Csapat

Ivartalanítás

Mikor dönthetünk ivartalanítás mellett?

  • ha nem szeretnénk több szaporulatot
  • a degumami egészsége, esetleges korábbi szülési nehézségek, komplikációk miatt
  • különnemű testvérpárokat, rokonokat szeretnénk együtt tartani
  • a territoriális viselkedés megszüntetése miatt (idősebb korban már nem biztos, hogy beválik)
  • lánycsapatba a havi hisztik elkerülésére szeretnénk egy cuki, de vaktöltényes pasit

 

Rendszerint a hím degu ivartalanítását szokták elvégezni, nem a nőstényét. Ez kevésbé komplikált és olcsóbb megoldás. Ettől függetlenül altatásban történik, hasi műtétről van szó, ezért kockázattal is számolnunk kell. Deguk ivartalanításáról ITT olvashatsz.

Kamaszként a fiúcskák nagyon jól viselik az ivartalanítást és a műtétet, meglepően hamar regenerálódnak. Idősebb korban már néhány napos bágyadtság kíséri a műtétet. Ha a véleményemet kérdezitek az eddig ivartalanított degucik és más degugazdik tapasztalatai alapján is maximálisan az ivartalanítás mellett vagyok. Habár műtét, de hosszútávon a deguknak is ez a legjobb.

Mennyibe kerül? 

Állatkórház függő. Kb 9-10 ezer forint az induló ár. Mindenképp kérdezd meg, mielőtt időpontot kérsz, hogy mi a  menete! Kizárólag olyan állatorvoshoz vidd a degucidat, ahol gázzal altatnak és van felszerelésük ilyen pici állatka műtétjéhez, ellátásához.

Hogyan történik a műtét?

Altatásban a hasfal alját nyitják meg, ugyanis a degu heréi nem kívül, hanem a hasfalon belül vannak. A műtét kb. 25-30 perces, utána a gazdi rendszerint hazaviheti kedvencét. Infúziót, fájdalomcsillapítót szoktak adni a “páciensnek” és 10 nap múlva kell visszavinni varratszedésre. Gyakorlott egzotikus állat szakértő dokik két varrattal dolgoznak. Egy külső és egy belső varratot is készítenek, mert a degura nem lehet tölcsért tenni és előfordul, hogy piszkálja magának a sebet, sőt sokszor varratszedésnél már nincs meg a külső varrat, mert a degu eltávolítja magának. A varratszedésnél ajánlott gázzal bódítani a kisállatot.

Mit kell tennem műtét után?

Mikor hazavisszük, hagyjuk, hogy magától sétáljon ki a helyére, ne emelgessük, nyomogassuk. Szükség esetén óvatosan segítsünk neki kijutni. Mókuskerék ne legyen bent úgysem fogja tudni egy ideig használni, az itatót tegyük olyan magasságba, hogy ne kelljen két lábra állnia, mert egyelőre nem fog tudni fájdalom nélkül, így szomjan maradhat. A műtétet követő napon feltehetően nem fog a degu sokat enni, inni, csak aludni és néha jön ki a házikójából. Itassuk meg, rendesen a golyós itatót tegyük elé kézből, próbálkozzunk, vizezett degukajával (pellettel), kapjon tápszert (Trovet Recovery, Oxbow Critical Care, RodiCare Instant). Fontos, hogy egyen valamit, ha keveset is. Simogassuk, szeretgessük a fejét, nyakát, hátát, de ne vegyük ki, hagyjuk a sebét gyógyulni. A szeretet ilyenkor felér egy vitamininjekcióval. Ha motyog, visít, akkor hagyjuk pihenni.

Fontos! Az ivartalanítást követő 3 hétig nem szabad összerakni a “kappant” nősténnyel, mert a péniszében még van kisdegu alapanyag és képes ezzel befedezni a nőstényt! Szóval okozhatnak meglepetést. 😉

Figyeljünk oda különösen az étkezésére, jó minőségű pellettet és szénát tegyünk elé. Az ivartalanított deguknál gyakoribbak a húgyivarszervi megbetegedések.

Hogy megéri-e ivartalaníttatni a degut? Mindenképpen! Az alábbi szempontok talán segítenek dönteni:

Ha ivartalanítod:

+tovább élhet a nőstényed (nem csak 2-3 évet)

+nem lesz több nem kívánt szaporulat, gazdikeresés a kicsiknek

+több degut egybetehetsz (több nőstényt az ivartalanított hímhez), nem lesznek egyedül, szomorúan, külön-külön ketrecben, bandázhatnak nyugodtan

+boldog degucsapatod lehet

kicsivel megnőhet a húgyúti betegségek kockázata

a műtét kockázatos, altatással jár és nem olcsó

Ha nem ivartalanítod: 

lesz legalább két, szomorú, egyedül élő degud, akikkel hiába foglalkozol sokat, mindig hiányozni fog nekik a bugyogás, összebújás, a degutársaság

a nőstény belehalhat a sorozatos szülésbe, esetleg éppen a szülés után, haldokló kicsiket hagyva maga után

+nincs műtéti kockázat, műtéti költség (elég sovány ellenérv, ugye? szerintem is)

Ivartalanítás, orvosi fotók

Ha kíváncsi vagy és bírod az orvosi, műtéti képeket, megnézheted, hogyan ivartalanítják a degut

http://blogs.lifeandscience.org/keepers/2011/05/24/degu-surgery/

Szakorvos álláspontja a rágcsálók ivartalanításáról