Betegségek

Gyakori tünetek

Tünet: NEM ESZIK, ÉS/VAGY CSOROG A NYÁLA, OLDALRA LÓGATJA A NYELVÉT

Okok: Nagyon sok betegség tünete lehet, pl: fogprobléma, vírusfertőzés, gyomor- vagy bélrendszeri betegség. A leggyakoribb a túlnőtt fog (nem kap megfeleő mennyiségű, minőségű szénát, rossz tápot, nasit kap) vagy a szájüregben lévő tályog, illetve fekély
Megelőzés: rendszeresen figyeljük a fogazatát (csaka ametszőket látjuk) nincs e túlnőve és megfelelően narancssárga e, ügyeljünk a megfelelő táplálékra, kapjon jó minőségű szénát és rostban gazdag menüt. Ha nem eszi a szénát, váltsunk másikra és keverjük be fincsi növénykeverékekkel, pl: Multifit Twizzy Farm, vagy a Mülleres Pet Bistro növénykeverék.
Kezelés: Elsőként zárjuk ki a következőket: van e elegendő rostban gazdag eledel és széna előtte. (Versele Laga Degu chinchilla Complete eledel, széna) Ellenőrizzük a metszőfogait! Ha túl hosszúak, akkor utóbbi a probléma. Irány az egzotikus állatokhoz értő doki, aki bódításban lecsiszolja a fogakat és fájdalomcsillapítót ad. Ha már enni sem tud, mielőbb rá kell etetni fecskendőből vagy vízzel összegyúrva (ha úgy eszi) a Rodicare Instantot vagy a Critical Caret. A túlnőtt fogakkal nem ér játszani. A gazdi számára nem látható hátsó őrlők fájdalmas sebeket ejthetnek a szájüregben, akár át is szúrhatják, ha elhanyagoljuk. Ha elkezd fehéredni a szép narancs fogacskája az már életveszélyes és azt jelzi, hogy nem eszik kellő rostot (fű/széna) és nagy baj van a fogaival.

Forduljunk egzotikus állatokhoz értő állatorvoshoz a pontos diagnózisért és célzott kezelésért!

Tünet: SZOMORÚAN GUBBASZT, EGY HELYBEN
Okok: magányos, ami okozhat depressziót, de mivel betegségnél jelentkezik ez a tünet érdemes orvoshoz vinni a pontos kivizsgálásért. Fokozottan igaz ez, ha más együttes tünetet is észlelünk. A bélflóra felborulásának is ez az első tünete, lásd a betegségeknél.
Megelőzés: Kapjon rendszeresen szénát és magas rosttartalmú granulált tápot, tartsuk párban vagy egynemű csapatban. A degutársat a gazdinem helyettesítheti! A magányosan tartott degu nagyon szerencsétlenül érzi magát és hajlamosabb a betegségekre. Ne nasiztassuk, össze-vissza. Ha száraz tápot és szénát eszik, egy lédús uborkadarabbal is kicseszhetünk szegénnyel. Amúgy sem adunk neki ilyet! A friss fűre, zöldre is fokozatosan kell szoktatni, hogy ilyen ne forduljon elő: ITT
Kezelés: Ha magányos, akkor is hosszabb időt vesz igénybe otthon annak kiderítése, hogy depresszió vagy súlyos betegség áll e a háttérben. És, ha utóbbi, rendszerint már késő. Látatlanba egy orvos sem tud pontos okot és megoldást nyújtani, ezért vigyük a kismókust állatdokihoz. Amennyiben a degu már az oldalán fekszik sürgősségi esetnek kell tekinteni és haladéktalanul orvoshoz vinni!

Mielőbbi kivizsgálás javasolt az okok feltárásához és a szükséges kezelés mielőbbi megkezdéséhez.

 

Beteg, bágyadt degucik

 

Tünet: KOPASZ FOLTOK A SZŐRZETEN
Okok: hiánybetegség jele lehet, vagy bőrbetegség, parazita, fizikai koptatás, súrlódás, gombás fertőzés=cukorbetegség, verekedés (lásd lentebb)
Megelőzés: lehetőleg iktassuk ki/alakítsuk át a dörzsölő kellékeket a helyén, gondoskodjunk megfelelőminőségű táplálékról (VL Complete), kerüljük más háziállattal való közvetett (gazdin keresztül) vagy közvetlen érintkezést.
Kezelés: nézzük át a mókuci szőrzetét, finoman fésüljük át az ujjunkkal, hogy látunk e a bőrén elváltozást, esetlegesen parazitát. Ha látszólag mindent rendben találtunk, akkor gondoljuk át, hol van kikopva, mert lehet, hogy egyszerűen a mókuskerékkel vagy más berendezési tárggyal dörzsöli ki. Ilyenkor akár varas is lehet a bőre. Érdemes növelni a vitaminbevitelt pl. Oxbow Skin and Coat, negyed darab/nap/degu. Szerencsére ez nem tartozik az életet veszélyeztető kórok közé, mégsem szabad elhanyagolni és kivizsgálás szükséges a célzott kezeléshez. A szőr több hét, mire visszanő, ezért a sikeres kezelés után sokára fogsz látványos változást tapasztalni.

 

Felül tiszta, alul varas foltok

 

Tünet: VAKARÓZIK, ESETLEG HULLIK A SZŐRE (foltos /molyrágta/ bunda, vagy jelentős szőrhullás)
Okok: Nem egyszerű felismerni, hogy a vakarózás természetes vagy esetleg már túlzásba viszi rágcsálónk. A deguk gyakran fésülgetik így a bundájukat, ha összeborzolódott, azonban lehet az ok bőrgyulladás, élősködők, gombás fertőzés, pl: a nedves alom vagy rossz tartás következményeként.
Megelőzés: kellő odafigyelés, a degu helyének tisztán tartása, ne engedjünk más háziállatot a közelébe! Ne kapjon nem fűevőnek való nasit és eledelt, csak szénát és pellettápot. idős állatoknál a comb környéki szőrtépés fogas vagy fájdalomtünet lehet. Ha ilyet tapasztalsz, mielőbb kérj időpontot egy egzós dokihoz.
Kezelés: Nézzük át a bundáját, ha ránézésre csapzott, esetleg foltos, gyenge húzásra kihullik a szőre vagy élősködőket, bőrbetegséget vélünk felfedezni, akkor vigyük dokihoz és tájékoztassuk mindenről, amit tudunk. Előfordulhat, hogy más állattól kapja el a betegséget. Vizsgáljuk meg a többi degut, más háziállatunkat és különítsük el a beteg állatot. Vigyük dokihoz, ha bármi eltérőt észlelünk. Legjobb, ha orvos állítja fel a diagnózist, mi is hozzájuk fordultunk. Nálunk a Panzi alomszagtalanító okozott közvetve allergiát. Vakaróztak, molyrágta foltos lett a szőrük és egy két kopasz folt is megjelent. Az SH-Rodemectin 5ml rácsepegtető oldatot írta fel a doki (7-10 naponta egy csepp a nyakra), ami a leírás szerint széleskörű bőrproblémákra alkalmazható. A vakarózás megszűnt, a kopasz folt is elkezdett benőni, de a molyrágta csapzottság csak lassan állt helyre, ahogy a szőrzet megújul. Amennyiben ezeket a tüneteket észleled és megveszed az oldatot az előírtak szerint alkalmazva kárt nem tehetsz. DE! Az állatorvos pontosabb diagnózist, ezáltal célirányos, személyre szabott kezelést fog alkalmazni kedvencednek, annak megfelelően, hogy mi okozza a szőrhullást. Ha pedig fájdalomtünet vagy fogtünet okozza, magának tépi a szőrt, akkor nyílván a csepp nem fog megoldást nyújtani.

Oxbow Skin&Coat ez esetben is javasolt vitamin. Idős degu ízületi fájdalom miatti szőrtépésre, pedig az orvos által felírt fájdalomcsillapító mellett nagyon jó vitamin az ízületre jótékony Owbow Joint support. 

 

Erősen kihullott szőrű és vakarózó degu

 

 

Tünet: HASMENÉS (Rendszerint világosbarna, túl puha, nyálkás vagy könnyen elkenődő bogyók)
Okok: romlott étel, gyomor-bélfertőzés, más vírusfertőzés, felborult bélflóra, nyers növényi származék
Megelőzés: Ne adjunk neki fűevőknek nem való nasit, ha nyers zöldséget kap, vegyük ki, ha nem fogyott el. Sok széna és magas rosttartalmú táp.

Kezelés: Ha még csak szárítva kapott fűféléket, az érzékeny bélflórája reagálhat így a nyers növényi származékokra. Fokozatosan kell hozzászoktatni a nyershez, vagy adjunk neki csak fonnyadtan, szárazon a füvet. Ellenőrizzük, hogy nincs e valamilyen romlandó étel a ketrecben és távolítsuk el. Legegyszerűbb egy teljes alomcsere, fertőtlenítő takarítással. Tartsunk száraz növényi táp és szénadiétát, ne adjunk neki zöldséget és gyümölcsöt csak száraz ennivalót. Gondoskodjunk naponta cserélt, friss vízről az itatóba. Ha nincs változás, akkor irány a doki. Ugyanez a helyzet, ha a széklet nagyon híg, már-már vízszerű, mert ez súlyos kiszáradáshoz vezet. Amennyiben vemhes nősténynél tapasztalod a tüneteket, ne késlekedj orvoshoz fordulni, mert ez lehet a magzatelhalás egyik tünete! Elhúzódó, visszatérő hasmenésnél kaki tenyésztés javasolt az Exo-Pet-nél a célirányos kezelés érdekében. Bio-Lapis probiotikum orvosi utasítás szerint adagolva, akár hónapokig a bélflóra rendbetételéhez.

TünetSZÉKREKEDÉS (bogyói szokatlanul szárazak, kicsik vagy egyáltalán nincsenek)
Okok: Okozhatja mozgáshiány, kiszáradás, rostszegény táplálkozás, vírusfertőzés, ritkább esetben a húgyrendszer vagy vese gyulladása, esetleg bélelzáródás (ha az oldalára fordul rohanni kell vele azonnal a dokihoz, de ezt ne várjuk meg!.
Megelőzés: Kellő mozgást kell a helyén biztosítani és rendszeresen futtatni, a napi pellettes táp mellé adhatunk kiegészítő gyógynövényes keveréket, hogy több növényi rost jusson a szervezetébe. A szénát minden nap tegyük elé!
Kezelés: Ellenőrizzük, hogy nincs e gond az itatóval, hozzáfér e rendesen. Tisztítsuk át 20%-os ecettel. Adjunk neki magas rosttartalmú pellettápot +sok-sok széna! Ugyanúgy, mint hasmenésnél, ha nincs javulás, netán fájdalmai vannak, vagy bágyadt, ne várjunk, vigyük orvoshoz.

 

A normál színű/állagú ürülék

 

 

Tünet: TÜSSZENT, KÖHÖG, PRÜSZKÖL, HÖRÖG
Okok: nedves alom, vizes bunda, huzat vagy nem megfelelő hőmérséklet okozta megfázás, vírusos vagy egyéb fertőzés, tüdőgyulladás, idősebb korbna beszűkülő orrüreg
Megelőzés: Ne tegyük huzatos vagy 15 fok alatti helyre, takarítsuk rendszeresen, jó nedvszívó almot használjunk, gondoskodjunk folyamatosan vitaminokról természetesen kiegészítő eleségeken keresztül. Ne fürdessük meg vízben, mert az nem kucinak való, így könnyen megfázhat. A deguk homokban fürdenek. Ha szagos a drága, elég az almot lecserélni és ő is illatozni fog. Télen ne etessünk vele havat és ne tegyük be a helyére sem, mert ez nem jópofa!  Nyáron pedig ne tegyük közel ventillátorhoz, légkondícionálóhoz, mert a huzatot nem bírják. Ellenőrizzük nem e csöpög az itatója!
Kezelés: vitaminkúra (Optivit), 1-2 szem goji bogyó. Télen kicsit keverjük a vizét, mert ami a csapból jön, sokszor túl hideg lehet. A tüdőgyulladás további tünete, hogy zihál, nehezen kap levegőt az orrán át. Ezt akár embertől is elkaphatják. Csak ismételni tudom: ha nem javul, vagy tüdőgyuszi gyanús, akkor irány az orvos, aki szükség esetén antibiotikumos kezelést is javasolhat. Kezelés nélkül, ha tűdőgyuszis, nem sok esélye van. A beszűkülő orrüreget is kezelni kell, mert fulladhat. Nálunk sokszor segített az állatorvos által felírt, vényköteles antibiotikum tartalmú Cyloxan csepp, szembe csepegtetve napi 2-3x a prüsszögő degun. A kezelések után kapták meg a goji bogyót, hogy enyhüljön a hiszti a csepegtetés miatt.

Vizes, ázott degucik és hóba “csomagolt” kaja. Ilyet ne!

 

TünetekBOTLADOZIK, BOTORKÁL (3 lábon közlekedik)
Okok: fáj a lába, tappancsa, ami lehet mozgáshiánytól, túlsúlytól, öregség vagy talpgyulladás miatt. De az is lehet, hogy sérülés/törés van a lábikóján. Súlyosabb esetben valamilyen betegségből kifolyólag le van gyengülve. Ha erről van szó, akkor az nyilván bágyadtsággal és más egyéb tünettel is járhat, tehát nem valószínű, hogy összekeverjük egy egyszerűbb talp párnácska gyulladással. A talppárna gyulladást rendszerint a rácsos ketrec és kerék okozhatja.
Megelőzés: gondoskodjunk kellő mozgásról a ketrecen kívül és belül is. A megfelelő táplálás minden betegség megelőzésénél kulcsfontosságú. A rácsos ketrec helyett építsünk fából, degunak való méretű, nagy ajtajú ketrecet. A rácsos járófelületekre tegyünk laminált padlólapot, a lépcsőt cseréljük natúr fára. Mókuskerékből is jobb az egytengelyes, sima lépőfelületű. (de ne menjünk 30 cm kerékátmérő alá!)
Kezelés: Törésnél/rándulásnál vegyünk ki minden ugrálásra alkalmatos házat, kereket vagy mást. Számítsunk rá, hogy törés esetén kb. 1 hónap kell a csontok összeforrásához. Amennyiben észlelünk apróbb sebet, sérülést, azt akár otthon is el tudjuk látni, de ha mélyebb, vérző sebe van, rándulás vagy törésgyanús illetve más kísérő tünetet is észlelünk, akkor mielőbb lássa doki.

Tünetek: VÉRZŐ SEB, FAROK SÉRÜLÉS
Okok: a ketrecben lévő nem megfelelő berendezés vagy a többi deguval való összeverekedés eredménye lehet, leggyakrabban a szem és környéke, a mancsok/karmok, a hát, a pofa vagy a farok a sérülés helye.
Megelőzés: Tegyük külön az egymással gyakran verekedő degukat. Ne rakjunk be olyan kelléket, ami sérülést okozhat. Ne fogjuk meg soha a degut a farkánál fogva! tegyük biztonságossá a lakóhelyét és a lépőfelületeket, legyen tágas.
Kezelés: Nézzük át a helyét, nincs e bent szúrós, éles tárgy. Verekedésnél tegyük külön a másik degutól legalább, amíg meggyógyul. Ezután is összekapnak? Akkor érdemes véglegesen széttenni őket vagy bővíteni a ketrec alapterületét és újra próbálkozni. Ha kicsi a helyük, ki kell őket venni futtatni. Ha ott nem ugranak össze csak a ketrecben, akkor megvan a hiba. Nézzük át a sebet, ha nagyon mély, akkor izom, idegsérülés is lehet. Ha a szem sérül és összeragad, nem túl meleg kamillateával átitatott pamutvattával kenegessük, próbáljuk meg úgy áztatgatni, hogy kinyíljon a szeme. Cyloxan szem- és fülcseppel lehet naponta csepegtetni a szemébe, de ez vényköteles emberi szer. Anno nekünk is állatdoki írta fel, ugyanilyen esetben. Külső sebre, sérülésre Betadine-os fertőtlenítés ajánlott (szembe jutást kerüljük). Ha a farok károsodik, nehezen gyógyul, ha letörik akkor pedig nem nő vissza és ez a hátralévő életében esetleg nehezebben egyensúlyozik. (Mondjuk elég ügyesek). A sebnek egy héten belül látványosan gyógyulnia kell, ha mást tapasztalsz, nézesd meg orvossal!

 

 

Tünetek: ZIHÁL, ERŐTELJESEN JÁR A HORPASZA
Okok: félelem, stressz vagy sokkhatás (érzékeltetve a fokozatokat), ilyenkor rendszerint csipogás, visítás is kíséri, túlhevülés/hőguta (más tünetekkel együtt), tüdőgyulladás egyik tünete (lásd: fentebb a vizes deguciknál)
Megelőzés: kerüljük a közelében a hirtelen mozdulatokat (a törölköző vagy pokróc kirázása főben járó bűn), tegyük külön az egymást bántó degukat, a ketrecet olyan helyre tegyük, hogy közvetlenül ne láthasson pl: madarat, amitől fél és minden napszakban van árnyékos hely a ketrecében. Fontos a lakhely jó szellőzése és a 27 fok alatti hőmérséklet. Soha ne tegyük ki közvetlen napsugárzásnak! 30 fok már életveszély egy bundás kisállatnak!
Kezelés: egy ijedt degut akkor a legkönnyebb megnyugtatni, ha bízik a gazdájában. Én kézbe veszem és percekig simogatom, és ha tudom, akkor megszüntetem, vagy eltávolítom azt, amitől fél. A szeretet bevált receptúra. Stressz ellen még kiváló egy csepp Complexamin az itatóba vagy kajára 2 naponta. Ha hőgutára gyanakszunk, tegyük árnyékos helyre, adjunk neki friss hideg vizet és vigyük dokihoz, mert a degunál a hőguta életveszélyt jelent. Súlyos esetben kómába is eshet tőle. Túlhevülés észlelésekor semmiképp ne tegyük hideg vízbe!!! 30 fokos hőmérséklet önmagában nagy veszély a deguknak. az idős, vemhes állatok főleg nehezen bírják a 27 fok felett. Klíma 25 fokra, ventilátor a szoba közepére, nem a ketrecre irányítva, hűtőből kínált fürdőhomok, csempe, járólap a ketrecbe hűsölni. Jeges palack, jégakku rongyba csavarva a ketrec tetején. Évente több degut visz el a hőguta, tessék odafigyelni rájuk!

TünetFEHÉREDŐ,  FAKÓ, LEMATTULT FOGAK (az egészséges degu foga narancsos-sárgás)

Okok: vitaminhiány, szájfertőzés, más súlyosabb betegség, nem megfelelő minőségű táp
Megelőzés: vízcsere naponta, az itató rendszeres, pl: havi fertőtlenítése, gondoskodás a megfelelő vitaminellátásról jó minőségű napi menüvel. Ellenőrizzük gyakran a degu fogazatának a színét. Ha mi vagyunk betegek, ne tüsszögjünk az állatra, ne tegyük az arcunkhoz, vagy nyúljunk az etetőjébe. Megfelelő minőségű táp, rágókő használata. Rostgazdag etetés (növényi granulátumokok, széna)
Kezelés: Az itatóba rágcsáló multivitamint lehet tenni és szépiát vagy fogkoptatót kell beszerezni. Ha teljesen kifehéredik a foga, elpusztul. Nincs házi gyógymód, talán a dokik még meg tudják csípni kezeléssel, ha ténylegesen fertőzés vagy más súlyos betegség áll a háttérben. Éppen ezért fontos a megelőzés. Abban az esetben, ha erősen fehéredik a fog, kísérőtünet van, vagy már nehezen rág én azonnal dokihoz vinném és az ő tanácsait követném a degu érdekében, mert a túlnőtt fog hosszú kezeletlenséget követően akár a szájpadlást is átszúrhatja.

 

Fogbetegségek

 

Mint egy rozmár

 

TünetekSPONTÁN RÁNGATÓZÁS, GÖRCSÖK, INDOKOLATLAN GYENGESÉG
Okok: kalciumhiány, epillepszia
Megelőzés: Tegyünk be kedvencünknek fogkoptatót vagy szépiát (kifőzött tintahalváz), amit kedvükre rágcsálhatnak. Vagy szórhatunk a napi menübe takarmánymeszet, esetleg tisztított, őrölt tojáshéjat. A kalcium azért is hasznos, mert gátolhatja az elhízást. Ritkán és mértékkel adhatunk olajos magot (tökmag, mogyoró, mandula, dió), sajtot, mazsolát, zöldpetrezselymet, almát, cukrozatlan zabpelyhet, mert azok is tartalmaznak kalciumot. (Azért az összest ne, ezek csak opciók, vagy-vagy)
Kezelés: ugyanaz, mint a megelőzés, természetesen, ha 1-2 napon belül nem javul, lássa orvos a kicsit! Az epilepszia nagyon ritka és genetikai eredetű betegség, a beltenyészetnek “köszönhető”.

TünetekFÁJÓ, VÁLADÉKOZÓ, FÜL (rossz szagú, érintésre érzékeny, a környéken kihullott a szőr, fejrázogatás, a fej féloldalas tartása)
Okok: fülrüh, parazita, fertőzés, verekedés okozta sérülés
Megelőzés: kerüljük más háziállatokkal való érintkezést, tegyük külön a verekedő degukat
Kezelés: Ha csak viszket, de nem fáj a füle, cseppentsünk egy csepp babaolajat fültisztítóra és gyengéden tisztítsuk meg az esetleges szennyeződésektől a külső hallójáratot. Ha komolyabb a gond, netán egyensúlyvesztést is tapasztalunk, vigyük orvoshoz!

 

 

TünetekÖSSZERAGADT, CSIPÁS, KÖNNYES SZEM 

Okok: verekedés okozta sérülés, valami belement, megszúrta, elhanyagaolt fogprobléma (lásd felül)
Megelőzés: a verekedőket tegyük külön, míg megnyugszanak, a ketrecbe ne tegyünk olyan tárgyat, ami sérülést okozhat, válasszunk pormentes forgácsot
Kezelés: Főzzünk natúr kamillateát! (ha ömlesztett szűrjük át) Öntsünk belőle keveset egy tiszta edénybe és mielőtt kezeljük mossunk kezet! Egy tiszta vattakorongot áztassunk bele a még éppen meleg/langyos teába. Óvatosan vegyük ki a degut és finoman áztatgassuk, törölgessük a beteg szemet, addig, míg ki nem nyílik. A cél a váladék eltávolítása és az, hogy nyitva legyen a kis szeme. Ha nagyon tiltakozik a kezelés ellen, időnkét tegyük le egy olyan helyre, ahol kicsit szaladgálhat, mielőtt folyatjuk a teafürdőt, hogy picit megnyugodjon. A tea azon részét, amit külön öntöttünk és a korongot mártogattuk bele, dobjuk ki, a maradék tiszta tea még két napig mikrózás után ugyanúgy használható, aztán frisset kell főzni. Ha néhány nap múlva nem javul vagy egyéb sérülést látunk a kinyílt szemen, vigyük orvoshoz! Enyhébb esetekben a kamillás mosogatás nagyon szép javulást eredményez. Akár 2-3 nap után, ha sikerül eltávolítani a váladékot, már nem is biztos, hogy újra összeragad a szemecskéje. Fontos, hogy ne hagyjuk leragadva a szemét, mert – ezt dokitól tudom – kiehetik a baktériumok, ha elhanyagoljuk. Ha nem javul, esetleg könnyezik is, illetve fennáll annak a lehetősége, hogy sérülés, harapás érte, akkor szemfestést kell kérni a dokitól, hogy megnézzék, hogy sérült e a szeme. Eszerint tudják megfelelően kezelni.

 

 

Képek forrása: saját archívum, www.deguwiki.de és www.degus-online.de, koszatniczka23.bloog.pl, http://thesquirrelboard.com