Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

 

• Szénázzunk!

A fűfélék tartósítása szárítással történik. Ez a szárított növényi rész kiválóan alkalmas takarmányozásra. Rosttartalma: 22-35%

A széna a fűevők (nyúl, degu, csincsilla) alaptakarmánya. Ennek minden nap bőségesen rendelkezésükre kell állnia. Szárított fűfélékből áll, ezért otthon is könnyen készíthetünk saját szénát, tiszta helyről (nem kutyakakis, macskapisis, autóút melletti) szedett füvekből. Csak óvatosan kínáljuk nyersen, inkább fonnyasztva, vagy teljesen kiszárítva adjuk. A nyers dolgokat fokozatosan kell bevezetni az étrendjükbe, hogy ne boruljon fel a bélflórájuk. Ha mégis bágyadtnak látod a nyers nasi után vagy hasmenést tapasztalsz, akkor adj neki Bio Lapist és menjetek dokihoz. A bélflóra felborulása akár halált is okozhat, ezért lényeges a fokozatosság. A fűfélék bevezetéséhez az étrendbe segítséget találsz: ITT

1912369_772224749456351_1269396430_n.jpg

 

A deguk fő tápláléka a széna. Ennek mindig bőségesen rendelkezésre kell állnia. Egy részét megeszik, egy részét általában beviszik a házikóba fészekanyagnak. Az a legjobb széna, amiből sokat esznek. Én Ausztriából szoktam szénát hozni. amellett van, hogy nem is eszik a főmenüt, annyira imádják. Ez a legjobb nekik, ha szénával tömik tele magukat. Amikor elfogy az osztrák széna, akkor az itteni bolti szénákat igyekszem nekik gazdagítani, hogy megkívánják. 

 
 
Néhány boltban kapható szénaféle:
Real Nature széna
 

real-nature.jpg

Fressnapfban kapható. Az egyik legjobb itthon boltban beszerezhető széna szerintem

Multifit széna - a klasszikus

multifit.jpg

Figyelni kell rá, mert változó a minősége

Panzi réti széna

panzi-reti-szena.jpg

Ebből hiányzik legtöbbször a szárított virágzat és levél. Szinte csak szár van beletéve. Ezt nem szokták annyira szeretni. Inkább a nyuszik és tengerimalacok szénája ez. És nincs is aprítva. Sokszor egyben kijön a zacsiból, mint egy fészek.

 

Versele Laga - a klasszikus ízesítetlen

img_4253a.jpg

Hiába a név, a deguknak nem jött be.

Auchan saját márkás

14102266_1274165525928935_5791436428216919265_n.jpg

Ennél is nézni kell a minőséget, de még csak 1x láttam barnás rossz szagút. Annak ellenére, hogy saját márkás, igen jó széna. 

További szénák a Galériában