Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


• Gyógyhatású készítmények, vitaminok

Deguknak adható gyógyhatású készítmények, vitaminok

Az itt olvasható készítmények jó részét állatorvos írta fel a deguim számára. Mivel rendkívül kis súlyú, ennél fogva érzékeny állatról van szó, a készítmények adagolása is szakértelmet kíván. Az állatorvosok a kezelések előtt megmérik az állat súlyát és beállítják az adagolást, valamint meghatározzák a kezelés időtartamát. Ezért alkalmazásuk és más készítménnyel való együttes használatuk előzetes állatorvosi konzultáció után ajánlott. A lenti felsorolás csupán támpontul szolgál.

Protexin Bio-Lapis por

Leírás: Probiotikumokat és prebiotikumokat, elektrolitokat, enzimeket és vitaminokat tartalmazó, vízoldékony takarmánykiegészítő granulátum bélflóra helyreállítására és stabilizására nyulak és kisrágcsálók részére.

Kritikus állapot kezelésére nyulak, kisrágcsálók és más társállatok részére. Probiotikumok és prebiotikumok mellett elektrolitokat, enzimeket és vitaminokat tartalmaz. Súlyos hasmenés, dehidráció (dehydratio) esetén javasolt szondán, ivóvízzel vagy takarmánnyal beadni. 1 tasak=2g por

Tapasztalat: Nekünk 1/4 tasak port írt fel az állatorvos, amit langyos vízben kell feloldani és tiszta fecskendővel felszívni, majd lassan beadagolni a metszőfogak mögé. Nos, ez utóbbi művelet, nem kis kitartást kíván a gazditól. Itatóba szórni nem szabad, mert az illatát megérzik a mókucik és képesek sztrájkolni és nem inni, a készítmény pedig beleromolhat az itatóba, szóval ez nem jó megoldás. Kajába is lehet szórni, de inkább külön tálkába, csemege közé, így viszont nehezebb ellenőrizni, hogy tényleg megeszi e és nem csak kiborogatja. Általában felborult bélflóra helyreállítására, vitaminpótlásra alkalmazzák. Ha sikerül egy kicsit beléjük préselni, nagyon jó hatása van a szervezetükre. Próbáljunk minél töményebb oldatot készíteni, vagyis minimális vízben feloldani a port. Így kevesebb folyadékkal több készítményt juttatunk  a szervezetébe. Felbontás után a levegőn pár nap alatt megromlik, ilyenkor erjedt illatú lesz. Ha ezt észleljük, azt a tasakot már ne használjuk fel, hanem dobjuk ki!

 

img_4254a.jpg

Ha nem kapnál Bio-Lapist, akkor a Laktiferm Vit por (Gastroferm M Vit) is megoldás lehet, de ennek picit más a hatóanyag tartalma, könnyebben túladagolható, habár a deguk számára ízletesebb. Ugyanúgy roboráló készítmény, emésztőszervi panaszokra, stresszhatás enyhítésére alkalmazható. 200g-os vagy 1 kg-os kiszerelésben kapható. Súlyos betegségnél a gyógyszeres kezelés gyakori kiegészítői a rágcsálók számára adható probiotikumok.

 

laktiferm-vit-degu.jpg

Complexamin

Emulgeált vitaminkoncentrátum az ellenálló képesség fokozására szállítási vagy hatalmi harckor stressz esetén.

Állatok részére: kutya, macska, nyúl, tengerimalac, galamb, díszmadár, csincsilla, teknős.

Folyékony kiegészítő takarmány

Ez a speciális emulgeáló-szerrel előállított vitaminkoncentrátum más gyártási formákkal szemben jelentős előnyökkel rendelkezik. Más takarmányokkal kiegészítve az állatok vitaminszükségletének fedezésére ajánlott. A Complexamin adagolása által az állatok általános egészségi állapota és ellenálló képessége javul. A Complexamin fiatal állatok esetén védi az érzékeny szervezetet a szokásos tenyésztési betegségektől és magas hatóanyag tartalmánál fogva megelőzhetőek a hiánybetegségek. Kiszerelés: 10ml-s tubusos.

Tapasztalat: adagolásra nekem a dokik ugyanazt adták meg anno, mint ami a csincsillákra igaz: 1 csepp/2 nap Mivel tényleg csak egy csepp kell belőle ujjbegyről is meg lehet próbálni felkínálni, vagy egy granulátum falatkára cseppentve. Utána 1 nap szünet. És így tovább. Itatóba ugyanúgy nem javasolt, mint bármi mást sem, sztrájkolhatnak az ivással, szomjaznak, a készítmény pedig beleromlik az itatóba. Madártejre emlékeztető, émejítően édes illatú sárgás krém.

 

degu-complexamin.jpg

Trovet Recovery Small Herbivores por

Étvágytalan, betegségből lábadozó, vagy kifejezetten emésztőrendszeri betegségekkel küzdő növényevő emlősök és hüllők számára kifejlesztett gyógykészítmény.

A Trovet Recovery Small Herbivores egy különleges összetételű gyógykészítmény olyan növényevőknek illetve hüllőknek, amelyek nem képesek az önálló, elegendő mennyiségű táplálékfelvételre. Erősíti az immunrendszert, támogatja az emésztőrendszert és energiát biztosít a legyengült állatoknak. Kiszerelés: 20g

 

trovet-recovery.jpg

Nagyon jó degu feljavítók a RodiCare instant és a Critical Care, de ezek picit nehezebben szerezhetők be. Érdeklődj a fővárosi Hungarovet Állatkorház elérhetőségein Gina doktornőnél! A RodiCare német termék az amerikai tesójától olcsóbb. Mindkét készítmény magas rosttartalmú, gyógynövényes, vitaminos és probiotikum is egyben. Deguknak valóságos csodaszerek! Nagybeteg növényevő kisrágcsálókkal úgy általában csodát művelnek. Nálunk fogcsiszolás utáni nemevés kezelésére kifejezetten szuperek voltak, de a már nagyon rossz állapotban lévő beteg deguciknak is növeli a gyógyulási esélyeit. Íme fotókon is a termékek. Javasolt otthonra bespájzolni, mert ha kell, akkor nagyon kell és gyorsan.

 

1_166_1299160018.jpgobr7-rodicare-tekute-seno.jpg

 oxbow-criticalcare-deguinfo.jpg
A Critical Care finomra őrölt és nagyobb szemcsés változatban is kapható alma/banán és ánizs ízekben.
 
 

Képek forrása: www.cliniqueveterinaire-adk.be, 5mp.eu, animalia.pl, www.nemocimorcat.cz, saját archívum, http://www.oxbowanimalhealth.com