Lakhely

Ketrecépítés

Mivel üzletben nem kapsz deguknak minden szempontból megfelelő ketrecet, ezért célszerűbb otthon építeni. Az egyik módja, ha nulláról építesz egy ketrecet, de sokkal könnyebb dolgod van, ha egy régi szekrényt alakítasz át ketreccé. A ketrecépítésnek is vannak buktatói. Például már tudjuk, hogy két keret közé rakott rács tuti bűzforrás. 😀 Szóval, amit mi benéztünk, nektek már nem kell.

 

A rács két ketrec faléc között, így sajnos nehezen takarítható.

 

 

Ez viszont szuper! Kívülről 1-1 szeg van beütve oldalról a keretbe, így alomfogónak kívülről egy polikarbonát lemezdarab van betéve. A rácsozás ponthegesztett háló, amit belül a teljes ajtó szélességében érdemes ipari tűzőgéppel  rögzíteni. Így az ajtót is megóvjuk a rágástól.

Miből készüljön  a ketrec? A legjobb alapanyagok a bútorlap és a laminált padlólap, illetve a natúr, kezeletlen (festetlen, lakkozatlan) fa (pl. boltban kapható fenyőléc, amiben már nincs gyanta).  A ketrec  alját és a hátulját laminált padlólappal érdemes borítani.  A polcokat inkább bútorlappal javasolt megoldani, mert az biztonságos és pisiálló.

A bútorlapos polcokat párnafával rögzítettük és egy ismerőst hívtunk segítségül, aki körkivágóval megcsinálta  a lejáratokat.  Amit kivág a gép, azt ne dobjátok ki, hasznosítható a ketrecben lépcsőként.

Az alsó szinteken laminált padlólap van így könnyen takarítható. A bal oldali ketrec már átgondoltabban készült, ezért be van polcozva bútorlappal és polikarbonát lemez az alomfogó. Azért szeretjük a polikarbonát lemezt, mert nem sötétíti el a ketrecet. Nálunk nem is rágták. A küszöbök viszont natúr fából készültek. azokat úgy lehet megvédeni, hogy egy vékony alulemezt hajtunk a peremére.

 

 

Rácsozás

 

Ugyanezt a képet tudom példának hozni. Gyakorlatilag ha fenyő léceket összecsavarozol és a hátukra egy 1×1 cm-es pontheggesztett hálót teszel, akkor ugyanígy a ketrec  oldalát is elkészítheted, mint az ajtót.  Ezzel a módszerrel egy könnyen szétszerelhető, szállítható ketrecet tudsz készíteni.

A ponthegesztett háló a legjobb, a csirkeháló, vékonyabb, drótszerű háló gyenge és ha elrágják szúr.

Eszközszükséglet: laminált padlólap, bútorlap (jó esetben komplett  szekrény), fenyőlécek, ipari tűzőgép, ponthegesztett háló, dekopírfűrész, fúrógép, csípőfogó, csavarhúzó, körkivágó

 

Ajtók, zárak

Ajtónyílási és ketreczárási ötletek

 

Akár egy délután alatt össze lehet rakni egy ketrecet, ha mindened megvan hozzá. Olyan alapanyagokat javasoltam, amik tartósak és biztonságosak. Nem véletlenül maradt ki az OSB lap vagy a farostlemez a felsorolásból. Mindegyik magába szívja a pisit és lehetetlen takarítani. A farost lemezen meg simán átrágják magukat.

Árak, méretek

60x80x100 cm alatt nem érdemes hozzákezdeni. Ez egy olyan méret, amit egy alsó és egy felső tele szinttel be lehet rendezni két degunak kényelmesen.  Ha pl. 55 cm-en van a polc, akkor kényelmesen elfér egy 35-40cm-es átmérőjű kerék az alsó szinten talpon is. A kerékméretet már a polcozásnál figyelembe kell venni. Ha nagyobb szekrényed, polcod van, amiből a ketrec készül, vagy többdegus ketrecet szeretnél, akkor a szintek között ne legyen több 55-60 cm-nél,  a leesés miatt. Ezért is fontos, hogy ne fél polcok legyenek kialakítva, hanem teljes szintet fedő, lejárókkal ellátott polcok.

Fenyőlécek: Nálunk a 2 cm mély, 4 cm széles darabok váltak be. Kb. 200Ft/méter az ára. Praktikerben lehet kapni.

Ponthegesztett hálónak kb. 1200Ft métere. Abból a 10x10mm-es rácsközű kell.

Laminált padlólap. Természetesen a legolcsóbb tökéletesen megfelel. 2-3000Ft/m2

Bútorlap: 3-4000Ft/m2, Polikarbonát lemez: 4000Ft/m2-től

Tolózár: normális tolózárat már lehet kapni 1000Ft alatt is (900-1000Ft)

 

Fotók: saját archívum, Az oldalon lévő képek szerzői jogvédelem alatt állnak, közzétételük írásbeli engedélyhez kötött.