Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


• Ketrecek

Amikor kedvencünk leendő élőhelyét vásároljuk meg, akkor gondoljunk arra, hogy valószínűleg ebben fogja leélni az életét, akárcsak mi, amikor lakást veszünk. Azzal a különbséggel, hogy neki valószínűleg nem lesz lakáshitele. :D

A ketrec kiválasztásánál a megfelelő méret és biztonság mellett, a szökésbiztos kivitel és a nagy ajtó a főbb ismérvek. Előnyben részesítjük nagyobb fa polcos ketreceket. Ezek szerencsére egyre jobban elterjednek, mert ezek a legszuperebbek. A rossz hír, hogy készen is meg lehet vásárolni, de nagyon drágák és így sem mindig tökéletesek. 

Ha most venném meg a degum lakhelyét, akkor biztosan nem kereskedésbe mennék. Az ott kapható ketrecek túl kicsik degunak, még normálisabbak pl. a ketreckirályon vannak, pedig elég drágák és azok sem tökéletesek. A legjobb ketreceket meglévő szekrényből lehet átalakítani vagy készíttetni asztalossal. Ritkán a jofogas.hu-n is ki lehet fogni 1-2 jó használt ketrecet. Illetve akasztós szekrényeket, könyvespolcokat is érdemes keresgélni ketrecalapnak. 
 

A deguk tartására a terrárium nem használható. A nyári melegben nem szellőzik kellőképpen és nagyon meleg, ráadásul nem lehet úgy rögzíteni rá polcokat, berendezési tárgyakat, hogy az egyáltalán élhető körülményt biztosítson egy degucinak. A levegőtlen közeg kárt tehet a kisállat szaglásában, ahogy erre volt már sajnos példa.

Sokáig csak álmodoztam a legjobb ketrecekről, aztán beszereztem én is kettőt a jófogásról:

 img_0630a.jpg

7000Ft volt . Hátránya a kicsi ajtó. Nem mindenhová érek be, illetve rácsosak a lépőfelületek, amit le kell fedni. Előnye a nagy méret és az, hogy könnyű rá berendezési tárgyakat rögzíteni, erős a rácsa. Ezt már azóta selejteztük sajnos, mert asztalossal is nagyon macerásan tudtuk volna megoldani a tele polcozását.

  

img_4164a.jpg

Ugyanazon az oldalon 6500Ft-ért vettem. Ebből végül kiköltöztünk, mert  a mélységét kicsinek találtam. Min 50cm-nek kell lennie, hogy ne legyen bunyó. Meghagytuk idiketrecnek, mentésre várók számára. Újra fogjuk polcozni és kisebb ráginak vagy degus, csines idiketrecnek megteszi. 

Ha újat akarsz és boltit, akkor ezeket ajánlom:

boltiketrec.jpg

Baloldali a ketreckirályos tengerimalacketrec, amit teli polcokkal kérve jó lehet, a jobboldali a zoopluson is kapható Perfekt ketrec.

 

 

A legjobb deguparadicsomok akár régi szekrényből is kialakíthatók és kis barkácsolással akár magunk is készíthetünk nekik ketrecet kezeletlen faáruként vásárolt fából, pl: fenyő és ponthegesztett háló, facsavarok segítségével. Gondoskodjunk róla, hogy a ketrec minden pontjára beérjünk, ha rendezkedni kell utánuk vagy kivenni a félős, beteg állatot. Kényelmes legyen az etetés, itatás is. Legyen ötletesen, praktikusan berendezve: ÖTLETEK A ketrecépítésről az erről szóló menüpontban olvashatsz bővebben: ITT

ketrec.jpg20160830_091948.jpg

Saját ketreceket. Ezek már jók, de sokkal jobbak is vannak. Pl: ITT

Ez a legújabb ketrecünk az eddigi legjobb:

17264584_1472950276050458_5868621864787960203_n.jpg18581932_1552640111414807_3174235504724058256_n.jpg

Ugyanez már poláros megoldással: 

polaros.jpg

A polárokat 1 héten kb. 2x lesöröm és mosógépben kimosom. A wc-kben pelletalom vagy Carefresh papíralom szokott lenni.