Etetés

Egészséges nasik

Nálunk sokszor a széna és a főmenü mellett nincs is nasiztatás. Ritkán veszünk ilyen csomagos nasikat is. Nem is olcsók, az olcsó és ártalmas vackoknál sokkal jobb, ha nincs nasi, hiszen nem szükségszerű. Minden vitamint és ásványi anyagot, amire szükségük van biztosít a főmenü és a minőségi széna. Sajnos ebben a kérdésben NEM szabad, hogy rossz útra térítse a degu a gazdiját, nekünk kell okosnak lenni. A kereskedésben pedig nem a te kisállatodnak fognak kedvezni, hanem teszik a dolgukat és értékesítenek. Bármit, amit megveszel, eladják.

Degueledelekből rendkívül széles választék van, csemegékből pedig szinte meghatározhatatlan a variációk száma. A kifejezetten deguknak és csincsilláknak készült csemegék között vannak jók, viszont vannak a rágcsáló dropsok, mézes karikák, csemegerudak, amiket hiába árulnak degunak is, nem szabad megvenni.  A gyümölcsös, kekszes, babapiskótás, joghurtos izéket meg sem érdemes nézni közelebbről, mert azokat sem degunak találták ki. Mindig olvass összetevőket! Ne hagyd, hogy eladják neked a szemetet, légy tudatos!

Csemegéknél a legfőbb szabály, hogy ha nem vagyunk biztosan abban, hogy degunak is adható, inkább ne vegyük meg. Ha csincsillának vagy degunak adható csomagolás szerint, akkor is alaposan át kell nézni az összetevőket (gabona, gyümölcs, cukor, krumpli van e benne, mekkora a rost, fehérje és zsírtartalma). Íme azok a kiegészítők, amiket biztonsággal adhatsz a deguidnak nasi mennyiségben.

JR Farm kiegészítők

Nagyon kedvelem ezt a márkát, habár sajnos kevés helyen érhető el és a külföldön kapható termékválasztékához képest, itthon csak néhány vásárolható, az is főként webshopokban. Jó minőségű és igazán egészséges dolgokat találunk a JR Farm kis zacsis finomságai között. Sőt a JR Farm nasijai jobbak, mint az eledelei.

 

JR Farm Chinchilla – Blütengarten

 

JR Farm Feldkräuter

 

JR Farm Degu Snack

 

Ezt ügyesen kell adagolni, mert nem akarjuk, hogy 5-6 szem borsó- vagy lóbabpehely kerüljön bele. 1-2 szem hetente. A virágból pedig kis csipet degunként a szénára. A fentieken kívül még a Wiesen Kräuter, Blütenwiese, Löwenzahn, Spitzwegerich is tökéletes.

 

 

Bunny Lust und Nature termékek

 

A csipkebogyónak általában nincs osztatlan sikere a deguk körében, inkább a csinek eszik nagyon kis mennyiségben.

Csak ebben a linkben szereplők:
http://www.zooplus.hu/shop/kisallat/snack_eledelkiegeszitok/snack_mix/bunny/524274


Főeledelek

A legjobb nasik akár főmenük is lehetnek. Pl ha Versele Laga Chinchilla és Degu Complettel etetsz, akkor a szintén főeledelnek minősülő Bunny Degu Traumot vagy a Real Nature degusat ill tengerimalacosat is veheted mellé nasinak és fordítva. Nálunk a jobb minőségű Real Nature a főkaja és a Complete a nasi. Előnye, hogy ezek minőségi eledelek és mivel főmenünek is megállják a helyüket nem kell aggódni, ha többet eszik belőle.

 

 

 

 

Versele Laga nasik

Versele Laga Crock Complete

Ebből a nasiból a Herbs a legjobb. Egy szemet felezve szoktam odaadni a degucinak.
Napi fél max. 1 db/degu

Olajos magvakat és gyümölcsöt egyáltalán ne adjunk nekik! Ilyesmire nincs szükségük. Előbbiek túl zsírosak, utóbbiak túl cukrosak. Ha össze-vissza nasiztatjuk nem fogja enni az egészséges tápot és a szénát, aminek betegség lesz a következménye.

Fontos! Tápváltás alatt ajánlott kerülni a nasiztatást. Ilyenkor csak széna és főmenü javasolt. Így könnyebben át fognak állni a kis bestiák az új tápra. A nasiztatás megnehezíti vagy akár meg is akadályozza a sikeres tápváltást!

 

Fotók: saját archívum, www.allateledelnagyker.hu