Gyorssegély

Érdekességek

Ezt a menüpontot azért hoztam létre, hogy a felmerülő kérdéseidre gyors választ kapj. Igyekszem a leggyakrabban előforduló kérdésekre megadni a választ. Ha betegség a gond, akkor az azonos nevű menüpontban találhatsz megoldást. Folyamatosan bővítem, frissítem.

Veszélyes a degu harapás?

Alapvetően a házi rágcsálók nem terjesztenek különösen veszélyes baktériumokat. Viszont a harapással a már bőrünkön lévő különböző anyagokat, baktériumokat bejuttathatják. Lényeges, hogy az állatot milyen higiénés körülmények között tartod. A harapás után mindenképp fertőtleníts! (Betadine v. alkohol, utána Bepanthen vagy Neogranormon,) Olvasd el az alábbi cikket, ahol hasznos infókat találsz erről: Ha támad a házi kedvenc. Nemrég degu harapás miatt a sürgősségin kötöttem ki. Bedagadt a kezem és alig tudtam mozgatni az ujjaimat. Én először nem vettem komolyan, de a dokik leszidtak, amiért nem mentem előbb. Szerintem ők viszont túl komolyan is vették, mert a degumat hatósági állatorvos látogatta meg, a harapást pedig szikével kivágták. Megkérdezték, hogy be van e oltva veszettség ellen? (Egy degu?) Mivel a “‘vérdegum” olyan egészséges, hogy a hatósági állatdoki is mosolygott, hogy nem nagy ügy, ezért nem gondolom, hogy tőle kaptam el valamit, inkább külső bacira tippelek, ami a sebbe kerülhetett. Ráadásul frissen volt takarítva a terrárium is.

Az én kezem a harapás után. ​

 

Honnan tudom, hogy öregszik a degum?

Ha egészségileg rendben van, akkor leghamarabb a bajusza őszül. Kb. 5-6 évesen már megfigyelhető. Esetleg a rácsnak vagy az aljzatnak támasztva rágcsálja a keményebb ennivalót. Napközben is többet pihen, mint régen. Nemevés, soványság esetén vigyük orvoshoz vizsgálatra kizárva a deguknál gyakori fogproblémát és más betegséget. Kapjon deguknak való tápszert lásd ITT. Ha a kedve és közérzete láthatóan jó, illetve a súlya is normális, eszik rendesen, akkor nem kell aggódni érte. Az öregség, nem betegség. Megfelelő gondoskodás mellett egy degu sok évig elélhet. (akár 8-10évig is!) 🙂 Ha sokat pihen és keveset mozog érdemes egy röntgent is csináltatni. A régi kicsi kerékben futás idős korra gerincbetegséghez vezethet. Ezzel együtt tud élni megfelelő ellátás mellett. (fájdalomcsillapító és Oxbow Joint Support).

 

 

Hogyan fotózzak degut?

Nos, ez egy bájos feladat. Párom rallye autókat fotóz, amik min. 180-al húznak el előtte, de a deguk neki is feladják néha a leckét. Először is bármilyen géped van, legyen raja IS vagy VR (képstabilizátor). Így lehet csak esélyetek, mivel a degu nem marad sokáig egy helyen, csak ha fülel. Ezt kihasználva csipoghatsz, motyoghatsz neki, vagy kinyújthatod a mutatóujjad felé, mert akkor biztosan van 3 mp-ed, hogy megörökítsd. A ketrecen belül úgy tudod fotózni, hogy a rácsok közé teszed az obi fókuszpontját. Terráriumnál pedig a tükröződés a probléma és az, ha koszos az üveg. Tiszta üvegnél a fotózás szögével tudsz játszani, úgy lesz relatíve jó a kép, illetve próbáld meg ilyenkor hanyagolni a vakut, mert az becsillan. A legjobb persze, ha ketrecen kívül sikerül lekapni, viszont akkor a mozgást lesz nehezebb lekövetni. Vicces vagy sem, de ha van sport fokozat a gépeden, akkor most használhatod. Tévhit, hogy a deguknak árt a vaku. Jó ne told a pofijába, de nem fog tőle pl. megvakulni. Ellenben 1-2 hetes kisdeguknál nem szerencsés, ha rájuk villantasz. Gondolj csak bele, neked is fáj, ha hirtelen a szemedbe villantanak. Ők pedig még alig jöttek ki a fényre. Ha szemből fotózod őket, kevésbé zavaró a vaku.

 

 

Mennyire veszélyes egy kisrágcsáló műtétje, altatása?

A mai technikák mellett az altatás alacsony kockázatú, bevállalható. Főleg ha már ekkora a baj, hogy műtétre van szükség. Az állat termete miatt speciális méretű felszerelésekre van szükség a műtéthez, kezelésekhez. Ezért nem mindegy, hogy hol látják el a kisállatunk. Idős degu altatása sem sokkal veszélyesebb, mert már megoldható technikailag, hogy egy idős vagy akár beteg rágcsáló is kibírjon egy műtétet. Fontosabb tényező a kornál az egészségi állapota. Altatás előtt ezért olyan vizsgálatokat végeznek az állaton, amivel jórészt felmérhető a kockázat mértéke. Itt olvashatsz róla bővebben: KLIKK

A műtétre mielőbb kerüljön sor, mert az előzetes kezelések miatt legyengülhet a degu és a műtétre már egy nem evő, ivó kisállatot vihetsz, amelyiknek romlanak az esélyei a felépülésre. Olyan állatorvot keress, aki egzotikus állatokra specializálódott!

Ha szeretnéd felvenni velem a kapcsolatot keress a Facebookon! Általában naponta nézem és igyekszem segíteni.  Nincs rossz kérdés! Nekem nem teher a kérdésed, hiszen látod, hogy mennyire fontosak nekem ezek a kis szőrmókok. Keress bizalommal! Igyekszem a legjobb tudásom szerint tanácsot adni. Ha meg is fogadod, akkor fogok tudni segíteni.

 

Fotók: goncol.hu, deguhouse.com, saját archívum, degus-online.de, stkimage.com, lynstone-illustrator.blogspot.com, blogs.lifeandscience.org, newspoint.cc