Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

 

Érdekességek

Ezt a menüpontot azért hoztam létre, hogy a felmerülő kérdéseidre gyors választ kapj. Igyekszem a leggyakrabban előforduló kérdésekre megadni a választ. Ha betegség a gond, akkor az azonos nevű menüpontban találhatsz megoldást. Folyamatosan bővítem, frissítem.

Tipp! Hogyan keress gyorsan az oldalon: Ctrl+F, írd be a keresett kifejezést, aztán a felugró kis ablakban vagy alul a keresőcsíkban a fel/le nyíllal léptetheted a találatok között. 

 

  • Veszélyes a degu harapás?

Alapvetően a házi rágcsálók nem terjesztenek különösen veszélyes baktériumokat. Viszont a harapással a már bőrünkön lévő különböző anyagokat, baktériumokat bejuttathatják. Lényeges, hogy az állatot milyen higiénés körülmények között tartod. A harapás után mindenképp fertőtleníts! (Betadine v. alkohol, utána Bepanthen vagy Neogranormon,) Olvasd el az alábbi cikket, ahol hasznos infókat találsz erről: Ha támad a házi kedvenc. Nemrég degu harapás miatt a sürgősségin kötöttem ki. Bedagadt a kezem és alig tudtam mozgatni az ujjaimat. Én először nem vettem komolyan, de a dokik leszidtak, amiért nem mentem előbb. Szerintem ők viszont túl komolyan is vették, mert a degumat hatósági állatorvos látogatta meg, a harapást pedig szikével kivágták. Megkérdezték, hogy be van e oltva veszettség ellen? (Egy degu?) Mivel a "'vérdegum" olyan egészséges, hogy a hatósági állatdoki is mosolygott, hogy nem nagy ügy, ezért nem gondolom, hogy tőle kaptam el valamit, inkább külső bacira tippelek, ami a sebbe kerülhetett. Ráadásul frissen volt takarítva a terrárium is.

sebesult-kez.jpg

Az én kezem a harapás után. 

 

  • Honnan tudom, hogy öregszik a degum?

Ha egészségileg rendben van, akkor leghamarabb a bajusza őszül. Kb. 5-6 évesen már megfigyelhető. Esetleg a rácsnak vagy az aljzatnak támasztva rágcsálja a keményebb ennivalót. Napközben is többet pihen, mint régen. Nemevés, soványság esetén vigyük orvoshoz vizsgálatra kizárva a deguknál gyakori fogproblémát és más betegséget. Kapjon deguknak való tápszert lásd ITT. Ha a kedve és közérzete láthatóan jó, illetve a súlya is normális, eszik rendesen, akkor nem kell aggódni érte. Az öregség, nem betegség. Megfelelő gondoskodás mellett egy degu sok évig elélhet. (akár 8-10évig is!) :) Ha sokat pihen és keveset mozog érdemes egy röntgent is csináltatni. A régi kicsi kerékben futás idős korra gerincbetegséghez vezethet. Ezzel együtt tud élni megfelelő ellátás mellett. (fájdalomcsillapító és Oxbow Joint Support).

 

degu-1-weba.jpg

  • Hogyan fotózzak degut?

Nos, ez egy bájos feladat. Párom rallye autókat fotóz, amik min. 180-al húznak el előtte, de a deguk neki is feladják néha a leckét. Először is bármilyen géped van, legyen raja IS vagy VR (képstabilizátor). Így lehet csak esélyetek, mivel a degu nem marad sokáig egy helyen, csak ha fülel. Ezt kihasználva csipoghatsz, motyoghatsz neki, vagy kinyújthatod a mutatóujjad felé, mert akkor biztosan van 3 mp-ed, hogy megörökítsd. A ketrecen belül úgy tudod fotózni, hogy a rácsok közé teszed az obi fókuszpontját. Terráriumnál pedig a tükröződés a probléma és az, ha koszos az üveg. Tiszta üvegnél a fotózás szögével tudsz játszani, úgy lesz relatíve jó a kép, illetve próbáld meg ilyenkor hanyagolni a vakut, mert az becsillan. A legjobb persze, ha ketrecen kívül sikerül lekapni, viszont akkor a mozgást lesz nehezebb lekövetni. Vicces vagy sem, de ha van sport fokozat a gépeden, akkor most használhatod. Tévhit, hogy a deguknak árt a vaku. Jó ne told a pofijába, de nem fog tőle pl. megvakulni. Ellenben 1-2 hetes kisdeguknál nem szerencsés, ha rájuk villantasz. Gondolj csak bele, neked is fáj, ha hirtelen a szemedbe villantanak. Ők pedig még alig jöttek ki a fényre. Ha szemből fotózod őket, kevésbé zavaró a vaku. 

 deguphoto.jpg

  • Mennyire veszélyes egy kisrágcsáló műtétje, altatása?

A mai technikák mellett az altatás alacsony kockázatú, bevállalható. Főleg ha már ekkora a baj, hogy műtétre van szükség. Az állat termete miatt speciális méretű felszerelésekre van szükség a műtéthez, kezelésekhez. Ezért nem mindegy, hogy hol látják el a kisállatunk. Idős degu altatása sem sokkal veszélyesebb, mert már megoldható technikailag, hogy egy idős vagy akár beteg rágcsáló is kibírjon egy műtétet. Fontosabb tényező a kornál az egészségi állapota. Altatás előtt ezért olyan vizsgálatokat végeznek az állaton, amivel jórészt felmérhető a kockázat mértéke. Itt olvashatsz róla bővebben: KLIKK

A műtétre mielőbb kerüljön sor, mert az előzetes kezelések miatt legyengülhet a degu és a műtétre már egy nem evő, ivó kisállatot vihetsz, amelyiknek romlanak az esélyei a felépülésre. Olyan állatorvot keress, aki egzotikus állatokra specializálódott!

degu-surgery-3a.jpg

Ha szeretnéd felvenni velem a kapcsolatot keress a Facebookon! Általában naponta nézem és igyekszem segíteni.  Nincs rossz kérdés! Nekem nem teher a kérdésed, hiszen látod, hogy mennyire fontosak nekem ezek a kis szőrmókok. Keress bizalommal! Igyekszem a legjobb tudásom szerint tanácsot adni. Ha meg is fogadod, akkor fogok tudni segíteni.

Fotók: goncol.hu, deguhouse.com, saját archívum, degus-online.de, stkimage.com, lynstone-illustrator.blogspot.com, blogs.lifeandscience.org, newspoint.cc