Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


• Mókuskerék

A boltban kicsi eséllyel fogsz megfelelő méretű kereket kapni. Ha igazán jót szeretnél, akkor ezeket ajánlom:

17436079_1482948848383934_3377473467096180836_o.jpg14572861_1305240136154807_1886313633505793598_n.jpg

ilovedegu-s kerék

csinbortas-kerek.jpg

Csinborás kerék

A tökéletes degunak alkalmas kerék főbb tulajdonságai:

- 32 cm kerékátmérőnél nagyobb

- nem rácsos, hanem sima, teljes futófelületű

- állvány nélküli talpas, vagy egyik oldalt rögzíthető

Hol tudsz ilyen kereket vásárolni? Bolti forgalomban sajnos nem kapható igazán jó, mert vagy rácsos, vagy kisebb a kerékátmérő.

Beszerzési helyek: Csinborák vagy Ilovedegu csoport Novák Krisztánál. 

Érdemes eleve ezeket a kereket megvenni induláskor is. Nekem nagy érvágás volt tudatlanul 4-5 ketrecbe megvenni a kicsi kereket majd lecserélni az összeset. Ezek tartósak, csendesek és garantált sikerük van. 


Elmegy kategóriás induló kerekek. Ezeket csak azért teszem közzé, hogy semmiképpen se a 15-20 cm-eseket vegyétek. Szóval a kisebbik rosszak:

A fém rácsos 30-as kerék A rácsos részébe be kell fűzni valami nem rongyolódó és nem csúszós anyagot és kifeszítve rögzíteni. Pl: filc. Így a talpfekély elkerülhető, míg hozzájuttok a jobb kerékhez. 

Trixie 28 cm-es fakerék, aminek egyedül a méretével van gond.

Speedy fa futókerék 29cm-es, szintén lehetne nagyobb

Trixie 30-as futókorong Kinti futtatáshoz érdemes inkább 2. keréknek. Egyfelől állandóra nem tenném be a műanyagot, másfelől a futókorong mindig kockázat: vagy szeretik vagy nem. 

A mókuskerék a degu kedvenc tréning eszköze. Maximális kihasználásnak örvendő eszköz, amivel ki tudják élni a mozgásigényük egy részét. Ha bolti fémet veszünk, érdemes már eleinte nem csak talppal letenni, hanem fejjel lefelé felszerelni a végleges helyére. Így kevésbé balesetveszélyes. Azért is jó, mert így stabilabb és kevésbé kattog. Célszerű magasabb ponton elhelyezni a ketrecben, de két lábra állva kényelmesen fel tudjon mászni/ugrani bele. Degunak való mókuskerék kell: nem festett fém vagy félig nyitott fakerék. Átmérője min. 30 cm legyen a kerék résznek. Plusz centiket kell rászámolni felszereléskor a talpa miatt. (kb: 3-4 cm). Nem érdemes a kölyök degunak kisebb mókuskereket venni, mert a nagyot is kiválóan használják, másrészt hamar kinőnek belőle. Érdemes a végleges méretekben gondolkodni. Mielőtt megveszed a kereket pörgesd meg egy picit, nézd meg, nincs-e eldeformálódva, nem e kattog. Ha igen, válassz másikat, mert nehezen javítható. Ha lehetőséged van rá, ne a rácsos kereket válaszd, hanem az egytengelyű és sima felületű fakereket vagy futókorongot. Kevésbé balesetveszélyes. Ezekre is vonatkozik, hogy a kerékátmérő elérje a 30 cm-t. 

A hagyományos ketrecek többsége nem alkalmas 20 cm-nél nagyobb átmérőjű kerék befogadására, ezért érdemes már a ketrec vásárlásakor/építésekor ezt bele kalkulálni! Az ilyen ketrecek eleve nem jók deguknak. 

Miért kell olyan "nagy" átmérőjű mókuskerék, miért nem elég a kisebb? A válasz egyszerű. Minél nagyobb a kerék átmérője, annál kevésbé terheli az állat gerincét. A 30 cm-nél kisebb keréknek emiatt hosszútávon akár egészségkárosító hatásai lehetnek. A deguk mozgásigénye napi 10km is lehet, amit így ki tudnak élni. A megfelelő mennyiségű mozgás szinten tartja a vércukorszintet és jót tesz az emésztésnek is. Szóval itt minden összefügg mindennel. Ha spórolsz rajta az elején, annak lesz következménye később. Csak ott már kamatostól kijön a ráfordítandó összeg és előfordulhat visszamaradó egészségkárosodás is. 

rk--8--vs.jpg

Hagyományos kerék, amit talppal letéve balesetveszélyes használni (nyaktiló), ezért a talpával felülre vagy legalább a ketrec oldalához kell rögzíteni. (dróttal, kábelkötözővel)

 

fakerek.jpg

Kärlie fakerék boltban és használatban (Ausztria)

Tipp! Ha kicsi kereked van jelenleg, akkor ​az alábbiakra figyelj!

-rögzítsd a talpon álló kereket a fentiek szerint

-a rácsos kereket alakítsd át teljes futófelületűre a fentiek szerint

-naponta mindenképpen futtasd a degudat, hogy a mozgásigényét kiélhesse

-mielőbb cseréld a kereket az egészsége érdekében

Ha nagyon kicsi a kerék akkor az is jobb, ha 1-1,5 órát kint futtatod naponta és inkább nem hagyod bent a veszélyes eszközt