Lakhely

Mókuskerék

Mivel a degu a rágcsálók között az agár, ezért a napi futtatás mellett célszerű a ketrecükbe is elhelyezni egy biztonságos futásra alkalmas eszközt. Sajnos sok év alatt bebizonyosodott, hogy a bolti kerekek többségének a kialakítása fizikai sérüléseket: lábtörést, gerincelváltozást okozhat.

Ajánlott kerekek. Bolti forgalomban nem kapható, hiánypótló termékek.

ilovedegu-s kerék
Csinborás kerék

 

A tökéletes degunak alkalmas kerék főbb tulajdonságai:

– 35 cm kerékátmérőnél nagyobb

– nem rácsos, hanem sima, teljes futófelületű

– állvány nélküli nehéz talpas, vagy egyik oldalt rögzíthető (stabil)

Hol tudsz ilyen kereket vásárolni? Bolti forgalomban sajnos nem kapható igazán jó, mert vagy rácsos, vagy kisebb a kerékátmérő.

Beszerzési helyek: Csinborák vagy Ilovedegu csoport Novák Krisztánál.

Érdemes eleve ezeket a kereket megvenni induláskor is és jó eséllyel a degu életében már nem fog kelleni másikat venni. Nekem nagy érvágás volt tudatlanul 4-5 ketrecbe megvenni a kicsi kereket majd lecserélni az összeset. Ezek tartósak, csendesek és garantált sikerük van.

 

picurkák is tudják hajtani a 40-es kereket.

 

Elmegy kategóriás induló kerekek. Ezeket csak azért teszem közzé, hogy semmiképpen se a 15-20 cm-eseket vegyétek. Szóval a kisebbik rosszak, amiket a fentiekre mindenképpen cserélni kell!

A fém rácsos 30-as kerék A rácsos részébe be kell fűzni valami nem rongyolódó, merevebb és nem csúszós anyagot és kifeszítve rögzíteni. Pl: filc. Így sok baleset elkerülhető, míg hozzájuttok a jobb kerékhez. Kizárólag stabilan talpát felül rögzítve használható, talppal letéve tilos.

Trixie 28 cm-es fakerék, aminek egyedül a méretével van gond.

Speedy fa futókerék 29cm-es, szintén lehetne nagyobb

Trixie 30-as futókorong Kinti futtatáshoz érdemes inkább 2. keréknek. Egyfelől állandóra nem tenném be a műanyagot, másfelől a futókorong mindig kockázat: vagy szeretik vagy nem.

Ezeknek a kerekeknek a hátránya, hogy ha nem cseréled, akkor elég jó eséllyel lesz hátfájós degud, amit hadd ne mondjak el, hogy mennyibe kerül.

A bolti ketrecek többsége nem alkalmas 20 cm-nél nagyobb átmérőjű kerék befogadására. Az ilyen ketrecek eleve nem jók deguknak.

Miért kell olyan “nagy” átmérőjű mókuskerék, miért nem elég a kisebb?

Ha spórolsz rajta az elején, annak lesz következménye később. Csak ott már kamatostól kijön a ráfordítandó összeg és előfordulhat visszamaradó egészségkárosodás is. Ezekről egy kis infó a degus csoportban.

 

 

Hagyományos bolti kerék. Balesetveszély: talpon letéve beszorulhatnak, a rácsos felület talpfekélyt, lábtörést, karombeakadást, faroksérülést okozhat. A sűrűbb rácsos zöld/piros még rosszabb. 🙁

Tipp! Ha kicsi kereked van jelenleg, akkor ​az alábbiakra figyelj!

-rögzítsd a talpon álló kereket talppal felfelé vagy oldalra a rácshoz

-a rácsos kereket alakítsd át teljes futófelületűre a fentebb írtak szerint

-naponta mindenképpen futtasd a ketrecen kívül a degudat, hogy a mozgásigényét kiélhesse

-mielőbb cseréld a kereket az egészsége érdekében

Ha nagyon kicsi a kerék akkor az is jobb, ha 1-1,5 órát kint futtatod naponta és inkább nem hagyod bent a veszélyes eszközt

30-as rácsos kerék, törpehörinek átalakítva. Nekik jó a méret, de a rácsos részt le kell fedni. Így kell fejjel lefelé rögzíteni 4 ponton. Ezt csak az ideiglenes átalakítás miatt tettem fel, ugye ez degunak nem megfelelő méret.