Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyorssegély/GY.I.K.

Ezt a menüpontot azért hoztam létre, hogy a felmerülő kérdéseidre gyors választ kapj. Igyekszem a leggyakrabban előforduló kérdésekre megadni a választ. Ha betegség a gond, akkor az azonos nevű menüpontban találhatsz megoldást. Folyamatosan bővítem, frissítem.

Tipp! Hogyan keress gyorsan az oldalon: Ctrl+F, írd be a keresett kifejezést, aztán a felugró kis ablakban vagy alul a keresőcsíkban a fel/le nyíllal léptetheted a találatok között. 

kezben.jpg

Így fogjuk meg a degut: A popsiját egyik kézzel, a mellkasát/mancsait a másik kézzel támasszuk meg!

 

 • Beteg a degum, de nem ismerek egy állatorvost sem a környéken

Állatorvos lista linkek itt

Itt megyénként megtalálod a dokikat címmel, telefonszámmal. Indulás előtt csörögj oda, hogy ne menj potyára. Mondd el röviden mi a gond és kérdezd meg, hogy fogadnak e benneteket, illetve foglalkoznak e deguval.

A doki kérdezni fogja, hogy mennyi idős a degu, milyen nemű, mióta észlelted a tüneteket, mik azok pontosan, széklet, vizeletnél tapasztaltál e rendellenességet, evett/ivott e rendesen, érintkezett e más állattal, egyedül vagy más deguval tartod e együtt. A gyógyszer beadáshoz kell a degu pontos súlya. Ha meg tudod oldani, már akár otthon lemérheted konyhai mérlegen. Ez alapján adagolják ugyanis a gyógyszermennyiséget. Fontos! deguknál ha 1-2 napot vársz a dokival pl. nemevés esetén és nem tápszerezed, akkor sajnos jó eséllyel nem lesz kit elvinned a dokihoz. A gyorsaság ez esetben kulcsfontosságú. Ezért nyomatékosan megkérek mindenkit, hogy egy nagyon rossz állapotban lévő, gubbasztó, oldalára dőlt, lefogyott (nemevő), nehezen légző kisállatot sürgősségi esetként tekintse és rövid úton belül vigye orvoshoz és ne internetes fórumokba írogasson, mert azzal nem tett meg mindent érte és csak a kisállata esélyeit rontja. 

 • A degum megharapott, pedig nem adtam rá okot.

A deguk mindig okkal harapnak. Írom ezt bekötött kézzel és két friss, reggeli harapással. Azért kaptam, mert a verekedő degukat akartam szétválasztani, amit mondanom sem kell - nem így kell. ;) Ilyenkor nem a gazdinak szól a harapás, egymásnak szánják, csak rosszkor vagyunk rossz helyen. Azért is haraptak már meg, mert megijedtek egy másik degutól és a kezemben voltak, vagy egy idegen degut simogattam és érezte a szagát a kezemen. De kaptam már párzási időszakban is harapást fiúdegutól. Nagyon fáj a harapás és be is tud dagadni. (gyógymód a gazdinak: házipálinka külsőleg!, fagyasztott vizes zokni - jegelni, jegelni, jegelni! - és ha nagyon dagad és fáj fájdalomcsillapító/gyulladáscsökkentő belsőleg). Jó megoldás még az ecetes vizes ruha. Minden harapás veszélyes lehet, baktériumokat juttathat  a szervezetbe. Ha 1-2 napon belül nem javul, akkor dokihoz kell vele menni. Egy tetanusz nem árt és a sebet is ki kell tisztítani minél előbb sebtisztító oldattal. Utána pedig antibiotikum tartalmú, gyulladáscsökkentő kenőccsel kenni. A tetanuszban az a jó, hogy sokáig véd, így jó szolgálatot tesz a köv. harapáskor. :D

Fontos: nem szabad rájuk haragudni. Amennyiben büntetni akarjuk, hagyjuk ott a helyén és csukjuk be a szobaajtót, de ne bántsuk! Tartsunk mosolyszünetet ha sértődöttek vagyunk, de soha ne éljünk vele vissza, hogy mi vagyunk az erősebbek!

Érdekes, de ha a degu bízik a gazdájában nagyon nehezen harapja meg akkor is, ha az okot ad rá, mondjuk kézzel kergeti. Legfeljebb visít egyet és odébbáll, hogy tudassa nem tetszik neki a dolog és csak ezután harap, ha nem hagyjuk békén. Többször kezeltem beteg degut. Ők ilyenkor fájdalmukban is harapnak, ezért elkülönítettem két sütőkesztyűt és azzal tartom őket, míg kezelem a sebet, vagy cseppentek a szemükbe. Azon nem tudnak átharapni. :) Azért ilyenkor is legyünk óvatosak, ne szorítsuk meg őket nagyon. Nézd át a tartási szabályokat, mert jó eséllyel valami nem stimmel, a kicsi hely és a nem megfelelő táp is kiválthatja, hogy ingerlékenyebb a degud. 

deguharapas.jpg

Első kép: A kis büdös egy smileyt harapott a kezemre. Értékelem a humorát, kár, hogy fájt. :)

 • Veszélyes a degu harapás?

Alapvetően a házi rágcsálók nem terjesztenek különösen veszélyes baktériumokat. Viszont a harapással a már bőrünkön lévő különböző anyagokat, baktériumokat bejuttathatják. Lényeges, hogy az állatot milyen higiénés körülmények között tartod. A harapás után mindenképp fertőtleníts! (Betadine v. alkohol, utána Bepanthen vagy Neogranormon,) Olvasd el az alábbi cikket, ahol hasznos infókat találsz erről: Ha támad a házi kedvenc. Nemrég degu harapás miatt a sürgősségin kötöttem ki. Bedagadt a kezem és alig tudtam mozgatni az ujjaimat. Én először nem vettem komolyan, de a dokik leszidtak, amiért nem mentem előbb. Szerintem ők viszont túl komolyan is vették, mert a degumat hatósági állatorvos látogatta meg, a harapást pedig szikével kivágták. Megkérdezték, hogy be van e oltva veszettség ellen? (Egy degu?) Mivel a "'vérdegum" olyan egészséges, hogy a hatósági állatdoki is mosolygott, hogy nem nagy ügy, ezért nem gondolom, hogy tőle kaptam el valamit, inkább külső bacira tippelek, ami a sebbe kerülhetett. Ráadásul frissen volt takarítva a terrárium is.

sebesult-kez.jpg

Az én kezem a harapás után. 

 • Adhatok e neki... édesítővel készült édességet? (teát, pudingot, kekszeket)

NEM! Attól, hogy valami nem tartalmaz cukrot, még emberi étel. A keksz és más emberi étel nem deguba való!  Fűevő állatok, erre van kitalálva a pocijuk és az emésztőrendszerük. Semmi emberi kaja nem jó nekik. Sokszor találkozom az: "Adhatok e..." kezdetű kérdéssel és bevallom nem értem, hogy miért akar valaki pl: paprikapalántát, macskakaját vagy korpás kekszet adni a degunak, amikor annyi minden mással etetheti, amivel pl. meg sem öli. A természetes élőhelyén sem eszik ilyesmiket. Azzal teszünk jót vele, ha megközelítőleg hasonló táplálékot kínálunk neki, mint a vadon élő társainak. Az pedig tetszik vagy sem baromira nem változatos: fű és gyökér. A kisállat érdeke és hosszú életének titka, hogy ne tömjük hülyeséggel. Ne kísérletezzünk vele, légyszi!

hpim0257ment.jpg

A gyógynövényes ízesítetlen tea ugyan nem árt, de maga a növény szárítva értékesebb élelmezés szempontjából.

 

 • A degum nagyon rossz, eleven. Állandóan ás, kapar, rágja a rácsot. Mi ennek az oka?

Több oka is lehet

-kicsi a helye: egy örökmozgó degut állatkínzás hörcsögketrecben  tartani. Két degunak állatnak legalább 60x80x80cm hely kell, hogy jól érezze magát. Ez legyen magasabb ketrec, ami ugrálásra, futkározásra alkalmas. Szüksége van egy megfelelő méretű futókerékre is (min. 32 cm kerék átmérő) Naponta érdemes kiengedni, futtatni. Nálunk erre a folyosó a legjobb, mert ott nincs semmi veszélyes növény vagy kábel és minden ajtó csukható. Állandó felügyeletet igényel, ha szabadon van. A helyén és kint összesen kb 10km-t kell teljesítenie egy nap. Ezt biztosítanunk kell számára.

-egyedül van: a magányosan tartott degu nagyon szerencsétlenül érzi magát. Hiába törődsz vele, fajtárs nélkül depressziós lehet. Kivel csacsoghat, ha nincs otthon a gazdi? Min. egy azonos nemű párt kell mellé beszerezni. A legjobban működő csapat az 1 IVARTALANÍTOTT hím és több nőstény. 

-fogprobléma: a rácsrágás következménye lehet a fogdeformitás. Ha nem tartod neki megfelelő méretű helyen és nem fűevőknek való táplálékot kap, hamar meglesz az első fogcsiszolásotok, amit utána sokkal nehezebb helyrehozni úgy, hogy ne kellejen x havonta járni vele élete végéig. Széna és minőségi pellettápra kell váltani. Ha a fogak már túlnőttek a hozzáértő egzós állatdoki fájdalom nélkül lecsiszolja. Ezzel nem szabad várni, mert ha elkezd fogni veszélyesebb az altatás. Kutyás-macskás dokihoz ne vidd, mert a degu egzotikus állat, külön szakképzettség kelle ahhoz, hogy el tudják látni: egzotikus szakállatorvosi vizsga, megfelelő felszerelés. 

-ki akar jönni: szeretne veled lenni és mikor kint szaladgálnak, kéri, hogy ülj le közéjük

 

img_9074a.jpg

 • Az együtt tartott hím deguim állandóan verekednek, sebet ejtenek egymáson.

Sajnos ez még a kezdettől fogva együtt élő alomtestvéreknél is előfordul. (dominanciaharc). Ugye ninc sköztük lány tutira? Mert több hím nőstényekkel együtt tartva tilos, meg is ölhetik egymást .

Amit még érdemes megnézni, hogy megfelelő minőségű eldelet kapnak e (sok széna, magas rosttartalmú táp, semmi mag és gyümölcs), nincs helyük kiélni a mozgásigényüket, akkor szintén lehetnek agresszívak. Ez nem viselkedészavar, vagy rossz degu és kész, a leggyakoribb ok, a helytelen tartásuk. A ketrec alapterületének egyik oldala se legyen 55-60 cm-nél keskenyebb. Nincs kitérő és hamarabb bunyóznak.

 

kaempfe-ment.jpg

 • Elszökött a degum, mit csináljak?

Nézd át a forgácsot, mert lehet, hogy beásta magát. Üreglakó állat, ezért szeret elbújni. Ha nincs meg: Először is csukd be az ajtót, ahonnan kiszökött és érdemes ezt tenni a többi helyiséggel is, ha ez az ajtó nyitva volt. Helyiségenként át kell vizsgálni, hol lehet a mókus. Eldugott, meleg, sötét zugban kell keresni. Füleljünk! Gyakran kaparásznak, borogatnak. Nézzük nincs e kaki- vagy pisinyom valamerre. Csörgessük meg a kajás vagy Crockos zacsit, ezt a hangot jól ismerik és bár kajával nem motiválhatók, de nagyon kíváncsi kisállatok. :) Hívjuk, sok degu hallgat a nevére és a gazdi hangját ezer közül is felismeri. Hogyha van másik degu, amelyikkel együtt él, meg lehet próbálni kiengedni őt, mert egyből megtalálják egymást. Nem ajánlom ezt, ha nem túl kezesek, mert a végén mindkettő elvész, elbújik. A kis csavargó egy idő után visszavágyik majd a biztonságot adó ketrecébe, ezért ezt is letehetjük a földre, mert könnyen megeshet, hogy egyszerűen hazamegy. Ha megvan a kis rosszcsont, óvatosan fogjuk meg, soha nem a farkánál fogva! A legbiztonságosabb, ha csellel betereljük egy dobozba és rátesszük a tetőt, amíg nem kerül a helyére. Így stresszhatás és sérülés sem érheti. Ha a helyén van még nem végeztél. Derítsd ki, hogy szökött ki és gátold meg az újabb kalandozást. :)

 

degu-szokes.jpg

 

 • Honnan tudom, hogy öregszik a degum?

Ha egészségileg rendben van, akkor leghamarabb a bajusza őszül. Kb. 5-6 évesen már megfigyelhető. Esetleg a rácsnak vagy az aljzatnak támasztva rágcsálja a keményebb ennivalót. Napközben is többet pihen, mint régen. Nemevés, soványság esetén vigyük orvoshoz vizsgálatra kizárva a deguknál gyakori fogproblémát és más betegséget. Kapjon deguknak való tápszert lásd ITT. Ha a kedve és közérzete láthatóan jó, illetve a súlya is normális, eszik rendesen, akkor nem kell aggódni érte. Az öregség, nem betegség. Megfelelő gondoskodás mellett egy degu sok évig elélhet. (akár 8-10évig is!) :) Ha sokat pihen és keveset mozog érdemes egy röntgent is csináltatni. A régi kicsi kerékben futás idős korra gerincbetegséghez vezethet. Ezzel együtt tud élni megfelelő ellátás mellett. (fájdalomcsillapító és Oxbow Joint Support).

 

degu-1-weba.jpg

 

 • Kisdeguink születtek, de nem tudom kinek, hová adjam be őket?

Degus csoportokban érdemes körbekérdezni, hogy tényleg jó kezekbe kerüljenek. 8-10 hós korukig hadd maradjanak a mamival. A hirdetési oldalalaknál sajnos megvan a rizikó, hogy nem kiskedvencnek, hanem kígyóeledelnek viszik el őket. Fontos, hogy amíg a deguk nálad vannak és jönnek a gazdijelöltek, élj azzal a jogoddal, hogy te döntöd el, kinek adod oda és kinek nem. Az új gazditól kérdezz rá, hogy megvan a már a deguketrec, egyeztessétek a méretét illetve fontos még a szállítás módja, ahogy hazakerül. Szállítóbox a legjobb, vagy olyan levegős doboz, amiből nem tud kiszökni. Az utazás stressz, ezért a szállítást autóval ajánlom, főleg olyan kisállatnál, aki nincs hozzászokva az utazással járó zötyögéshez. Kánikulában klímás autó javasolt. Nagyon fontos, hogy nem szaporítunk! Nem tartunk együtt ivaros nőstényt és hímet. A nőstény ebbe pár év alatt belehal. A kicsiknek is nehéz gazdit találni. Ez nekik nem jó és hidd el, neked sem. 

 • A degum össze-vissza karmolja a kezem, amikor kapaszkodik

Ilyenkor karcolásokkal van tele a gazdi. Engem nem is zavar túlzottan, viszont azért munkahelyen gáz, ha pl: ügyfélszolgálaton dolgozol. Aki nem ismer még azt gondolhatja, hogy vagdosod magad. :( Két megoldás van. A legegyszerűbb, ha veszel egy olyan kesztyűt/kiszuperálsz egy vastag harisnyát, térdzoknit, amit fel lehet húzni és úgy deguzol. Vagy, ha ügyes vagy és a degud is szelíd, használhatsz kisállat körömvágót. Éppen elég addig lecsípni a hegyéből, hogy de ne legyen teljesen tompa sem, mert akkor nem fog tudni kapaszkodni és leeshet. Így nem vágsz bele túlságosan, a kisállatnak sem okozol fájdalmat és karmolás sem fog díszíteni. Ha pedig már megkarmolt, fertőtlenítsd ki a sebet rögtön alkohollal - külsőleg! :) vagy Betadine-nal, vagy teafás szappannal és este fürdés után kend be egy kis Bepanthennel/Neogranormonnal. Így hamarabb gyógyul majd. Contractrubex gél a piros hegekre gyógyír. Ha ismersz olyan egzós dokit, aki vállal karomvágást, akkor az a tuti. 

 

karcolas-ellen.jpg

A középső az én karom. :) Fakó degut kivettem és megijedt az éppen leparkoló kamiontól. Nekem ez a lila kesztyűm van, habár nem külön erre a célra vettem. A körömvágó Trixie termék.

 

 • Mit tegyek, ha a degum valami olyat evett, amit nem kellett volna? 

Azonnal vidd orvoshoz, ha mérgező növényt, élelmiszert vagy valamilyen tárgyat nyelt le. A deguk nem tudnak hányni, ezért azonnali ellátásra szorulnak. Ha olyat eszik, amitől felpuffad, az SOS szitu. Ne késlekedj, mert utólag bánni fogod, hogy nem segítettél rajta! A sürgősségi ellátás után, ha a doki nem is javasolja, szerezz be Bio Lapis probiotikumot és még 1 hétig kapja.

 • Hogyan fotózzak degut?

Nos, ez egy bájos feladat. Párom rallye autókat fotóz, amik min. 180-al húznak el előtte, de a deguk neki is feladják néha a leckét. Először is bármilyen géped van, legyen raja IS vagy VR (képstabilizátor). Így lehet csak esélyetek, mivel a degu nem marad sokáig egy helyen, csak ha fülel. Ezt kihasználva csipoghatsz, motyoghatsz neki, vagy kinyújthatod a mutatóujjad felé, mert akkor biztosan van 3 mp-ed, hogy megörökítsd. A ketrecen belül úgy tudod fotózni, hogy a rácsok közé teszed az obi fókuszpontját. Terráriumnál pedig a tükröződés a probléma és az, ha koszos az üveg. Tiszta üvegnél a fotózás szögével tudsz játszani, úgy lesz relatíve jó a kép, illetve próbáld meg ilyenkor hanyagolni a vakut, mert az becsillan. A legjobb persze, ha ketrecen kívül sikerül lekapni, viszont akkor a mozgást lesz nehezebb lekövetni. Vicces vagy sem, de ha van sport fokozat a gépeden, akkor most használhatod. Tévhit, hogy a deguknak árt a vaku. Jó ne told a pofijába, de nem fog tőle pl. megvakulni. Ellenben 1-2 hetes kisdeguknál nem szerencsés, ha rájuk villantasz. Gondolj csak bele, neked is fáj, ha hirtelen a szemedbe villantanak. Ők pedig még alig jöttek ki a fényre. Ha szemből fotózod őket, kevésbé zavaró a vaku. 

 deguphoto.jpg

 • Mennyire veszélyes egy kisrágcsáló műtétje, altatása?

A mai technikák mellett az altatás alacsony kockázatú, bevállalható. Főleg ha már ekkora a baj, hogy műtétre van szükség. Az állat termete miatt speciális méretű felszerelésekre van szükség a műtéthez, kezelésekhez. Ezért nem mindegy, hogy hol látják el a kisállatunk. Idős degu altatása sem sokkal veszélyesebb, mert már megoldható technikailag, hogy egy idős vagy akár beteg rágcsáló is kibírjon egy műtétet. Fontosabb tényező a kornál az egészségi állapota. Altatás előtt ezért olyan vizsgálatokat végeznek az állaton, amivel jórészt felmérhető a kockázat mértéke. Itt olvashatsz róla bővebben: KLIKK

A műtétre mielőbb kerüljön sor, mert az előzetes kezelések miatt legyengülhet a degu és a műtétre már egy nem evő, ivó kisállatot vihetsz, amelyiknek romlanak az esélyei a felépülésre. Olyan állatorvot keress, aki egzotikus állatokra specializálódott!

degu-surgery-3a.jpg

 • Mit tegyek ha a degum nem szénázik/nem koptatja rendesen a fogait?

A deguk ínyencek, ezért kiválogatják a kaját. A deguknál a széna fő táplálék, minden nap biztosítani kell számukra, hogy hozzáférjenek. A metszőfogai és a súlya elárulják, ha gond van, ezért is javasolt a heti súlymérés  

Ami nálunk bevált, azt tudom ajánlani. Ha van rá lehetőség az esti etetés előtt 1 vagy fél órával, ahogy sikerül kicserélem a vizet és csak szénát teszek be. Utána kapnak menüt. A széna mellé kapjon magas szálas rosttartalmú eledelt a mókuci (Versele Laga Chinchilla Complete, Real Nature Degu, Bunny Degu Dream )

A legjobb, ha mindig ezeket kajákat kapja a mókus, akkor is ha eleinte nem eszi, rá kell szoktatni eszi-nem eszi nem kap mást módszerrel. Nem fog éhen halni teli tálka mellett, annál okosabb. Fontos az egészsége érdekében, hogy rendszeresen kapjon a szénát és ezeket az eledeleket, így elkerülhető a fájdalmas fogtúlnövés és az ezzel járó magas orvosi költség. A válogatósoknak segítség, ha ilyenkor drágább, gyógynövényes keverékeket vetünk be. Mi nagyon szeretjük a Multifit Twizzy farm és a JR Farm termékeket. A fogkoptató nem helyettesíti a szárított rostokat, növényeket. A fogkoptatók sokszor csak nyalósók, ásványi anyagokat tartalmaznak, de nem elegendőek az egészséges fogak megőrzéséhez. Sőt! A vesére kifejezetten károsak. Ne vegyünk ilyeneket! A szénától lesz kopott és sárga a foguk, ami az egészségüket jelenti. Ha túlnő a foga, ne várd meg, míg lefogy, vidd el dokihoz, mielőtt legyengülne és nem tudna enni. A doki a hátsó örlőket is megnézi, szükség esetén csiszolja, amiket a gazdi nem tud otthon ellenőrizni. A fogrövidítés megfelelő rendelőben, gázos bódításban történik. Utána ha nem kapnátok kérjetek pár napra való fájdalomcsillapítót. Ha esetleg nem tud enni csiszolás után, pépesíteni kell langyos vízzel a tápját. 

szenazo-degu.jpg

 

 • A degumnak leszakadt a farka, mit tegyek?


Először is nézd meg, hogy maga a bojt szakadt e le, vagy fentebb történt baleset. Amikor úgy látjuk, mintha kettétört volna a farok, akkor nagyobb a gond és le kell vágatni doki által. Ilyenkor varratot kap és elsütik az erős vérzést. Ez esetben ne kezeld otthon, mert elvérezhet!

Ha egy vékony farokmaradványt látsz, ami vérzik, de a farok hossza nagyjából megvan, akkor az rendszerint magától gyógyul. Sokszor meg is találjuk a szőrös farokbojtot az alomban, ami letört.

Szivároghat a vér, ami soknak tűnhet, a farokvéget beborítja. Kezeléskor vegyük ki a degut a helyéről. Tegyünk alá egy zsepit és a szereket már előkészítve (kupakok lecsavarva, kinyitva) előbb öntsünk rá Betadine-t, aztán szórjunk a farokvégre babahintőport. Ügyeljünk, hogy ez ne kerüljön a szájához, orrához. Ezt meg kell ismételni még 2-3 napig 1-2x legalább. Aztán ha minden jól megy, már leszárad magától a farokcsonk kb. 1 hónap alatt. Köztes vérzés előfordulhat, azt ugyanígy kell kezelni. Ha kiálló csont látszik, akkor nehezen fog gyógyulni és szintén dokinak kell rövidíteni rajta, hogy ne újuljon ki időről-időre a sérülés.

Takarítsd ki a ketrecét ecetes vízzel fertőtleníts le mindent! Tegyél be friss almot. A mókuskereket és minden olyan mászót, ami felsérthette a farkát vegyél ki ideiglenesen a további vérzés, sérülés megakadályozása végett. Mosd át ezeket is, hogy tisztán kerüljenek vissza, ha meggyógyul a kucal. Nézzük át a ketrecet és próbáljuk felfedezni, mi okozhatta a sérülést. Vegyük ki ezt a kelléket!

 

img_0635a.jpg

Leszakadt farokcsonk.

 

 • Hogyan tudom az új, egészséges pelletes menüre átszoktatni a degumat?

Az első napokban jó esély van rá, hogy nem akarja majd megenni a deguci az új tápot. Szóval türelmesnek kell lenni. Hogy ez miért, mire jó? Így átszoktathatod a kukoricás, rágcsálótáphoz szokott degukat az egészségesebb pelletes tápokra. Ez hosszabb és minőségibb életet is jelent a kisállatod számára. Egyik napról a másikra nem fogja elfogadni az új tápot, ezért érdemes muszáj türelmesnek lenni. Mire számíts? Eleinte sok nyavalygásra, majd egészségesebb degukra. Az enyémek többet is szénáznak a jó táp mellett. Amíg megtagadja az új tápot, addig szénával fogja pótolni a kaját. Nem fog éhen halni úgy, hogy kaja van előtte, emiatt nem kell aggódni. ennél okosabb kisállatok. 

Miért jobb a pellettáp?

 

verseale-laga-pro-ment.jpg

 

 • SOS! Kánikula! Hogyan védhetem meg a degumat?

A degucik sajnos nem tudják sem izzadással, sem lihegéssel leadni a hőt, ezért nagyon hamar hőgutát kaphatnak. 30 fok felett előjel nélkül is. A természetben a földbe ásott hűvös üregeikben keresnek menedéket. Fogságban sajnos erre nincs lehetőségük. A hőség magas páratartalommal és közvetlen napfénnyel párosulva órák alatt hőgutát okozhat kiskedvenceinknek. Az egészséges, fiatal példányokat is megviseli a 30 fok feletti hőmérséklet, de az idős, vemhes, beteg vagy különösen érzékeny egyedek már 27 foktól is veszélyben lehetnek. A vemhes nőstényeknél a vetélés kockázatát is növeli a túl magas hőmérséklet. 

Fontos, hogy a közvetlen napfény ne érje közvetlenül a ketrecet, ahol a deguk vannak. Az ablakokat már délelőtt csukjuk be és a redőnyt is húzzuk le. A sötét nem rosszabb a hőgutánál! Este csak akkor érdemes ablakot nyitni, ha már kint hűlt a levegő vagy van egy kis légmozgás. (18-19 óra körül) Ha nincs redőny vagy sötételő tegyünk fel az ablakhoz egy fehér lepedőt, ami visszaveri a fényt és így a meleget is megfogja kicsit. Végső megoldásként a pince is jó, ha relatíve tiszta, zárható (nem légmentesen), ilyenkor ott kell ellátni őket.

A klíma és a ventillátor is sokat segíthet. A klíma 25-26 fokra állítva ideális. Szerencsére a deguk nem kifejezetten érzékenyek rá, de azért ne a klíma alá tegyük őket. A ventilátort úgy állítsuk fel, hogy ne tegyük túl közel a ketrechez és legyen lehetősége elbújnia, ha már sok neki a légmozgás. Nálunk forgófejesre van állítva, vagy a falra így kicsit mozog a levegő, de nem direktben kapják. A léghűtőt azért nem javaslom, mert párásít. A magas páratartalom  gyilkos tudni lenni magas hő mellett. Ilyenkor ne nyissuk össze a szobájukat olyan helyiséggel, ahol száradó ruhák vannak. 

Fagyasztott vizes palack, jégakku, rongyba tekerve, vizes törölköző a ketrec tetejére tehető. (a hideg lefelé száll). Ha van csempe/járólap vagy palakő, azt is betehetjük, mert hűvösek. A hideg homokfürdő is enyhülést hoz, nagy melegben nyugodtan betehetjük a hűtőbe és úgy kínáljuk fel nekik. Fontos ne vizezzük őket be, a deguk nagyon utálják a vizet így azt sem szívlelik, aki vizezi őket. A ketrec szellőzése elengedhetetlen, a terráriumnál még fontosabb ilyenkor a rácsos tető és a kellő szellőzés.

Ha már kialakult a hőguta: a mancsukat és a fülkagyót óvatosan nedvesítsük meg és azonnal vigyük állatorvoshoz. A hőguta a deguknál életveszélyes, sürgősségi helyzet. Ne tegyük őket hideg vízbe ilyenkor! és ne késlekedjünk a dokival.

kep0429a.jpg

Ha szeretnéd felvenni velem a kapcsolatot keress a Facebookon! Általában naponta nézem és igyekszem segíteni.  Nincs rossz kérdés! Nekem nem teher a kérdésed, hiszen látod, hogy mennyire fontosak nekem ezek a kis szőrmókok. Keress bizalommal! Igyekszem a legjobb tudásom szerint tanácsot adni. Ha meg is fogadod, akkor fogok tudni segíteni.

 

Fotók: goncol.hu, deguhouse.com, saját archívum, degus-online.de, stkimage.com, lynstone-illustrator.blogspot.com, blogs.lifeandscience.org, newspoint.cc

 
 


Utolsó képStatisztika

Online: 5
Összes: 343751
Hónap: 6044
Nap: 234