Csapat

Hatalmi harc

A hatalmi harcokról

Csapatban jó – de mint mindennek, a közösségnek is vannak árnyoldalai és ez sajnos a degukra is éppúgy érvényes. Remélem ezt a kevés gazdi fogja átélni. Habár az állati – sőt az emberi ösztön egyik alappillére a versengés, borzasztóan rossz látni, ahogy a szeretett kisállataink egymásnak esnek és a szép bundából csapzott, a pisze nózi pedig karcos lesz.

Nem igaz, hogy a hatalmi harc kizárólag a nőstény kegyeiért folyna és csak hímek között történne.

Tény, hogy minden egyes összecsapás a csapatban betöltött pozícióért megy végbe, ami a szorosan összefügg a vezető szereppel és így a párzáshoz való joggal is.

 

 

Mik a lehetséges okai a véres harcoknak?

  • Klasszikus eset, ha tudatlanságból több hím és egy nőstény kerül össze – ugye ilyen csapatot eleve nem hozunk létre. Ha mégis így tennénk, akkor a két fiú kegyetlen csatába kezdene a párzási jogért és a vezérhím titulusért. Ez ősi ösztön, amit nem lehet csak úgy kikapcsolni és tenni sem ellene. Éppen ezért erőteljes és kegyetlen ösztön is. A deguk súlyos, akár maradandó sérüléseket okozhatnak egymásnak, sőt bele is halhatnak az ütközetbe. A mókuslak ilyen esetben kész gladiátor arénává változik, ami nem egy szívderítő látvány. Megoldás: megelőzni. Nem teszünk több hím mellé nőstényt. Ez a degutartás egyik alapszabálya is.
  • Ha egy helyen hímeket zárunk össze nőstény nélkül, de van nőstény közel a helyiségben és netán épp tüzel, az is kiválthatja bennük a harci ösztönt – sőt van, hogy a nőstény jelenlététől függetlenül is acsarkodnak. Ilyenkor minden családi és érzelmi köteléket felrúgnak. Különösnek hathat, hogy az egymásra vicsorító, egymást megsebesítő deguk a harc végén a másikat nyalogatják és összebújva alszanak el. Gyakori ok lehet a ketrec alapterülete. Egyik oldala sem lehet 50 cm-nél kisebb. Legyen tágas, több szintes, min. 60x80x80-as és legyen bent min. 30 cm kerékátmérőjű mókuskerék vagy futókorong. Tele polcok legynek berakva a nagyobb futófelületért.
  • Egyes deguknál ha új helyre tesszük őket ugyanez a folyamat játszódik le. Új otthonukban kényszeresen azt érzik, hogy újra el kell dönteniük a rangsort. Szerencsére ez ritkább, de hasonlóan véres harc lehet. Megoldás: tartsuk be az összeszoktatási folyamat lépcsőit. Még a nőstény is védi a saját területét. Új ketrecnél pedig tegyünk be a régi ketrecből berendezési tárgyakat. Régi szagú dolgokat, fekhelyet. biztosítsunk több mászó és búvóhelyet. ne zsúfoljuk túl a ketrecet, de biztosítsunk lehetőséget a gyors eliszkolásra: lépcsők, fa mászók, odúk.
  • A hatalmi harc két addig még egymásnak ismeretlen degunál is lezajlik, főként erős, ha egyik a másik helyére készül beköltözni. Egy nőstény is képes védeni a területét, tehát ez olykor nemtől független unszimpátia harc, amit a nemkívánatos betolakodónak címeznek. Erről külön fejezetben: Összeszoktatás olvashatsz és találsz segítséget. Előzetes barátkoztatás nélkül soha ne tegyünk be idegen degut a másik ketrecébe!

 

Hogyan lehet mindezt megelőzni?
Ha tüzelő nőstényünk van, lehetőleg vagy őt, vagy a hímeket tegyük minél távolabb egymástól. Ha új helyre kerülnek az legyen tiszta, szagmentes (főként az előző lakó szagától mentes: ecetes vízzel érdemes áttakarítani) és kerüljön be valamilyen tárgy a régi helyről, esetleg az alomból is. Legyen több búvóhely. Vessük be a homokfürdőt, ami a csapatszellemet erősíti. Összeszoktatásnál tartsuk be a játékszabályokat! A hímek ivartalanítása is javíthat a helyzeten, erre fiatalabb korukban több az esély.
Ha két fiúdegunk van, akkor ott egy domináns és egy alárendelt van. Előfordulhat, hogy az alárendeltnél szőrkopás is jelentkezik, amit okozhat neki a társa. A deguk csapatban érzik jól magukat. Egy duóban vagy trióban már megoszlanak ezek a szerepek és kevesebb a balhé. Persze csak ha megfelelő méretű a ketrecük is. Ha lánycsapatban van balhé, akkor azt egy ivartalan pasi megoldhatja.

 

Mit tegyünk, ha már megtörtént a baj? 

Tegyük őket külön! Vegyünk elő Betadine-t, amivel a kisebb sebeket elláthatjuk (nyálkahártyára ne kerüljön!). Nézzük át, nincs e nagyon mély harapás, mert ha fennáll az ideg- és izomsérülés akkor dokival is meg kell nézetni a harcost. A kisebb szemsérüléseket bórsavas szemlemosóval tudjuk törölgetni. (vény nélküli szer, rendes patikában kapható) Ilyenkor a cél, hogy a szeme kinyíljon és tisztuljon. Az összeragadt szem baktériumok melegágya lehet. Ha 4-5 nap alatt nem javul, akkor doki segítsége is kelleni fog. A verekedésnek is vannak szintjei. ha nyakra, alhasra mennek, az a legkomolyabb. Olyankor óvatosan szoktassuk őket újra össze, de előtte nézzük át a fenti ötletek alapján, hogy mi okozza a balhét és lehetőleg szüntessük meg, hogy ne forduljon elő többet.

Képek forrása: flickr.com, degu-fotoblog.de, cukisag.blog.hu, saját archívum, redur.jalbum.net