Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


• Almok

Az alom főbb ismérvei a jó nedvszívóképesség, tartósság, puhaság, pormentesség és a szagtalanítás. Nem utolsó szempont persze a takarítás megkönnyítése sem. A legjobb almot ugyanis könnyű cserélni. A legolcsóbb és legkönnyebben beszerezhető alom a faforgács, de nagyon sokféle almot kipróbálhatsz, hogy megtudd neked és kedvenceidnek melyik a legjobb. Az almot általában hetente cserélni kell, kisebb alapterületű ketrecekben gyakrabban. Minél több almozható polc és nagyobb alapterület tartozik a degulakhoz, annál ritkábban kell takarítani. Ajánlott min. alapterület: 60x80 cm

A legjobb almok: faforgács, faforgács/kenderalom/Carefresh, esetleg ezek alá fapellet

Faforgács: ha boltban szerzed be préselt formában árulják, általában pormentesítve - kivéve mikor nem - volt rá példa sajnos. :( Általában az ára és legfőképp az általános tulajdonságai miatt ez a legkézenfekvőbb választás. Mi nagyon szeretjük és ajánljuk. Személy szerint a közepes vagy nagyobb reszeléket kedvelem. A kisebb, porszerű hamar összetömörülhet és ezáltal romlik a vízmegkötő képessége. A puha forgács a talpacskákat sem ingerli. Ha frissen cserélem, utána megfürdenek benne, mint a homokban. Ráadásul imádják összekeverni a szénával és ha jó vastagon terítjük le nekik, ásnak benne. A bolti forgácsoknál jórészt biztosak lehetünk, hogy semmilyen mérgező anyag nincs benne, ha viszont háztól, vagy asztalosműhelyből hozzuk, kérdezzük meg, hogy nem-e kezelt fának a forgácsa. Ugyanis a vegykezelt (fenyő- vagy cédrusolajos fa) a legtöbb rágcsáló számára mérgező. Sőt! Olyannal is találkoztam, ahol maga a forgácsoló gép volt lekezelve gázolajjal. :( A bolti forgácsoknál NE vegyük meg az illatosítottat!

Tipp! Keverhetjük más alommal pl. pellettel, így alul egy erős nedvszívó réteg lesz, felül pedig egy szintén jó nedvszívó és puha komfort réteg. (ez volna a forgács)

faforgacs-ment.jpg

Ha nagyszemű és pormentes, akkor bármilyen márka jó. Az illatosítottat kerüljük!

 
Pellet: fa, szalma, széna vagy kukoricacsutka az alapja. Néhány éve Ausztriában láttam először és nem értettem, hogy miért teszik a nyuszik alá az eledelüket alomnak. Ahhoz hasonlított ugyanis legjobban. Aztán vettem egy 3 kg-os papírzsákkal. Beöntöttem a nagyfiúk alá és egyből elkezdték rágcsálni. Ez azért fontos, mert ha eszi, le kell cserélni másra. Ugye senki sem a jó szalmát vagy szénát fogja bedarálni, hanem a rosszabb minőségűt, esetleg penészest. Ezért jobb a fa alapú. Kiváló a nedvszívó képessége (300%-os) és teszteltem, hogy a szagok terén is többet bír a forgácsnál. Roppant gyorsan elterjedt, kedvelt és egyre többféle van. Akkor tömörül csak össze, ha folyadékkal telt. Fontos, hogy mivel pormentes, ezért allergiát sem okoz. Ez az egyik legjobb választás nedvszívó rétegnek. A legjobb az alul pellet, felül forgács kombináció, így az érzékeny degutalpnak is kényelmesebb lesz. Elkerülhető a talpfekély. Éppen ezért önmagában nem használható csak komfortréteggel! 

Tipp! Spórolhatsz vele, ha téli időszakban körbenézel a nagyobb barkácsáruházakban és fapelletet kérsz. Ott is a kezeletleneket keresd. Pl: Obi, Auchan. Mindig nézd meg a csomagolását, hogy tuti kezeletlen pellet legyen!

 

 szena-pellet-ment.jpg

 

Csutkaalom: Rágcsálók, hüllők és macskák részére (Ez a leírás a Woodi csutkaalom zacsijáról van.)

Természetes eredetű, kellemes illatú alom, mely a kukorica feldolgozása során keletkezett csutkából készül. A felaprított, kíméletesen szárított és pormentesített kukoricacsutka kiváló alom a lakásban tartott kisállatok részére. Megköti a nedvességet, a kellemetlen szagokat, kedvencünknek pedig kényelmes otthont biztosít. 

Felhasználás: A terrárium alját 5-7 cm vastagon töltsük fel kukoricacsutka alommal. Az elhasználódott részeket szükség szerint cseréljük friss alommal. 

Először idegenkedtünk tőle. Én is, a deguk is. Aztán megszoktuk. Habár van egy pici szúrós szaga, ami nekem nem tetszik, de ez természetes és nem erős. Hasonlóan jó nedvszívó, mint a pelletalom. 

Természetes anyagból készül, ami miatt ártalmatlan, illetve felülre forgáccsal kombinálva ajánlott, mivel ez szintén a nedvszívó réteg. A sima macskaalmot (zeolitos) ne használjuk soha rágcsálóalomként! 

degu-woodi-csutkaalom.jpg

Jó, de a pellett jobb!

Kenderalom: Az általunk is próbált Siccofloor kenderalom: A termék kizárólag kendert tartalmaz, mentes a rovarölő- és növényvédő szerektől. A rendszeres ellenőrzéseknek köszönhetően nélkülöz minden káros anyagot. A gyártás során nem használtak fel kémiai adalékanyagokat, kötőanyagokat és aromákat. A kenderalom kitűnő alternatívája a hagyományos almoknak a kisállat ketrecek és akváriumok számára. Mivel csak vékony rétegben kell alkalmazni, nagyon gazdaságos. Por- és szennyeződésmentes, ezért ideális allergiás állatok és gazdák számára. Tökéletesen komposztálható, 8 hét alatt teljesen lebomlik.

A termék jellemzői:

  • Környezetbarát - rendszeresen ellenőrzött
  • Műtrágya és vegyszerek nélkül
  • Por- és szennyeződésmentes
  • Puhább és kényelmesebb, mint a pelletek
  • pH-semleges, ezért biztonságosabb az allergiás állatok számára
  • Rendkívül takarékos - csak vékony rétegben kell alkalmazni
  • Akár 12 hétig használható
  • Ideális házi vagy kerti komposztanyag és bio-hulladék
  • 8 hét alatt komposztálódik és értékes talaj képződik belőle

kender.jpg

Mi ezt szeretjük a legjobban. :) A zooplusról rendelhető. Hamar megszerettük. Ez komfort réteg, de jó a nedvszívó képessége. Önmagában is használható. 

 

Aprított fa: A Dako-Art gyártott először aprított fa dobozos almot, Kipróbáltuk forgács alá. Úgy működik, de magában nem. Viszont más degustól halottam, hogy a Versele Laga bükkfakockák nagyon jók nedvszívó rétegnek, rá faforgács komfortréteggel. Szóval a az aprított fa megér egy próbát. (csakis komfortréteggel.) Itt tudsz rendelni.

 

aprofa-ment.jpg

 

dako-art-aprofa-alom-degu-ment.jpg

 


A sokat emlegetett dupla almozásból a klasszikus: Alul pellet, felül forgács. 

  

vegyes-alom-ment.jpg

Pellett és forgács

Ez nagyon jó kombináció. A pellett nedvszívó képessége nagyobb, a forgács puhább. A két alom előnyös tulajdonságait ötvözi. Ki lehet vele tolni az almozási időt, szóval sok szempontból előnyös. 

Ha már több almot is próbáltál, akkor ügyesen kombinálhatod is őket. Pl: pellet a fő alom, de ürítési helyre vagy ahol az itató van rakhatsz csutkaalmot pluszban. Kombinálhatod a pelletet forgáccsal, vagy a csutkaalmot pellettel, ahogy beválik. Nyugodtan lehet kísérletezni. Ha megfelelően nagy helyen tartod a degukat és jó minőségű almot használsz, 1-1,5 hetet simán kibír takarításig. Wc-be vagy emeletekre tehetsz papíralmot. (Carefresh)

TIPP!

Amire almozáshoz szükséged lesz: szemeteszsák, lapát (egy másik, tiszta szemeteslapát a rácsos alomlapát nem jó), friss alom,  ecetes víz, törlőrongy felülettisztításra.

Használhatsz a tisztításhoz ecetet, én azért szeretem, mert szagtalanít. (csak hideg vízzel alkalmazzuk!). A másik a szódabikarbóna, ami szagtalan. Együtt a kettő semlegesíti egymást, szóval: vagy-vagy. Az ecet szaga csak addig érződik, míg meg nem szárad, utána szagtalan! A vizes ketrecet alaposan töröljük ki szárazra mielőtt a friss alom bekerül. Az ecetet és a szódabikarbónát is vizes oldatként kell használni. Ecethez meleg vizet ne használj, mert befulladhatsz tőle! Akinek ellensége az ecet, annak marad a szódabikarbóna vagy a citromsav. Vegyszert, hipót, soha nem használjunk! Az ecet nem fertőtlenít, ezért havonta 1x Sanytollal érdemes egy alapos takarítás majd sima vizes áttörlés.

Újdonságok!

Kb. fél éve használjuk és nagyon szeretjük: A pisis területre fújom, körömkefével átdörzsölöm és papírtörlővel letörlöm. Miért nem találtam rá korábban?! Hogy én mennyit szívtam eddig a pisifolttal natúr fán, bútorlapon, laminált padlón. Megsúgom, hogy textilen is működik. 

Kétféle kiszerelésben kapható. A kicsi is irtó sokáig elég. LINK

img_20180626_182316.jpg