Lakhely

Almok

Az alom főbb ismérvei a jó nedvszívóképesség, tartósság, puhaság, pormentesség és a szagtalanítás. A legolcsóbb és legkönnyebben beszerezhető alom a faforgács, de nagyon sokféle almot kipróbálhatsz, hogy megtudd neked és kedvenceidnek melyik a legjobb. Az almot általában hetente cserélni kell, kisebb alapterületű ketrecekben gyakrabban. Minél több almozható polc és nagyobb alapterület tartozik a degulakhoz, annál ritkábban kell takarítani. Ajánlott min. alapterület két degunak: 60×80 cm

A legjobb almok: faforgács, faforgács/kenderalom/Carefresh, esetleg ezek alá fapellet

Faforgács: ha boltban szerzed be préselt formában árulják, nejlonzacsiban, így az alján látható menyire poros fajta. Általában az ára és legfőképp az általános tulajdonságai miatt ez a legkézenfekvőbb választás. Mi nagyon szeretjük és ajánljuk. Személy szerint a közepes vagy nagyobb reszeléket kedvelem. A kisebb, porszerű hamar összetömörülhet és ezáltal romlik a vízmegkötő képessége. A puha forgács a talpacskákat sem ingerli. Ha frissen cserélem, utána megfürdenek benne, mint a homokban. Ráadásul imádják összekeverni a szénával és ha jó vastagon terítjük le nekik, ásnak benne. A bolti forgácsoknál jórészt biztosak lehetünk, hogy semmilyen mérgező anyag nincs benne, ha viszont háztól, vagy asztalosműhelyből hozzuk, kérdezzük meg, hogy nem-e kezelt fának a forgácsa. Ugyanis a vegykezelt (fenyő- vagy cédrusolajos fa) a legtöbb rágcsáló számára mérgező. Sőt! Olyannal is találkoztam, ahol maga a forgácsoló gép volt lekezelve gázolajjal. 🙁 A bolti forgácsoknál NE vegyük meg az illatosítottat! Ha megteheted, akkor szénával, kakival együtt mehet a használt alom a kerti komposztba.

Tipp! Keverhetjük más alommal pl. pellettel, így alul egy erős nedvszívó réteg lesz, felül pedig egy szintén jó nedvszívó és puha komfort réteg. (ez volna a forgács)

Ha nagyszemű és pormentes, akkor bármilyen márka jó. Az illatosítottat kerüljük!

Pellet: fa, szalma, széna vagy kukoricacsutka az alapja. Néhány éve Ausztriában láttam először és nem értettem, hogy miért teszik a nyuszik alá az eledelüket alomnak. Ahhoz hasonlított ugyanis legjobban. Aztán vettem egy 3 kg-os papírzsákkal. Beöntöttem a nagyfiúk alá és egyből elkezdték rágcsálni. Ez azért fontos, mert ha eszi, le kell cserélni másra. Ugye senki sem a jó szalmát vagy szénát fogja bedarálni, hanem a rosszabb minőségűt, esetleg penészest. Ezért jobb a fa alapú. Kiváló a nedvszívó képessége (300%-os) és teszteltem, hogy a szagok terén is többet bír a forgácsnál. Roppant gyorsan elterjedt, kedvelt és egyre többféle van. Akkor tömörül csak össze, ha folyadékkal telt. Fontos, hogy mivel pormentes, ezért allergiát sem okoz. Ez az egyik legjobb választás nedvszívó rétegnek. A legjobb az alul pellet, felül forgács kombináció, így az érzékeny degutalpnak is kényelmesebb lesz. Elkerülhető a talpfekély. Éppen ezért önmagában nem használható csak komfortréteggel!

Tipp! Spórolhatsz vele, ha téli időszakban körbenézel a nagyobb barkácsáruházakban és fapelletet kérsz. Ott is a kezeletleneket keresd. Pl: Obi, Auchan. Mindig nézd meg a csomagolását, hogy tuti kezeletlen pellet legyen, mert van, amelyik égésgyorsítót tartalmaz.

 

 

Kenderalom: Az általunk is próbált Siccofloor kenderalom: A termék kizárólag kendert tartalmaz, mentes a rovarölő- és növényvédő szerektől. A rendszeres ellenőrzéseknek köszönhetően nélkülöz minden káros anyagot. A gyártás során nem használtak fel kémiai adalékanyagokat, kötőanyagokat és aromákat. A kenderalom kitűnő alternatívája a hagyományos almoknak a kisállat ketrecek és akváriumok számára. Mivel csak vékony rétegben kell alkalmazni, nagyon gazdaságos. Por- és szennyeződésmentes, ezért ideális allergiás állatok és gazdák számára. Tökéletesen komposztálható, 8 hét alatt teljesen lebomlik.

 

A termék jellemzői:

  • Környezetbarát – rendszeresen ellenőrzött
  • Műtrágya és vegyszerek nélkül
  • Por- és szennyeződésmentes
  • Puhább és kényelmesebb, mint a pelletek
  • pH-semleges, ezért biztonságosabb az allergiás állatok számára
  • Rendkívül takarékos – csak vékony rétegben kell alkalmazni
  • Akár 12 hétig használható
  • Ideális házi vagy kerti komposztanyag és bio-hulladék
  • 8 hét alatt komposztálódik és értékes talaj képződik belőle

 

Mi ezt szeretjük a legjobban. 🙂 A zooplusról rendelhető. Hamar megszerettük. Ez komfort réteg, de jó a nedvszívó képessége. Önmagában is használható. Az utóbbi időben sokszor készlethiányos, ezért a Bunny Bedding Hanf alom is jó helyette.

 

A sokat emlegetett dupla almozásból a klasszikus: Alul pellet, felül forgács.

 

Pellett és forgács

Ez nagyon jó kombináció. A pellett nedvszívó képessége nagyobb, a forgács puhább. A két alom előnyös tulajdonságait ötvözi. Ki lehet vele tolni az almozási időt, szóval sok szempontból előnyös.

Ha már több almot is próbáltál, akkor ügyesen kombinálhatod is őket. Pl: pellet a fő alom, de ürítési helyre vagy ahol az itató van rakhatsz nedvszívó almot pluszban. Ha megfelelően nagy helyen tartod a degukat és jó minőségű almot használsz, 1-1,5 hetet simán kibír takarításig. Wc-be vagy emeletekre tehetsz papíralmot, így ha használják és azt gyakran cseréled, szintén ritkábban kell almot cserélni.. (Carefresh)

 

Amire almozáshoz szükséged lesz: szemeteszsák, lapát (egy másik, tiszta szemeteslapát a rácsos alomlapát nem jó), friss alom,  ecetes víz vagy citromsavas még jobb, törlőrongy felülettisztításra.

 

Használhatsz a tisztításhoz ecetet, én azért szeretem, mert szagtalanít. (csak hideg vízzel alkalmazzuk!). A másik a szódabikarbóna, ami szagtalan. Együtt a kettő semlegesíti egymást, szóval: vagy-vagy. Az ecet szaga csak addig érződik, míg meg nem szárad, utána szagtalan! Ha viszont zavar, akkor használhatsz helyette citromsavat, az is szuper. Háztartásiban van zacskós kiszerelésben vagy esetleg nagyobb áruházaknál a befőzés résznél. A vizes ketrecet alaposan töröljük ki szárazra mielőtt a friss alom bekerül. Vegyszert, hipót, soha ne használjunk! Az ecet nem fertőtlenít, ezért havonta 1x pl. Sanytollal vagy szintén klórmentes Flóraszepttel érdemes egy alapos takarítás majd többszöri sima vizes áttörlés.

 

Újdonságok!

Kb. fél éve használjuk és nagyon szeretjük: A pisis területre fújom, körömkefével átdörzsölöm és papírtörlővel letörlöm. Miért nem találtam rá korábban?! Hogy én mennyit szívtam eddig a pisifolttal natúr fán, bútorlapon, laminált padlón. Megsúgom, hogy textilen is működik.

 

Kétféle kiszerelésben kapható. A kicsi is irtó sokáig elég. LINK