Betegségek

Degubetegségek

A degukat érintő gyakori/lehetséges halálozási okok:

Bélflóra felborulása

Tünetek: Elsőként az egy helyben gubbasztás, a bágyadtság vagy a puffadás tűnhet fel a gazdinak, majd étvágytalanság. Esetleg a széklet mérete és keménysége is változhat.
Okok: hirtelen tápváltás, nyers fű, nyers zöldségek szoktatás nélküli etetése, antibiotikumos kezelés, rossz minőségű és alacsony rosttartalmú eledel
Megelőzés: Magas rosttartalmú tápra kell váltani. (VL Chinchilla és Degu complete, Real Nature, Bunny degu dream) Ha nem szokott nyers zöldséget, fűfélét enni, abból is először csak keveset kapjon, aztán fokozatosan növeljük az adagot. Lásd itt! Mindig kapjon minőségi szénát. Antibiotikumos kezelés mellett elengedhetetlen a probiotikum (pl. Bio-Lapis) adagolása. Érdemes olyan tápot választani, ami FOS-t (fructo-oligoszacharid) tartalmaz, ami támogatja a bélflórát. Óvatosan a zöldséggel, nasival! Csak olyan nasit kapjon, ami fűevőknek is ajánlott.
Kezelés: Azonnal iktassuk ki a nyers zöldségeket, fűféléket és a nasikat az étrendből. Csak magas rosttartalmú száraz tápot és szénát kapjon. Szerezzünk be Bio-Lapist és orvosi utasítás szerint csináljunk végig egy kúrát. Felborult bélflórára hatékony gyógyír. Még jobb, ha van otthon Oxbow Critical Care, mert rostban gazdag, rendbe teszi a bélflórát. A bélflóra felborulását otthon nem fogod tudni megállapítani, mint diagnózist. A tünetek más súlyosabb bajokra is utalhatnak. Ezért a doki alap. Ha visszatér a hasmenés, akkor az Exo-Petnél tudnak csinálni tenyésztést a kakiból és célzottan kezelni.

 

 

Cukorbetegség/Diabétesz/Szürkehályog

Tünetek: az átlagosnál nagyobb folyadékigény és több vizelet, a szemlencse egyre erőteljesebb elhomályosodása (opálosodás), vakság
Okok: helytelen táplálás, rossz minőségű eledel, magas cukortartalmú ételek fogyasztása, genetika: a deguk szervezete nem alkalmazkodott a cukor lebontásához, egyes -főleg beltenyésztett- egyedek hajlama erősebb
Megelőzés: Soha ne adjunk gyümölcsöt és emberi kaját a degunak, cukortartalmú ételeket pedig egyáltalán ne kínáljunk fel számára! Etessük jó minőségű (min. 20% rosttartalmú) pelletes degueledellel, kerüljük a kukoricás, gabonás és cukortartalmú rossz minőségű menüket. Nézzük meg milyen eledelt veszünk! Az, hogy degueledel édeskevés.
Kezelés: a tünetek észlelésekor azonnal be kell szüntetni a cukortartalmú ételek és gyümölcsök adását, véglegesen! (jó esetben eddig sem kapta) Szigorúan csak a fűevőknek való étrendet kell tartani. (széna, pellet eledel, gyógynövény, nasiknak sem ehet gyümit, répát) Amennyiben elhízás is fennáll, növeljük a mozgásterét, az olajos magvakat is felejtsük el. A cukorbetegség nem gyógyítható csak szinten tartható egy jó életminőség, a szemlencse elszürkülése nem visszafordítható! További tanácsot lehet kérni az állatdokitól az életminőség javítására, hiszen a magas vércukorszint károsíthatja a májat, az idegrendszert és a veséket is. Fokozottan figyeljünk az étkezésére. A rossz látás miatt a ketrecet is át kell alakítani, nehogy leessen, összetörje magát. Mivel a bajusza is segíti a tájékozódásban, ezért elég minőségi életet képes élni így is. Kiengedni viszont csak fokozott biztonsági intézkedések mellett lehetséges. Mielőtt benyúlunk a helyére, előtte szólítsuk meg, mert főleg eleinte megijedhet a hirtelen mozdulatoktól. A szemlencse műtét sajnos jelenleg cicáknál, kutyusoknál sem bevett eljárás. A cukorbeteg degu is sokáig élhet, ha megfelelően tartjuk és vigyázunk rá. Elég ügyesen tájékozódnak a többi érzékszervük és a bajszuk segítségével.

 

A cukorbaj következményei: szürkehályog, vakság

 

 

 

Máj-és vesebetegség

Tünetek: Főleg a lassú fogyás jellemző rá, de a rossz etetés miatti túlsúly is intő jel
Okok: nem megfelelő etetés, hajlam, veseproblémák
Megelőzés: jó minőségű eledelek nasik választása (4% alatti zsírtartalom, min. 20% feletti rosttartalom) megfelelő mozgás biztosítása (min. 60x80x100cm-es ketrec és min. 35-40 cm kerékátmérőjű mókuskerék, rendszeres kinti futtatás). Rendkívül fontos a heti súlymérés. Ha gyanúnk van, hogy nem stimmel a súlya, akkor napi!
Kezelés: olajos magvak teljes mellőzése, ügyelni kell a mozgásra, pl: lakhely átalakítása, minél több futófelület, nagyobb ketrec, gyakoribb futtatás. Ha kedveskedni akarunk neki csemegével válasszuk pl: a gyógynövényes keverékeket (pl: Müller, Pet Bistro pitypangos vagy Bunny Botanicals nasik) Diagnózist csak egzotikus szakállatorvos fog tudni felállítani vérvételből. (vérkép+májvédőt ad). Utána folyamatos kontrollra lesz szükség 1-2 havonta.

 

 

A túletetés elhízáshoz, majd betegségekhez vezethet.

 

Daganatos megbetegedés

Tünetek: meglehet, hogy mindaddig nincs tünet, amíg látható, tapintható nem lesz a csomó.
Okok: nem ismert, de a házi szaporítók beltenyészete sokat ront a hazai állomány állapotán
Megelőzés: kb. mint az embernél, nem tudják megmondani, helyes táplálással, mozgással csökken a kockázata minden betegségnek.
Kezelés: A rákos daganat már műthető, de ehhez tényleg a legjobb rendelők és dokik kellenek. Vény nélkül kapható a Vetri DMG, aminek az adagolását dokival egyeztetni kell súly alapján, de nagyon jól támogatja az immunrendszert, segítheti a gyógyulást.

 

A bal alsó kép nem degu, de megdöbbentő a daganat mérete.

 

 

Húgykő/Színes vizelet (porfirinuria)

Tünetek: rózsaszínes és/vagy véres vizelet, nehézkes, fájdalmas vizelés, bágyadtság
Okok: genetika, elhízás, ivartalanítás, tartósan magas fehérjebevitel, bakteriális fertőzés, anyagcsere-zavar, magas foszfor-és magnéziumbevitel, mozgáshiány, porfirinuria
Megelőzés: Minden betegség megelőzésének a kulcsa a helyes tartás. (etetés, mozgás, ketrecméret) Egyes eledelek/nasik klorofill vagy betain tartalma (pl: pitypang, cékla, pipacs) miatt is előfordulhat rózsaszínes vizelet. Ilyenkor iktassuk ki a gyanús nasikat és legalább 2-3 napig figyeljük meg a vizelet színét. Ha nem tapasztaljuk a rózsaszínes színt, akkor valószínűbb, hogy csak ezek okozták. További megfigyelés javasolt, hogy teljesen megnyugodthassunk. Olyan eledelt válasszunk, ahol a kalcium-foszfor aránya 2:1, vagyis kétszer annyi kálcum legyen benne, mint foszfor. A foszfor eben a dózisban a kálcium felszívódását segíti. A túladagolt foszfor okozhat követ a vesében, húgyhólyagban, fogproblémákat idézhet elő.
Kezelés: Forduljunk orvoshoz! Elzáródhat a húgyvezeték, a degu az oldalára dől és ilyenkor néhány órán belül elpusztul. A diagnózishoz telt hólyagos ultrahang kell. Gyulladáscsökkentő és antibiotikumos kezelést szoktak alkalmazni. Nagyobb kő esetén műtét is indokolt lehet. (ritka rágcsálónál, hogy oldani tudnák a követ) Fontos, hogy igyon sok folyadékot. A folyadékigény növekedést szárított gyógynövényekkel, sok szénával érhetjük el.

 

Ezek sajnos saját fotók, Kispoc a műtét előtt meghalt a váróban 🙁

 

Képek forrása: saját archívum, www.deguwiki.de, www.flick.com, octodondegus.weebly.com, ratfanclub.org, rattenreich.forumieren.com, en.wikipedia.org