elérhet a betegség súlyosságától függően. A jó dokikért is rendszerint utazni kell. Ezekre mindig gondolni kell, hogy belefér e? Ha nem, akkor nem szabad degut tartani, hiszen az orvosi ellátása is éppolyan létszükség, mint az etetése. Mindenképpen érdemes körülnézni webshopban, ahol akár nagyobb tételben bespájzolhatsz eledelből, az itató és az alom is sokkal olcsóbb. Több webshopnál ingyenes szállítási napok vannak vagy egyszerre nagy tételben érdemes rendelni az ingyenes szállítás miatt. Ketrecet a legjobb építeni vagy építtetni. A legtöbb kereskedésben kapható ketrec és kerék nem a deguk igényeihez igazodik, azt építeni/építtetni kell vagy készen venni, valamint hirdetési oldalakon találsz esetleg megfelelő ketrecet, ami kis átalakítással jó lehet. Rengeteg színes és jópofa dolgot árulnak rágcsálóknak, amiknek nagy része pénzkidobás. Vásárlás előtt kérdezz! Segítek. A színes vegyes kaják, csemegerudak, fogkoptatók, dropsok csak a gazdi szemének lettek kitalálva, a degunak egyenesen károsak. Az állatorvoson is sokat spórolhatunk, ha az állat vadon élő táplálkozási igényeit figyelembe véve etetjük és biztosítjuk a megfelelő hely-, társaság- és életkörülményeit. Már a kisállat beszerzésekor érdemes tájékozódni, hogy ki lesz az az állatorvos, akihez fordulhattok.

Fontos mérlegelni, hogy van e külön helyiség, ahol egyik családtag sem alszik. Rágcsál, hajtja a mókuskereket, rendezkedik. Habár nappali életmódú állat, de éjszaka is előfordulhat, hogy mocorog, attól függően, hogy nappal mennyit pihent. Nálunk a gyerekszobát lakták be, amiből hamar deguszoba lett. Olyan hely kell, ahol télen sincs 15 foknál hűvösebb, nyáron 27 foknál nincs melegebb, nem huzatos és nincs kitéve a ketrec közvetlen napfénynek. Ablakos legyen a helyiség a fény és a szellőzés miatt! Tévhit, hogy a degut egész évben a szabadban vagy kinti zárt, de fűtetlen helyen is lehet tartani! A természetes élőhelyükön sem túl hideg, sem túl meleg nincsen, ezért nem bírják ezeket a hőmérsékleti viszonyokat. Panel tizedikre, klíma nélkül sem való degu, mert egyre melegebbek a nyarak. Nem tudják hűteni magukat, a hőguta pedig előzetes tünet nélkül is halálos lehet. 

60x80x100cm-es ketrecek. Két degusok. Ennél nagyobbat is ki tudnak használni.

A deguk nagyon kíváncsi és barátságos állatok, viszont fölöttébb érzékenyek. Ha más háziállatot tartunk – még ha nem is jut be a degu ketrecébe – a kisállat nagyon félhet tőle. Ez nem mindig látható a tünetrejtő állatokon, de egészségügyi problémákat okozhat. Érthető, hiszen a kutya, a madár, a macska és a kígyófélék árthatnak neki vagy félelmet ébreszthetnek a deguciban. Felelős állattartóként ezt nem akarhatjuk. Arról nem is beszélve, hogy sok betegség forrása más háziállat lehet (ha épp nem fizikálisan, akkor a stressz miatt). Tartsuk őket minél jobban külön. Tehát ha más háziállatot is tartunk, ügyeljünk rá, hogy elkülönítve éljen a mókusunktól. Még ha egyébként nem bántják egymást a betegségek miatt is érdemes így tenni, illetve ha elmegyünk otthonról tegyük lehetetlenné számukra a négyszemközti találkozást. Állatvédelmi törvény is szabályozza mindezt. Sokan nem tudják, de még más rágcsálókkal és nyuszival sem tarthatók együtt. Egy szobában igen, de akkor külön ketrecben, mindenki a fajtársával, társaival. ) Pl. a csincsilla éjszaka aktív, a degu nappal. Olyan lenne nekik, mint nekünk egy hiperaktív kollégiumi szobatárs, aki minden éjjel fent van, zenét hallgat, telefonál és nem hagy pihenni. További indok, hogy egyik állat bacija veszélyes a másikra (pl. nyuszira a degué), sőt fizikálisan is életveszélyes sérüléseket tudnak okozni egymásnak. Attól, hogy hasonló faj, még nem tudnak kommunikálni egymással, kizárólag fajtárssal érzik jól magukat. Mi sem éreznénk jól magunkat egy majomfélével egy szobába zárva. Sajnos erre kereskedések figyelmét is folyamatosan fel kell hívni, mert előszeretettel pakolják őket össze.

Lejlát egy debreceni kereskedésből mentettem. Nyulak és tengerimalacok mellett élt…és igen, nem mellesleg az egyik szemét ki kellett műteni, olyan sérülés érte.

A legtöbb háziállatra igaz, hogy időigényes velük foglalkozni. A degut nem szabad egyedül tartani, mert depresszióssá válhat. A gazdi társasága nem elegendő, fajtársra is szüksége van! Kellő tapasztalat, segítség nélkül pedig soha ne szaporítsd őket! (amúgy sem, a tenyésztés tök más tészta). Mindezeket az állatvédelmi törvény is kiemeli. Társas lények, érdemes megfigyelni, hogyan bújnak, kommunikálnak társaikkal. Azt is fontos mérlegelni, hogy ha elutazol, tudod e majd kire bízni a kedvencedet. Szinte egyáltalán nincs szabadidőd? Akkor miért akarnál állatot tartani? Akkor még virágot sem! És ezt a legkomolyabban mondom. Amennyiben mégis a deguk mellett döntesz, rendszeresen és türelemmel foglalkozol velük, többszörösen vissza fogod kapni a szeretetet. Ha megérted a kis világukat, nem fogod tudni elképzelni, hogy ne legyen degud. 🙂

Sokan kereskedésbe indulnak házikedvencet venni. Ennek viszont megvannak a maga buktatói. Fontos, hogy nemek és faj! szerint (nincs összerakva tengerimalaccal pl.) elkülönítve legyenek az állatok, másrészt érdemes megfigyelni a tartás körülményeit a betegségek miatt. Tehát megéri még a vásárlás előtt egy puhatolózó, kérdezősködő, nézelődő kört tenni (pl. nemekről is). Szaporítótól legalább akkora kockázat vásárolni, mint kerekedésből. Állatot otthon szaporítani nem tenyésztés! A tenyésztők viszont elkötelezettek és felelősséget is vállalnak az állat származására, egészségére. Emiatt lehet, hogy magasabb áron, de magasabb színvonalon is történik a kereskedés. Degutartó gazdik esetében érdemes megkérdezni mióta foglalkozik a degukkal, és mit tud elmondani a degu szüleiről. Mivel személyes átvételről van szó, akár meg is nézheted a szülőket, testvéreket, választhatsz az alomból. Kérdezhetsz arról, hogy milyen eledelt ettek eddig, milyen személyiségek, stb. Ne sajnálj sosem pénzt adni egy állatért! Ez egyfelől kifejezi azt, hogy komoly gazdája leszel, más részről akitől átveszed szintén időt, energiát és pénzt szánt arra, hogy az elvitt kisdegud egészségben nőjön fel és szelíd legyen. Ha nincs még tapasztalatod a degutartásban keresd a facen az ilovedegu csoportot vagy nézz be a facebook oldalamra és kérdezz tőlem. Szívesen fogadok minden megkeresést és amiben tudok segítek. Ha kereskedésből hoztad el, akkor is informálódj a degusoknál, mert sajnos tapasztalom, hogy sokszor még a nemeket sem tudják megállapítani, nem jó információkat adnak át egy kezdő degusnak és rossz ketrecet, kereket, egyebeket sóznak rájuk, vagy vemhes nőstényeket, így páran sajnos rögtön tragédiával kezdik a degutartást. Tisztelet a kivételnek, de sajnos rendszeresen találkozok ilyen gazdival, aki pórul járt.

Honnan szerezd be a degudat? Ha nem akarod támogatni a szaporítókat, akkor az Együtt a Kisállatokért Alapítványtól tudsz örökbe fogadni már társított komplett csapatot, szuperszelíd, bújós kis szőrgombócokat, akik állatorvosi ellenőrzésen is átestek. Nekem több degum onnan van. 🙂 Akár ivartalan pasit is kifoghatsz lányokkal, ami a legstabilabb csapat. 🙂

Az egyik örökbefogadott lánykám, Cukicunami Emma. Egy közel 70 fős degukolóníából érkezett.

 

A degutartás előnyei (Fordítás a degutopia.co.uk oldalról):

 • kis termetű, könnyű a tartása
 • napközben aktív
 • intelligens és különleges személyiség
 • szereti az emberek társaságát, a gazdáját megismeri, más emberektől meg tudja különböztetni
 • órákon át lehet vele foglalkozni, mert: aranyos, okos, vicces, szemtelen, játékos
 • a deguk hűséges és bátor kis lények
 • jól alkalmazkodnak az új környezethez
 • nincs olyan erős szagú vizeletük, mint más rágcsálóknak
 • inspirálnak egy weblap létrehozására, segítve, hogy más gazdik is ötletet merítsenek 🙂

 

Képek forrása:
saját archívum
www.infoabc.eu
123rf.com