Etetés

Etetésről

 

A vadon élő degu tápláléka nagyrészt különféle levelekből, füvekből, gyökerekből, fakéregből áll. A hobbiállatként tartott degunál is a természetes élőhelyén megszokott táplálkozást kell alapul venni, vagyis, hogy fűevő állatról van szó. Ezért a széna mellett jó minőségű pellet alapú táp is fontos. Ami alapvető, hogy jó minőségű, réti szénát kell biztosítani kedvencünk számára. Sőt az fontosabb, mint maga a táp. Szénából a perjefélékben és egyszikű fűfélékben gazdag, tápból a Versale Laga Chincilla&Degu Complete, a Real Nature és a Bunny Degu Traum a legjobbak.

A szénáról:

A deguk étlapja különbözik más rágcsálókétól. (pl: hörcsög, csíkos mókus).  Nincs szükségük magokra, zöldségekre, gyümölcsökre. Fő táplálékukat a szárított növényi részek (levél, szár, virág, gyökér) adják. Ezért amellett, hogy megfelelően magas rosttartalmú, növényi granulátumokban gazdag, gabona- és gyümölcsmentes eledelt választunk, ne felejtsünk el szénát adni kedvencünknek! Ez fontosabb, mint  táp, hiszen ez a fő tápláléka táp a kiegészítő. Az sem mindegy persze, hogy milyet adunk. Fontos a jó minőségű széna, ami vastag szálú, zöld, száraz és zacskón keresztül is finoman illatozó. Az a legjobb, ha tudsz frissen kaszáltat szerezni, vagy tiszta helyről magad szárítod a degudnak. Óriási sikere lesz! 😉

Ha vásárolni indulunk, jól válasszuk ki a megfelelő szénát. Mivel szinte mindet lyukacsos, átlátszó zacsiban árulják, már látjuk, szagolhatjuk, hogy mit veszünk. A komoly minőség ellenőrzés otthon történik. A táppal ellentétben szénából az a legjobb, amit falnak, ami fogy. Ajánlott szénák: Agrobs, JR farm, Fressnapfból: Real Nature, Müllerből a saját márkás: Pet Bistro, Chipsi Sunshine

Tiszta helyről te is szedhetsz kedvencednek fűféléket, amiket kiszárítva felkínálhatsz számukra, de fontos, hogy tájékozódj az ehető növényekről. A széna rosttartalma elengedhetetlen a degu emésztése számára. Szedhetsz nekik füvet, muhart, tarackot, tyúkhúrt, porcsint. Különös kedvenc mégis a pitypang (gyermekláncfű) a sima szálas fű és a lóhere. Nyersen is szeretik a fűféléket, de fontos, hogy csak szoktatással adjunk nyers növényi részeket. Szoktatás nélkül emésztési probléma jelentkezhet a nyers fűfélék fogyasztása során. Csak fokozatosan vezessük be a nyers táplálékot az étrendjükbe. Az érzékeny bélflóra felborulhat és ez életveszélyes állapothoz is vezethet.

Vegyes, jó minőségű szénák
Szárított növények, virágok. Ez a legjobb degunasi, persze csak egy csipettel.

 

Mi a helyzet a cukorral, magokkal? 

A táplálék összeállításánál nagyon fontos figyelembe vennünk, hogy a degu fokozottan hajlamos a cukorbetegségre. Ezért ne adjunk nekik SOHA! cukrot tartalmazó élelmiszereket, kekszeket, csokikat, mivel a szervezete nem alkalmas a cukor lebontására! Ne adjunk nekik gyümölcsöt! Nálunk csak téli időszakban szoktak 1 szem goji bogyót kapni. Ez az összes gyümölcs, amit kapnak, SOHA semmi mást nem. A magokkal (napraforgó, dió, tökmag, mandula, stb) hasonló a helyzet. Erősen hizlalnak és nagyobb mennyiségben károsíthatják a májat. Ilyeneket sem adok nekik. Sokszor a gazdival van gond, mert nasival szeret. Látja, hogy a degu örömmel eszik mazsolát, ezért azt hiszi azzal tesz jót, ha ad neki még egyet és még egyet. De ezzel csak árt neki. A gazdi és felelőssége, hogy megfelelő élelmet tegyen a kisállata elé. Szóval minőségi nasit és azt is mértékkel. A gyümölcs és az olajos mag nem minőségi nasi!

Néhányan sajnos sokan nem értik meg, hiába van náluk a helyes infó. 🙁

 

Szomorú ilyet látni. 🙁

 

Aki már olvassa ezeket a sorokat, feltételezem azért van itt, mert jót akar a mókusának, törődik vele és szereti.

A finomított cukros kaják, kekszek és az embernek készült sós magvak (mogyoró, mandula) tilosak! Evidens, de sajnos az a tapasztalat, hogy folyamatosan le kell írni ezeket is. A banánt is, habár sajnos egyes szemétnek való degueledeleknél az alapeleség része, az egyik legmagasabb gyümölcscukor tartalommal bír. Konkrétan nekem is tilos enni, nemhogy a degunak.

A puffasztó hatású zöldségeket, gyümölcsöket kerüljük! (pl. kelkáposzta, karalábé, bab, karfiol) A krumpli héja és csírája mérgező a számukra! Zöldség sem való nekik. A répának is magas a cukortartalma.

A deguk szeretnek a széna mellett mást is rágcsálni. Hogy ez ne a ház legyen, tegyünk be a helyükre néhány faágat is, ezeket szívesen rágcsálják, és ugrálnak rajta. (mogyoróág, fűzfa, nyárfa, nyírfa biztonságosan adható)

Figyeljünk arra, nehogy mérgező legyen a kiválasztott faág! Az alábbi fás növények ágai mérgezők számukra: fagyal, gesztenye, babér, tiszafa, fenyő (gyanta miatt), cseresznye, meggy. Lentebb megtalálod a biztosan adható faágak listáját. Ha valamiben nem vagyunk biztosak, inkább ne kísérletezzünk! Fontos! A degu fogát kizárólag a megfelelő mennyiségű és minőségű széna koptatja és a 20% rost feletti pellettáp, lásd fent. Ezt semmilyen fogkoptató vagy faág nem helyettesítheti! Sőt! A fogkoptatók és nyalósok ártalmasak és betegségeket okozhatnak.

 

Kiegészítő csemegék

  • Lóhere, lucerna, búzafű (lucerna csak szárítva) – ezeket bár szárított növényi részek nem szabad nagy mennyiségben adni a fehérjetartalmuk ugyanis magasabb a többi fűfélénél (csak nasi mennyiség) Búzafűből legjobb amit otthon elültetsz kókuszrostban. Ritkán 1 csipet.
  • Ömlesztett gyógynövényes teafüvek. (pl: kamilla (picit!), csalán, citromfű, borsmenta, körömvirág), sokféle bolti gyógynövényes keverék van, amik nagyon jók nasinak. (lásd: Adható nasik galéria)
  • Pitypang minden része, fűfélék, lándzsás útifű, pásztortáska, árvacsalán, százszorszép, búzavirág, mezei katáng
  • Rágófának kiválófűzfa, nyárfa, nyírfa, mogyoró, szőlőtőke, gyertyán, szilfa, gyertyán, éger, hárs
  • Zöldségek: ahogy gyümölcsöt, úgy zöldséget sem kapnak a deguk, mert nem igénylik. Bio cukkinit vagy csicsókát lehet nekik  esetleg szárítani. Nálunk sem zöldséget, sem gyümölcsöt nem kapnak.
  • Ha ügyesek vagyunk nagyon változatos étkezést tudunk nekik biztosítani. Meleg évszakokban a fenti, erdőben is megtalálható kiegészítő eleségek pedig ingyen vannak. (fűfélék, faág). De persze minél tisztább, érintetlenebb helyről kell szedni.

 

A deguk azok után a falatok után kapkodnak, ami nasi. Ezért elég hamar el lehet őket rontani, mert igazán közreműködők benne. Az egészségük érdekében azonban gátat kell szabni a nasiknak. Széna mindig legyen előttük! Ez a fő eledel, nem a táp.

 

 

Adjunk a deguinknak minden nap szénát és magas rosttartalmú eledelt, kiegészítve szárított növényekkel, gyógynövényekkel. 

Forrás: saját archívum, http://www.timothyheu.de, http://img.webme.com, sifle.de, oreganeniked.hu, petmania.ie, zooplus.nl, essentiallivingfoods.com, healthtipslive.com, http://www.mikedowney.co.uk, isteninovenyek.hu, femina.hu, izletes.hu, vilcsike.com,