Lakhely

Itatók

Fontos, hogy rendszeresen és elegendő mennyiségben friss víz álljon a kismókus rendelkezésére. Tálkába nem szabad a degu elé vizet tenni, felborogathatja, vizes lesz és megfázhat, illetve nem is túl higiénikus, ha belekoszol. Arról nem beszélve, hogy víz nélkül maradhat akár egész napra.

A műanyag golyós itatók nagyon klassz találmányok. A golyós elzáró megakadályozza a víz kifolyását. Szerencsére csak ritkán csöpögnek. Az önitató működését a mókucik gyorsan megtanulják. Szóval itt nem nagyon fogok más alternatívát ajánlani, mert ennél jobbat, kényelmesebbet nem tudok.

Ajánlott itatómárkák: Deluxe, Trixie, Ferplast, Classic

 

Nálam ez a márka a nyerő. A tetején ugyanis van egy fülecske, aminél fogva szintén felakasztható. Van piros, kék és zöld színben így ha több ketrecen is használom, nem keverem össze. A legkisebb túl kicsi, a nagyobbakat ajánlom. Nálunk min 250 ml-es itatók vannak, 3 vagy többdegus ketrecekben, pedig 300 ml felettiek. Nagyon megbízhatók, tartósak a Deluxe itatók, valamint a fém száruk is karcsú, ezért a deguk a nyuszinak való nagyobb önitatót is kényelmesen használni tudják. (a legtöbb rágcsáló igényeihez igazították). Arról nem is beszélve, hogy a rácsozott ketrecekhez is könnyen felakasztható és a karcsúsága miatt nem szorul be két rács közé. Az osztrák Ferplast itatók is rendkívül erősek és tartósak, viszont sajnos vastagabb a fém száruk és bizony nálunk beszorult a ketrec két rácsa közé. Így hiába tettem eléjük vizet, a golyó nem mozgott benne, mert megszorult és víz nélkül maradt a degu. Fülecskéje sincs, amivel felakasztható.

 

 

Ezek is jók, csak fülecskéjük nincs, ezért csak két oldalt dróttal rögzíthetők a rácsra. 🙁 2 degunak elég lehet a hörcsögitató, de a törpenyuszis a legjobb. 3-4 degunak már a nagyobbak kellenek.

Segítség a golyós itató használatához. A tatrapet itatóhoz kaptunk használati útmutatót, amit összegezve a saját gyakorlattal megtudhatjuk, hogy buborékmentessé kell tenni a vizet, amikor frissre cseréljük, illetve teljesen tele kell tölteni. Amikor megfordítjuk természetes, hogy egy kis mennyiség kifolyik. Ez kell ahhoz, hogy nyomás alakuljon ki a flakonban. A hőmérséklet változása időszakos csepegést válthat ki. Érdemes csere után ujjal kipróbálni, hogy nem e szorul a golyó, tud-e belőle inni a kismókus. Fontos, hogy az itató cseréjekor ne cseréjük össze az egyik ketrec itatóját a másikéval. Tartsuk be az alapvető higiénés szabályokat!

 

Tipp!

Mindig tarts otthon pótitatót, mert én már jártam úgy, hogy ünnepnapon ment tönkre az egyik. Csöpögni kezdett, mert leesett vagy szétrágták. A másik, amire érdemes figyelni, különösen “beüzemeléskor”, hogy nem-e szorul a golyó, tudják e használni. A rossz itatót a szomjas degu rágja, rángatja. A jól működő itatónál ivás közben láthatóan levegőbuborékok mennek fel az itató tetejébe. Mit tegyünk, ha tönkrement az itató és nincs otthon másik? itassuk meg naponta többször egy tiszta kis kupakból, de ne hagyjuk bent neki. Ugyanúgy gond lehet a csöpögő itató, mert nedvesíti az almot, büdösít és hamar kifogy, a deguk pedig megfázhatnak. Ilyenkor muszáj kicserélni az itatót másikra.

 

Egy saját ötlet rágás kivédésére:

 

A régi kazettatok egyik felét használom. Így a deguci alul csak a fém részhez fér hozzá, a műanyaghoz nem, ezáltal nem fogja tudni szétrágni. Fontos, hogy az itatókat mindig kívül rögzítsük és a ketrecen belül csak a fém csőr legyen.

 

A legjobb, ha olyan magasságba tesszük az itatót, hogy két lábra állva kényelmesen elérjék. Ha nagyon lent van, elég bénán aláhajolva tudnak csak inni és így hamarabb szét is rágják, mert idegesíti őket, ha kerülgetni kell, hiszen nagyon belelóg az életterükbe. Beteg degunál viszont külön ügyeljünk arra, hogy elérje.

Az itató tisztán tartása: a legegyszerűbb külön erre a célra használt üvegmosó kefével, fogkefével vagy az ujjunkkal és sima tiszta, vagy még jobb ecetes vízzel. Tisztítás után alaposan öblítsük át hideg vízzel. Az itató algásodásra, vízkövesedésre hajlamos. Ha tisztán tartjuk, akkor a benne lévő víz is tovább marad friss. Hetente 1x érdemes áttisztítani. Ha pedig már nagyon nem megy akkor cseréljük.

Tipp! Elromlott esernyő huzatját egy kicsit átalakítani: szűkíteni, levágni belőle. Elzárja a napfényt és szigetel is. A fény kizárása az algák szaporodását akadályozza.

 

Képek forrása: trixie.de, netpetshop.eu, www.zoohaus.hu, www.tatrapet.hu, saját archív

Innivalók

A degunak naponta szüksége van friss és tiszta csapvízreLéteznek persze rágcsálóvizek, de én ezeket nem pártolom. Nem rosszak, de feleslegesnek tartom, hogy csak ezt igya a degum, mivel sosem lesz olyan, mint a csapból frissen engedett ivóvíz. Az ásványvíz degunak tilos! Az ásványi anyag tartalmat egy felnőtt ember igényeihez igazították.