Gyorssegély

Hasznos

Ezt a menüpontot azért hoztam létre, hogy a felmerülő kérdéseidre gyors választ kapj. Igyekszem a leggyakrabban előforduló kérdésekre megadni a választ. Ha betegség a gond, akkor az azonos nevű menüpontban találhatsz megoldást. Folyamatosan bővítem, frissítem.

Így fogjuk meg a degut: A popsiját egyik kézzel, a mellkasát/mancsait a másik kézzel támasszuk meg!

 

Mit tegyek ha a degum nem szénázik/nem koptatja rendesen a fogait?

Ha túlnő a foga, ne várd meg, míg lefogy, kérj időpontot egzotikus állatokhoz értő szakorvoshoz, mielőtt legyengülne és nem tudna enni. A doki a hátsó örlőket is megnézi, szükség esetén csiszolja, amiket a gazdi nem tud otthon ellenőrizni. A fogcsiszolás (nem vágás!) megfelelően felszerelt rendelőben, gázos bódításban történik. Utána ha nem kapnátok kérjetek pár napra való fájdalomcsillapítót. Ha esetleg nem tud enni csiszolás után, pépesíteni kell langyos vízzel a tápját, de még jobb, ha növényi tápszerrel ráetetsz (Oxbow Critical Care vagy Rodicare Instant)

A deguknál a széna fő táplálék, minden nap folyamatosan biztosítani kell számukra, hogy hozzáférjenek. A metszőfogai és a súlya elárulják, ha gond van, ezért is javasolt a heti súlymérés

Ami nálunk bevált, azt tudom ajánlani. Ha van rá lehetőség az esti etetés előtt 1 vagy fél órával, ahogy sikerül kicserélem a vizet és csak szénát teszek be. Utána kapnak menüt. A széna mellé kapjon magas rosttartalmú eledelt a mókuci (Versele Laga Chinchilla Complete, Real Nature Degu, Bunny Degu Dream). Ezek mellett elkerülhetők a takarmányozási hibából előforduló fogbetegségek.

A legjobb, ha mindig ezeket kajákat kapja a mókus, akkor is ha eleinte nem eszi, rá kell szoktatni eszi-nem eszi nem kap mást módszerrel. Nem fog éhen halni teli tálka mellett, annál okosabb. Fontos az egészsége érdekében, hogy rendszeresen kapjon a szénát és ezeket az eledeleket, így elkerülhető a fájdalmas fogtúlnövés és az ezzel járó magas orvosi költség. A válogatósoknak segítség, ha ilyenkor drágább, gyógynövényes keverékeket vetünk be. Mi nagyon szeretjük a Multifit Twizzy farm és a JR Farm termékeket. A fogkoptató nem helyettesíti a szárított rostokat, növényeket. A fogkoptatók sokszor csak nyalósók, ásványi anyagokat tartalmaznak, de nem elegendőek az egészséges fogak megőrzéséhez. Sőt! A vesére kifejezetten károsak. Ne vegyünk ilyeneket! A szénától lesz kopott és sárga a foguk, ami az egészségüket jelenti. Megelőzni kell a fogbajokat, utána már nehezebb korrigálni.

 

 

Hogyan tudom az új, egészséges pelletes menüre átszoktatni a degumat?

Az első napokban jó esély van rá, hogy nem akarja majd megenni a deguci az új tápot. Szóval türelmesnek kell lenni. Hogy ez miért, mire jó? Így átszoktathatod a vegyes, magos (szar!) tápokhoz szokott degukat az egészségesebb pelletes tápokra. Ez hosszabb és minőségibb életet is jelent a kisállatod számára. Egyik napról a másikra nem fogja elfogadni az új tápot, ezért érdemes muszáj türelmesnek lenni. Mire számíts? Eleinte sok nyavalygásra, majd egészségesebb degukra. Az enyémek többet is szénáznak a jó táp mellett. Amíg megtagadja az új tápot, addig szénával fogja pótolni a kaját. Nem fog éhen halni úgy, hogy kaja van előtte, emiatt nem kell aggódni. ennél okosabb kisállatok. Muszáj átszoktatni az egészsége érdekében. Ajánlott tápok: (Versele Laga Chinchilla Complete, Real Nature Degu, Bunny Degu Dream)

Miért jobb a pellettáp?

 

 

A degum nagyon rossz, eleven. Állandóan ás, kapar, rágja a rácsot. Mi ennek az oka?

Több oka is lehet

kicsi a helye: egy örökmozgó degut állatkínzás hörcsögketrecben  tartani. Két degunak állatnak legalább 60x80x80cm hely kell, hogy jól érezze magát. Ez legyen magasabb ketrec, ami ugrálásra, futkározásra alkalmas. Szüksége van egy megfelelő méretű futókerékre is (min. 32 cm kerék átmérő) Naponta érdemes kiengedni, futtatni. Nálunk erre a folyosó a legjobb, mert ott nincs semmi veszélyes növény vagy kábel és minden ajtó csukható. Állandó felügyeletet igényel, ha szabadon van. A helyén és kint összesen kb 10km-t kell teljesítenie egy nap. Ezt biztosítanunk kell számára.

egyedül van: a magányosan tartott degu nagyon szerencsétlenül érzi magát. Hiába törődsz vele, fajtárs nélkül depressziós lehet. Kivel csacsoghat, ha nincs otthon a gazdi? Min. egy azonos nemű párt kell mellé beszerezni. A legjobban működő csapat az 1 IVARTALANÍTOTT hím és több nőstény.

fogprobléma: a rácsrágás következménye lehet a fogdeformitás. Ha nem tartod neki megfelelő méretű helyen és nem fűevőknek való táplálékot kap, hamar meglesz az első fogcsiszolásotok, amit utána sokkal nehezebb helyrehozni úgy, hogy ne kellejen x havonta járni vele élete végéig. Széna és minőségi pellettápra kell váltani. Ha a fogak már túlnőttek a hozzáértő egzós állatdoki fájdalom nélkül lecsiszolja. Ezzel nem szabad várni, mert ha elkezd fogni veszélyesebb az altatás. Kutyás-macskás dokihoz ne vidd, mert a degu egzotikus állat, külön szakképzettség kelle ahhoz, hogy el tudják látni: egzotikus szakállatorvosi vizsga, megfelelő felszerelés.

ki akar jönni: szeretne veled lenni és mikor kint szaladgálnak, kéri, hogy ülj le közéjük

Az együtt tartott hím deguim állandóan verekednek, sebet ejtenek egymáson

Sajnos ez még a kezdettől fogva együtt élő alomtestvéreknél is előfordul. (dominanciaharc). Ugye ninc sköztük lány tutira? Mert több hím nőstényekkel együtt tartva tilos, meg is ölhetik egymást .

Amit még érdemes megnézni, hogy megfelelő minőségű eldelet kapnak e (sok széna, magas rosttartalmú táp, semmi mag és gyümölcs), nincs helyük kiélni a mozgásigényüket, akkor szintén lehetnek agresszívak. Ez nem viselkedészavar, vagy rossz degu és kész, a leggyakoribb ok, a helytelen tartásuk. A ketrec alapterületének egyik oldala se legyen 55-60 cm-nél keskenyebb. Nincs kitérő és hamarabb bunyóznak.

 

Kisdeguink születtek, de nem tudom kinek, hová adjam be őket?

Degus csoportokban érdemes körbekérdezni, hogy tényleg jó kezekbe kerüljenek. 8-10 hetes korukig hadd maradjanak a mamival. A hirdetési oldalalaknál sajnos megvan a rizikó, hogy nem kiskedvencnek, hanem kígyóeledelnek viszik el őket. Fontos, hogy amíg a deguk nálad vannak és jönnek a gazdijelöltek, élj azzal a jogoddal, hogy te döntöd el, kinek adod oda és kinek nem. Az új gazditól kérdezz rá, hogy megvan a már a deguketrec, egyeztessétek a méretét illetve fontos még a szállítás módja, ahogy hazakerül. Szállítóbox a legjobb, vagy olyan levegős doboz, amiből nem tud kiszökni. Az utazás stressz, ezért a szállítást autóval ajánlom, főleg olyan kisállatnál, aki nincs hozzászokva az utazással járó zötyögéshez. Kánikulában klímás autó javasolt. Nagyon fontos, hogy nem szaporítunk! Nem tartunk együtt ivaros nőstényt és hímet. A nőstény ebbe pár év alatt belehal. A kicsiknek is nehéz gazdit találni. Ez nekik nem jó és hidd el, neked sem.

 

A degum megharapott, pedig nem adtam rá okot.

A deguk mindig okkal harapnak. Írom ezt bekötött kézzel és két friss, reggeli harapással. Azért kaptam, mert a verekedő degukat akartam szétválasztani, amit mondanom sem kell – nem így kell. 😉 Ilyenkor nem a gazdinak szól a harapás, egymásnak szánják, csak rosszkor vagyunk rossz helyen. Azért is haraptak már meg, mert megijedtek egy másik degutól és a kezemben voltak, vagy egy idegen degut simogattam és érezte a szagát a kezemen. De kaptam már párzási időszakban is harapást fiúdegutól. Nagyon fáj a harapás és be is tud dagadni. (gyógymód a gazdinak: házipálinka külsőleg!, fagyasztott vizes zokni – jegelni, jegelni, jegelni! – és ha nagyon dagad és fáj fájdalomcsillapító/gyulladáscsökkentő belsőleg). Jó megoldás még az ecetes vizes ruha. Minden harapás veszélyes lehet, baktériumokat juttathat  a szervezetbe. Ha 1-2 napon belül nem javul, akkor dokihoz kell vele menni. Egy tetanusz nem árt és a sebet is ki kell tisztítani minél előbb sebtisztító oldattal. Utána pedig antibiotikum tartalmú, gyulladáscsökkentő kenőccsel kenni. A tetanuszban az a jó, hogy sokáig véd, így jó szolgálatot tesz a köv. harapáskor. 😀

Fontos: nem szabad rájuk haragudni. Amennyiben büntetni akarjuk, hagyjuk ott a helyén és csukjuk be a szobaajtót, de ne bántsuk! Tartsunk mosolyszünetet ha sértődöttek vagyunk, de soha ne éljünk vele vissza, hogy mi vagyunk az erősebbek!

Érdekes, de ha a degu bízik a gazdájában nagyon nehezen harapja meg akkor is, ha az okot ad rá, mondjuk kézzel kergeti. Legfeljebb visít egyet és odébbáll, hogy tudassa nem tetszik neki a dolog és csak ezután harap, ha nem hagyjuk békén. Többször kezeltem beteg degut. Ők ilyenkor fájdalmukban is harapnak, ezért elkülönítettem két sütőkesztyűt és azzal tartom őket, míg kezelem a sebet, vagy cseppentek a szemükbe. Azon nem tudnak átharapni. 🙂 Azért ilyenkor is legyünk óvatosak, ne szorítsuk meg őket nagyon. Nézd át a tartási szabályokat, mert jó eséllyel valami nem stimmel, a kicsi hely és a nem megfelelő táp is kiválthatja, hogy ingerlékenyebb a degud.

 

Első kép: A kis büdös egy smileyt harapott a kezemre. Értékelem a humorát, kár, hogy fájt. 🙂

 

Adhatok e neki… édesítővel készült édességet? (teát, pudingot, kekszeket)

NEM! Attól, hogy valami nem tartalmaz cukrot, még emberi étel. A keksz és más emberi étel nem deguba való!  Fűevő állatok, erre van kitalálva a pocijuk és az emésztőrendszerük. Semmi emberi kaja nem jó nekik. Sokszor találkozom az: “Adhatok e…” kezdetű kérdéssel és bevallom nem értem, hogy miért akar valaki pl: paprikapalántát, macskakaját vagy korpás kekszet adni a degunak, amikor annyi minden mással etetheti, amivel pl. meg sem öli. A természetes élőhelyén sem eszik ilyesmiket. Azzal teszünk jót vele, ha megközelítőleg hasonló táplálékot kínálunk neki, mint a vadon élő társainak. Az pedig tetszik vagy sem baromira nem változatos: fű és gyökér. A kisállat érdeke és hosszú életének titka, hogy ne tömjük hülyeséggel. Ne kísérletezzünk vele, légyszi!

 

A gyógynövényes ízesítetlen tea ugyan nem árt, de maga a növény szárítva értékesebb élelmezés szempontjából. A gyógynövényes ízesítetlen tea ugyan nem árt, de maga a növény szárítva értékesebb élelmezés szempontjából.

A degum össze-vissza karmolja a kezem, amikor kapaszkodik

Ilyenkor karcolásokkal van tele a gazdi. Engem nem is zavar túlzottan, viszont azért munkahelyen gáz, ha pl: ügyfélszolgálaton dolgozol. Aki nem ismer még azt gondolhatja, hogy vagdosod magad. 🙁 Két megoldás van. A legegyszerűbb, ha veszel egy olyan kesztyűt/kiszuperálsz egy vastag harisnyát, térdzoknit, amit fel lehet húzni és úgy deguzol. Vagy, ha ügyes vagy és a degud is szelíd, használhatsz kisállat körömvágót. Éppen elég addig lecsípni a hegyéből, hogy de ne legyen teljesen tompa sem, mert akkor nem fog tudni kapaszkodni és leeshet. Így nem vágsz bele túlságosan, a kisállatnak sem okozol fájdalmat és karmolás sem fog díszíteni. Ha pedig már megkarmolt, fertőtlenítsd ki a sebet rögtön alkohollal – külsőleg! 🙂 vagy Betadine-nal, vagy teafás szappannal és este fürdés után kend be egy kis Bepanthennel/Neogranormonnal. Így hamarabb gyógyul majd. Contractrubex gél a piros hegekre gyógyír. Ha ismersz olyan egzós dokit, aki vállal karomvágást, akkor az a tuti.

 

A középső az én karom. 🙂 Fakó degut kivettem és megijedt az éppen leparkoló kamiontól. Nekem ez a lila kesztyűm van, habár nem külön erre a célra vettem. A körömvágó Trixie termék.

Ha szeretnéd felvenni velem a kapcsolatot keress a Facebookon! Általában naponta nézem és igyekszem segíteni.  Nincs rossz kérdés! Nekem nem teher a kérdésed, hiszen látod, hogy mennyire fontosak nekem ezek a kis szőrmókok. Keress bizalommal! Igyekszem a legjobb tudásom szerint tanácsot adni. Ha meg is fogadod, akkor fogok tudni segíteni.

Fotók: goncol.hu, deguhouse.com, saját archívum, degus-online.de, stkimage.com, lynstone-illustrator.blogspot.com, blogs.lifeandscience.org, newspoint.cc