Lakhely

Ketrecek

Amikor kedvencünk leendő élőhelyét vásároljuk meg, akkor gondoljunk arra, hogy valószínűleg ebben fogja leélni az életét, akárcsak mi, amikor lakást veszünk. Azzal a különbséggel, hogy neki valószínűleg nem lesz lakáshitele. 😀

A ketrec kiválasztásánál a megfelelő méret és biztonság mellett, a szökésbiztos kivitel és a nagy ajtó a főbb ismérvek. Előnyben részesítjük a nagyobb fa tele polcos ketreceket. Ezek szerencsére egyre jobban elterjednek, mert ezek a legszuperebbek. A rossz hír, hogy készen is meg lehet vásárolni, de nagyon drágák és így sem mindig tökéletesek. Építeni viszont az is tud, aki nem gondolná.

Ha most venném meg a degum lakhelyét, akkor biztosan nem kereskedésbe mennék. Az ott kapható ketrecek túl kicsik degunak, még normálisabbak pl. a ketreckirályon vannak, pedig elég drágák és azok sem tökéletesek. A legjobb ketreceket meglévő szekrényből lehet átalakítani vagy készíttetni asztalossal. Ritkán a jofogas.hu-n is ki lehet fogni 1-2 jó használt ketrecet. Illetve ingyenes vagy nagyon olcsó akasztós szekrényeket, könyvespolcokat is érdemes keresgélni ketrecalapnak min 55-60 cm-es mélységgel.
A deguk tartására a terrárium nem használható. A nyári melegben nem szellőzik kellőképpen és nagyon meleg, ráadásul nem lehet úgy rögzíteni rá polcokat, berendezési tárgyakat, hogy az egyáltalán élhető körülményt biztosítson egy degucinak. A levegőtlen közeg kárt tehet a kisállat szaglásában, ahogy erre volt már sajnos példa.

Ha új ketrecet akarsz és boltit, akkor ezeket ajánlom:


Baloldali a ketreckirályos tengerimalacketrec, ami csak teli polcokkal kérve jó,

a jobboldali a zoopluson is kapható Perfekt ketrec.

A legjobb degupbirodalmak akár régi szekrényből is kialakíthatók és kis barkácsolással akár magunk is készíthetünk nekik ketrecet kezeletlen faáruként vásárolt fából, pl: fenyő és ponthegesztett háló, facsavarok segítségével. Gondoskodjunk róla, hogy a ketrec minden pontjára beérjünk, ha rendezkedni kell utánuk vagy kivenni a félős, beteg állatot. Kényelmes legyen az etetés, itatás is. Legyen ötletesen, praktikusan berendezve: ÖTLETEK

A ketrecépítésről az erről szóló menüpontban olvashatsz bővebben: ITT

Saját ketreceket. Ezek már jók, de sokkal jobbak is vannak. Pl: ITT

Ez a legújabb ketrecünk az eddigi legjobb:

A csirkehálót ponthegesztettre cseréltük

Ugyanez már poláros megoldással:

A wc-kben pelletalom vagy Carefresh papíralom szokott lenni.