Gyorssegély

Vészhelyzet

Ezt a menüpontot azért hoztam létre, hogy a felmerülő kérdéseidre gyors választ kapj. Igyekszem a leggyakrabban előforduló kérdésekre megadni a választ. Ha betegség a gond, akkor az azonos nevű menüpontban találhatsz megoldást. Folyamatosan bővítem, frissítem.

 

Beteg a degum, de nem ismerek egy állatorvost sem a környéken

Állatorvos lista linkek itt

Itt megyénként megtalálod a dokikat címmel, telefonszámmal. Indulás előtt csörögj oda, hogy ne menj potyára. Mondd el röviden mi a gond és kérdezd meg, hogy fogadnak e benneteket, illetve foglalkoznak e deguval.

A doki kérdezni fogja, hogy mennyi idős a degu, milyen nemű, mióta észlelted a tüneteket, mik azok pontosan, széklet, vizeletnél tapasztaltál e rendellenességet, evett/ivott e rendesen. Fontos! deguknál ha 1-2 napot vársz a dokival pl. nemevés esetén és nem tápszerezed, akkor sajnos jó eséllyel nem lesz kit elvinned a dokihoz. Sokkal gyorsabb az emésztésük, nem bírják ki napokig evés nélkül. A gyorsaság ez esetben életbevágó. Ezért nyomatékosan megkérek mindenkit, hogy egy nagyon rossz állapotban lévő, gubbasztó, oldalára dőlt, lefogyott (nemevő), nehezen légző kisállatot sürgősségi esetként tekintse és rövid úton belül vigye orvoshoz és ne internetes fórumokba írogasson, mert azzal nem tett meg mindent érte és csak a kisállata esélyeit rontja. Ha nem családtagként szereted és ő csak egy állat, akkor ne tarts kérlek kisállatot! Így nem megy. Köszönöm.

 

Nem eszik a degum, mi a teendő?

​Egyelőre belinkelem ezt olvasni, hogy ne legyen üresen, de le fogom írni ide is részletesen: PDF

 

SOS! Kánikula! Hogyan védhetem meg a degumat?

A degucik sajnos nem tudják sem izzadással, sem lihegéssel leadni a hőt, ezért nagyon hamar hőgutát kaphatnak. 30 fok felett előjel nélkül is. A természetben a földbe ásott hűvös üregeikben keresnek menedéket. Fogságban sajnos erre nincs lehetőségük. A hőség magas páratartalommal és közvetlen napfénnyel párosulva órák alatt hőgutát okozhat kiskedvenceinknek. Az egészséges, fiatal példányokat is megviseli a 30 fok feletti hőmérséklet, de az idős, vemhes, beteg vagy különösen érzékeny egyedek már 27 foktól is veszélyben lehetnek. A vemhes nőstényeknél a vetélés kockázatát is növeli a túl magas hőmérséklet.

Fontos, hogy a közvetlen napfény ne érje közvetlenül a ketrecet, ahol a deguk vannak. Az ablakokat már délelőtt csukjuk be és a redőnyt is húzzuk le. A sötét nem rosszabb a hőgutánál! Este csak akkor érdemes ablakot nyitni, ha már kint hűlt a levegő vagy van egy kis légmozgás. (18-19 óra körül) Ha nincs redőny vagy sötételő tegyünk fel az ablakhoz egy fehér lepedőt, ami visszaveri a fényt és így a meleget is megfogja kicsit. Végső megoldásként a pince is jó, ha relatíve tiszta, zárható (nem légmentesen), ilyenkor ott kell ellátni őket.

A klíma és a ventillátor is sokat segíthet. A klíma 24-26 fokra állítva ideális. Szerencsére a deguk nem kifejezetten érzékenyek rá, de azért ne a klíma alá tegyük őket. A ventilátort úgy állítsuk fel, hogy ne tegyük túl közel a ketrechez és legyen lehetősége elbújnia, ha már sok neki a légmozgás. Nálunk forgófejesre van állítva, vagy a falra így kicsit mozog a levegő, de nem direktben kapják. A léghűtőt azért nem javaslom, mert párásít. A magas páratartalom  gyilkos tudni lenni magas hő mellett. Ilyenkor ne nyissuk össze a szobájukat olyan helyiséggel, ahol száradó ruhák vannak.

Fagyasztott vizes palack, jégakku, rongyba tekerve, vizes törölköző a ketrec tetejére tehető. (a hideg lefelé száll). Ha van csempe/járólap vagy palakő, azt is betehetjük, mert hűvösek. A hideg homokfürdő is enyhülést hoz, nagy melegben nyugodtan betehetjük a hűtőbe és úgy kínáljuk fel nekik. Fontos ne vizezzük őket be, a deguk nagyon utálják a vizet így azt sem szívlelik, aki vizezi őket. A ketrec szellőzése elengedhetetlen, a terráriumnál még fontosabb ilyenkor a rácsos tető és a kellő szellőzés.

Ha már kialakult a hőguta: a mancsukat és a fülkagyót óvatosan nedvesítsük meg és azonnal vigyük állatorvoshoz. A hőguta a deguknál életveszélyes, sürgősségi helyzet. Ne tegyük őket hideg vízbe ilyenkor! és ne késlekedjünk a dokival.

 

 

Elszökött a degum, mit csináljak?

Nézd át a forgácsot, mert lehet, hogy beásta magát. Üreglakó állat, ezért szeret elbújni. Ha nincs meg: Először is csukd be az ajtót, ahonnan kiszökött és érdemes ezt tenni a többi helyiséggel is, ha ez az ajtó nyitva volt. Helyiségenként át kell vizsgálni, hol lehet a mókus. Eldugott, meleg, sötét zugban kell keresni. Füleljünk! Gyakran kaparásznak, borogatnak. Nézzük nincs e kaki- vagy pisinyom valamerre. Csörgessük meg a kajás vagy Crockos zacsit, ezt a hangot jól ismerik és bár kajával nem motiválhatók, de nagyon kíváncsi kisállatok. 🙂 Hívjuk, sok degu hallgat a nevére és a gazdi hangját ezer közül is felismeri. Hogyha van másik degu, amelyikkel együtt él, meg lehet próbálni kiengedni őt, mert egyből megtalálják egymást. Nem ajánlom ezt, ha nem túl kezesek, mert a végén mindkettő elvész, elbújik. A kis csavargó egy idő után visszavágyik majd a biztonságot adó ketrecébe, ezért ezt is letehetjük a földre, mert könnyen megeshet, hogy egyszerűen hazamegy. Ha megvan a kis rosszcsont, óvatosan fogjuk meg, soha nem a farkánál fogva! A legbiztonságosabb, ha csellel betereljük egy dobozba és rátesszük a tetőt, amíg nem kerül a helyére. Így stresszhatás és sérülés sem érheti. Ha a helyén van még nem végeztél. Derítsd ki, hogy szökött ki és gátold meg az újabb kalandozást. 🙂

 

 

Mit tegyek, ha a degum valami olyat evett, amit nem kellett volna? 

Azonnal vidd orvoshoz, ha mérgező növényt, élelmiszert vagy valamilyen tárgyat nyelt le. A deguk nem tudnak hányni, ezért azonnali ellátásra szorulnak. Ha olyat eszik, amitől felpuffad, az SOS szitu. Ne késlekedj, mert utólag bánni fogod, hogy nem segítettél rajta! Ha nem ismered a növényt, egy fotó kellene róla a beazonosításhoz. A sürgősségi ellátás után, ha a doki nem is javasolja, szerezz be Bio Lapis probiotikumot és még 1 hétig kapja.

 

A degumnak leszakadt a farka, mit tegyek?

Szivároghat a vér, ami soknak tűnhet, a farokvéget beborítja. Nem életveszélyes állapot, de a gyors gyógyulás és a fájdalom miatt kérlek vidd el dokihoz, aki szakszerűen ellátja és ad fájdalomcsillapítót, hogy csak pár nap gyógyulás legyen, a többhetes kínlódás és fájdalom.

Amit otthon megtehetünk doki előtt: Kezeléskor vegyük ki a degut a helyéről. Tegyünk alá egy zsepit és a szereket már előkészítve (kupakok lecsavarva, kinyitva) előbb öntsünk rá Betadine-t.

Minden olyan játékot, berendezést, ami felsérthette a farkát vegyél ki ideiglenesen a további vérzés, sérülés megakadályozása végett. Mosd át ezeket is, hogy tisztán kerüljenek vissza, ha meggyógyul a kucal.

 

Leszakadt farokcsonk.

 

Fotók: goncol.hu, deguhouse.com, saját archívum, degus-online.de, stkimage.com, lynstone-illustrator.blogspot.com, blogs.lifeandscience.org, newspoint.cc