Etetés

Jó eledelek, főmenük

Az alábbi menüpontban a deguknak adható legjobb hazai eledeleket fogom bemutatni. Ezeknek az összetétele és a rosttartalma megfelelő deguk számára. Ezek az eledelek nem a legolcsóbbak, viszont a legjobbak. Jó eledellel kisebb az esélye a betegségeknek, hosszabb ideg élhetnek, nyugodtabbak és szelídíthetőbbek lesznek, ha kiegyensúlyozott a vércukruk. A rossz eledel mellett harapósak lehetnek, betegek, rövidebb ideig élnek és a dokinál a rossz eledelen “megspórolt” összeg többszörösét fogják elkérni.

Tipp! A deguk nagyon szeretik, ha a táp megőrzi az illatát és aromáját, ezért érdemes jól zárható dobozokban tartani azokat. 

 

Bunny Degu Dream/Traum degu eledel

Leírás: Kiváló minőségű főeledel deguknak, Dél-Amerikából, az eredeti hazájukban található érintetlen rétekről származó növényekkel és fűszerekkel: csicsóka, amaránt és maca. Gyümölcs- és gabonamentes.

Ez a finom főeleség a Bunny-tól a deguk természetes tápláléka melyet természetes életterükben, a dél-amerikai Andokban alkottak, így fedezi az állatok össz táplálkozástani igényeit. A zöld növények, fűszerek és zöldségek sokasága (természetesen gyümölcs nélkül, a cukorbetegség megelőzése érdekében) a Bunny degu eledelt egy egészséges, szívesen fogyasztott táplálékká teszik. Nyersrost tartalom: 20%!

Összetevők: Legelői növényzet*, komócsin, zabkorpa, egész szemű kukorica, napraforgómag dara, lenmagdara, búzadara, lándzsás útifű, repcemagliszt, sörtörköly, paszternák, cickafark, csicsóka, citromfű, csalán, sörélesztő, máriatövis, körömvirág, hibiszkuszvirág, csicsóka, amaránt, kamillavirág, paprika, pitypang, mentalevelek, édesköménymag, mályvavirág, macagyökér, zsályalevelek (fűszerek 9%, zöldségek 5,7%, virágok 2,7%).

*eredeti növények érintetlen mezőkről: komócsin, réti csenkesz, ecsetpázsit, angolperje, vörös csenkesz, réti perje, csomós ebír, pelyhes selyemperje, egynyári perje, csüngő bambusz, illatos borjúpázsit, tarack, gyepes sédbúza, zöld pántlikafű, fehérhere, vörös here, pitypang, cickafark, lándzsás útifű, kömény, erdei turbolya, réti legyezőfű, közönséges madárhúr, tejoltó galaj, kakukkveronika, gyepűbükköny, fekete nadálytő, mezei aszat, földi borostyán, százszorszép, ösztörűs veronika, palástfű, nagy földi-tömjén, keskenylevelű bükköny, bibircsókos kőrontó, tavaszi pimpó, mezei veronika, tavaszi búzavirág, őszi pitypang, tarackbúza, mezei kankalin, apró here. (Forrás: www.zooplus.hu)

Vélemény: Főként külföldön kapható eledelről van szó, de én webshopban találtam rá. Ami igazán szívmelengető, hogy van tényleg olyan eledel, amiben megtalálhatók a degu természetes élőhelyén lévő fűfélék is, amikkel a vadon élő társaik is táplálkoznak. A 20%-os rosttartalom nagyon jó és bár van egy két bambusznak, virágnak látszó darabka benne, az alapját a tömény granulátumok képezik, amelyeknek köszönhetően nincs kiválogatás. Az érzést viszont meg kell fizetni: 1,2kg-os tasakban árulják 3200Ft-ért. Itthon kizárólag a zooplus.hu-n keresztül rendelhető. Itt kapható: www.zoofast.hu, www.allatijoaruhaz.hu

 

 

Real Nature degueledel

Leírás: Teljes értékű eledel deguk számára- mesterséges adalékanyagok és tartósítószer nélkül.

Vélemény: A Fressnapf kezdte árusítani a Real Nature termékeket és habár nem volt olcsó, a dobozon lévő analitikai összetevők aránya meggyőzött, ezért hazahoztam. Külföldön már ismert eledel volt, de hozzánk csak nemrég jutott el, beállt a Bunny és Nestor termékek vizuális marketing stratégiájába. Most nagyon divat lett a természetes élőhelynek megfelelő fűfélék figyelembe vétele a gyártáskor. Ennek ellenére a Nestornak ezt nem sikerült megfelelően hozni. A másik két eledel gyártója viszont hihetően adja elő magát.

 

A Real Nature tengerimalacos kapható 1,5 kg-os kiszerelésben. Ez is jó deguknak és jobban megéri

 

 

Versele Laga – Chinchilla & Degu Complete

Leírás: A Chinchilla & Degu Complete: 100%-ban extrudátumokból álló eledel csincsillák és deguk számára. A természetes fogápolás és a bélflóra optimális egyensúlya érdekében.

Teljes értékű takarmány csincsillák számára. Összetétel: növényi eredetű származékok (23% réti széna, lucerna,füvek és gyógynövények), növényi fehérjekivonatok, magvak (2% lenmag), ásványi anyagok, FOS (0,3%), körömvirág, jukka

A csomagolásból még több információt is leolvashatunk. Pl: hosszú szálas rostokat és gyógynövényeket tartalmaz, hozzáadott alfalfa, Timothy széna és fűfélék gazdag variációja. Nem tartalmaz hozzáadott cukrot és a lenmag tartalom miatt értékes Omega-3 zsírsavat rejt. A csincsillák és deguk napi rost, fehérje, kálcium és kalória mennyiségét lefedi. 30-45g eledel ajánlott naponta, mellé széna és víz.

Összetétel: állandó legelők aljnövényzete(25%), lucernaliszt(13,5%), extrahált napraforgódara(13,5%), szárított répaszeletek(11%), sárgarépa törköly(10%), almatörköly(9%), karottapehely(4%), quinoa(3%), amaránt(2%), sörélesztő(1%), oroszlánfog levél(1%), repceolaj,(1%), borsmentalevél(0, 58%), zsálya(0,58%), lepkeszegmag(0,5%), paprika(0,5%), articsókalevél(0,5%), rozmaringlevél(0,34%), kamillavirág(0,33%), csalánlevél(0,33%), vadmajoranna(0,32%), maka gyökér(0,2%), monokalcium-foszfát(0,18%), Yucca shidigera, szárított(0,02%)

Analitikai összetevők: fehérje: 13,5%, zsírtartalom: 2,5%, nyershamu: 8,1%, nyersrost: 22%

Jelölések: nem tartalmaz hozzáadott cukrot, az optimális szőrzetért, stimulálja a bélflórát, fogápoló, gabonamentes, plusz vitaminokat tartalmaz, az optimális immunrendszerért, hosszú szálas rost van benne

Vélemény: Nemrég megújult és már nem csak chinchilla complete, hanem degu is. Hivatalosan is degueledel lett. Méghozzá sokáig az egyik legjobb volt.  Most már a fentiek verik, viszont mi még mindig nagyon szeretjük. Az egyetlen hibája az, hogy kiegyensúlyozatlan az összetétele. van, hogy finomabb, van hogy kevésbé. Én viszont még mindig pártolom, főleg, mert továbbra is nagyon jó eledelnek tartom, a sok szemét mellett, mint a Panzi, Yoyo még mindig ezerszer jobb, minőségibb. Illetve nagy előnye, hogy több helyen is elérhető. Aki nem tud netről rendelni és Fressnapfba járni, annak ez még mindig egy nagyon jó alternatíva. Magas rosttartalmú és alacsony kalóriatartalmú, cukrot nem tartalmaz. Jukka kivonata elfedi a vizelet kellemetlen szagát. Hosszú szálú rostokat tartalmaz, amik jobban koptatják a fogakat. Összetételének köszönhetően könnyen emészthető. A kezdettől fogva ezzel táplált kismókusok esélyt kapnak a hosszabb életre és kisebb eséllyel lesz fogászati, emésztőszervi betegségük. Ez jól hangzik, ugye? 😉 Amióta ezt eszik az én deguim, többet szénáznak és híztak is tőle picit. A fogproblémások is. Elég nagy a sikerélmény ezzel az eleséggel, habár cserébe a legtöbb degu nehezen áll rá erre az eledelre. A rossz magos tápról kizárólag kényszer tápváltással lehet őket átszoktatni. Webshopban és nagyobb kiszerelésben olcsóbb. 1300Ft/500g

Felül a mostani, alul a régi Complete. 500g, 1,75kg és 8 kg-os változatban is kapható.