Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


• Eledelek R-Z

Az alábbi eledelek hazai forgalomban kapható eledelek. De nem ajánlom őket deguknak!

Itt azokat a deguknak való eleségeket szeretném áttekinteni, amelyek a NAPI etetésre kínálnak az üzletek. Az, hogy az üzletek kínálata nem véletlenül írtam. Mert a színes, vegyes, magos tápok degu etetésére nem alkalmasak.  A jó tápokat itt találod

Riga Mix Degueledel

Leírás: Teljesértékű eleség deguk részére. A Riga Mix menü sárgarépával a deguk által kedvelt, válogatott magvakból áll. Ez a menü nagyon étvágygerjesztő. Védőgázas csomagolása lehetővé teszi a keverék minőségének jobb megőrzését az eredeti ízek megtartásával. Összetétel: növényi eredetű alapanyagok, gabonafélék, zöldségek (sárgarépa 4%), gyümölcsök, ásványi anyagok, magvak, növényi fehérjekivonatok, gyümölcscukrok.

Vélemény: Sokáig vadásztam ezt az eledelt. Régebben egyszer már próbáltuk, de nem emlékeztem rá. Mindig hipermarketek polcain futottam bele. Az utóbbi időben viszont nem volt degus, ellenben minden más igen. Most végre a multik polcain rábukkantam. Egyetlen db volt. A márka látványos fejlődésen ment végbe az elmúlt években. Ez a termékpalettán és néhol az árakon is meglátszik. A főmenü kedvező árban és minőségben vásárolható. Kibontva brutális az illata, már-már émelyítően édeskés. Szinte az ember megkóstolná. Aztán amikor kibontom ott figyel a tetején a banánkarika. Ezeket nem szeretem degumenükben látni, mert ez már az egész beltartalmat aláássa. Az eledel többi része kísérteties hasonlóságot mutat a Versele Laga degu eledelével. Telis-tele van növényi granulátumokkal. Visszazárható aromatasakban kínálják, szimpatikus csomagolásban. Erre azt mondom: elrontották. A banán és a búzapufi értéktelen összetevő. A gyümölcscukor szintén felesleges és egészségtelen összetevő egy napi menüben. Hiába kerestem, rosttartalomról nem találtam információt a csomagoláson. Szerintem a granulátumok is hemzsegnek a gyümölcscukortól. 5-600Ft/800g 

 

riga-mix-degu-ment.jpg


 

Riga X'Perf Chinchilla eledel

Leírás: Teljes értékű és ízletes 100%-ban könnyen emészthető alapanyagokból összeállított extrudált eledel chinchillák részére. 

Vélemény: Biztosan nem véletlen, hogy a márka zöld csomagos degueledele beltartalmilag, vizuálisan kísérteties mása a VL Degu nature-nak. Éppen ezért már azon sem lepődtem meg, hogy a Chinchilla Completere hajazva készült ez az eledel is. (hozzáteszem mindkét eledel a márka prémium kategóriájába tartozik). A csomagolása nagynak tűnik, de belül aromazáró tasakban van és fél kilós eledel. Nincs olyan sűrű pelletje, mint a Chinchilla Completenek, jobban fogy a tálkából is. Nem olcsó, 1100Ft egy dobozzal, de pelletes, ami kifejezetten szimpatikus. Az összetételét tekintve sem találok kivetnivalót. Már annak örülök, hogy esetleg eséllyel próbálkozik egy francia versenytárs is a belga egyeduralkodó mellett. Nyilván nem Complete, de árban nem olcsóbb. Akkor már menjünk biztosra a megújult Complettel. Jó ideje nem láttam a boltok polcain. 

 

riga-x-perf-ment.jpg

 


Snoby degu eledel

Leírás: Teljes értékű magkeverék degu részére.Ezt a teljes értékű tápot a degu élettani igényeinek figyelembevételével,gondosan válogatott, kiváló minőségű alapanyagokból állították elő. Összetétel: magok, gabonafélék, ásványi anyagok Adagolás 30-50g/állat, az állat nagyságától függően. Mindig gondoskodjon naponta, tiszta, friss ivóvízről.

Vélemény: Ismét egy olcsó, silány eledel, amit összecsaptak és rányomták két degu fotóját. Nem több ennél.  Nincs rajta részletezve a gabonatartalom, az analitikai összetevők. A gabonafélék magas keményítőtartalma tönkreteszi a fűevő pocakot és bélrendszert, ami a kisállat halálához vezethet, sokszor kínlódó és fájdalmas betegséget követően. A Riga mix és a Vitakraft menü házasságából is valami ilyesmi születne.

snoby-degueledel.jpg


VEGA

 
Leírás: Teljes értékű eledel deguknak. Összetevők: csíkosnapraforgó, zab, cirok, búza, rozs, kukorica, szentjánoskenyér, nyúltáp, vitaminformák cékla, borsó és petrezselyem természetes színezékkel

VéleményA régebbi Yoyo eledelhez hasonlított, de nemrég módosították az összetételét. Az almatönköly, borsó és kukoricapehely nem szerepel az összetevők között, ehelyett vitaminformák van írva a csomagolásra, hogy az mit takar rejtély. Színezékként borsót, céklát, petrezselymet neveztek meg. A hiányzó nagy növényi granulátumokról nem tudunk semmit, elvitte a cica. A gyérebb összetétel mellett több vitamint ígér.

Zacskós, talán éppen ezért olyan finom illatú. Új összetétellel, kisebb granulátumokkal újra változtattak rajta. Értékelem, hogy fejlesztik, de az az eleség, ami úgy indul, hogy kukorica, napra, gabonás nyúltáp, az messze nem degueledel. 

vega-degu-ment.jpg

 vega-uj-ment.jpg

Legújabb összetétel, de továbbra sem kérjük, viszont a cinegék szeretik.

 

 

Versele Laga - Chinchilla & Degu Pro

 

Leírás: A Chinchilla - Degu Pro egy professzionális teljesértékű eleség csincsillák és deguk részére. Speciális formulája meggátolja a szelektív evést. A speciálisan előállított pelletek, a nagy dózisú C-vitamin és gazdag rostok és gyógynövények biztosítják a kiváló emésztést és az optimális dentális egészséget. Florastimul-tartalom az egészséges bélflóra érdekében, az illóolajok jó ellenállást biztosítanak a betegségek ellen, Yucca-kivonata pedig nagymértékben csökkenti a kellemetlen szagokat.

Vélemény: Habár láthatóan magas rosttartalmú és a márkához hűen jó minőségű eledel lapul a zacskóban, elsőre az egyhangúsága és az íze nem győzte meg a mókusaimat, nagyon foghegyelték, de ők már csak ilyenek. Jól kivehető a forgácsban otthagyott/felhalmozódott kaja mennyisége. Összességében jellemző, hogy a csincsillának készült egyforma falatokat tartalmazó eleségek a deguknak ritkán jönnek be - eleinte. Ez olyan, mint a kisgyereknél a csoki jobban csúszna, mint a finomfőzelék. De, az egyik az üres kalória, a másik pedig egészséges étel. Nos, ez itt a deguk "parajpüréje". 1 kg 1100Ft körül kapható. A GY.I.K.-ben segítséget találsz a rászokatáshoz és választ arra, hogy miért foghegyelik eleinte. Nyersrost tartalma 20%, ami nagyon jónak számít, segít a metszőfogak túlnövését is szabályozni, de azért így sem helyettesíti a szénát. A hátsó őrlőket nem koptatja ez sem. Nagyon ajánlom ezt az eledelt. A Yukka kivonattól kevésbé lesz szagos a pisijük a leírás szerint. Ez a legtöbb VL eledelben megtalálható. Régóta nem láttam a polcokon. Azért nem ajánlottban szerepel, mert ez PRO már nem kapható, illetve a VL ajánlott tápja nem ez, hanem a Complete.

 

chinchilla-degu-pro-versele-laga.jpg

 


Versele Laga - Crispy Pellets

 

Leírás: A Crispy pellets csincsilláknak és deguknak ízletes, magas rosttartalmú, teljes értékű, gabonamentes, hozzáadott cukrot nem tartalmazó eledel, amelynek segítségével megakadályozható a szelektív táplálkozási viselkedés. Tartalmazza az összes tápanyagot, amelyre az állatnak szüksége van az aktív, egészséges élethez. Teljes értékű takarmány csincsilla és degu eleség frissentartó csomagolásban. 

Összetevők: növényi eredetű származékok, növényi fehérjekivonat, magvak, ásványi anyagok, FOS, jukka. Analitikai összetevők: 16% fehérjék, 3% zsír, 20% nyersrost, 8% nyershamu, 1% kalcium, 0,5% foszfor. Kiegészítők kg-onként: Tápértékkel rendelkező adalékanyagok: 10000 N.E. A-vitamin, 1200 N.E. D3-vitamin, 80 mg E-vitamin, 100 mg C-vitamin, 100 mg E1 (vas), 2 mg E2 (jód), 10 mg E4 (réz), 75 mg E5 (mangán), 70 mg E6 (cink), 0,2 mg E8 (szelén). Antioxidánsok.

Vélemény: A márka mostohagyermeke. Talán a legkevésbé ismert és vásárolt eledel. Ennek oka jórészt az lehet, hogy számtalan hasonló kinézetű kukorica alapú nyúltápos eledelnek csúfolt valami lapul a polcokon főleg csincsilla táprúd néven futva. Ezekhez viszonyítva külsőleg nem sok különbség érzékelhető, ezért is fontos megnézni a csomagolást. A termék gabonamentes, nem tartalmaz cukrot, ami már szimpatikussá teszi. Ha jobban megnézzük, akkor ott kukucskál az szép kerek szám, amit a rosttartalomnál látni szeretnénk: 20%. A vékony táprudakat viszont nem eszik olyan szívesen a mócik, mint a vastagabb pelleteket, amiken el tudnak egy kicsit nyammogni. Azért nem ajánlottban szerepel, mert a VL ajánlott tápja nem ez, hanem a Complete.

 

versele-laga-crispy-pellets.jpg

 


 

Versele Laga - Degu Nature

Leírás: Versele Laga (Prestige) Degu Nature – Teljes értékű, vegyes és változatos prémium eleség deguknak. Gondosan válogatott természetes nyersanyagokból készül kiegészítve frissen szedett zöldségfélékkel, gyümölcsökkel és kerti gyógynövényekkel. A pelyhesített, szárított és extrudált zöldségek, gyümölcsök és gyógynövények valódi nyalánkságok a deguk számára, ugyanakkor optimális emésztést, a fogak megfelelő kopását és kiváló kondíciót biztosítanak. 
16 különféle összetevőből áll, tartalmaz minden szükséges aminosavat, ásványi anyagot és nyomelemet, és kifejezetten a deguk sajátos táplálékigényéhez igazodik. 
Biztosítja az optimális emésztést, a fogak megfelelő kopását és kiváló kondíciót, erőnlétet. Nem tartalmaz pelletet.

Összetétel: Növényi melléktermékek, zöldségek (minimum 11,5 % ebből sárgarépa: 36 %, csicsókagumó: 5 %, paszternák: 6 %), növényi eredetű fehérje kivonatok, ásványok, magok (minimum 1 % ebből lenmag: 91 %), élesztő, FOS (frukto-oligoszacharid), gyógynövények, körömvirág kivonat, körömvirág, alga, yukka kivonat, MOS, szőlőmag kivonat.

Vélemény: IAz illata önmagáért beszél és sem túl sok olajos magot, sem gyümölcsöt nem tartalmaz. Illatos, színes, vegyes eledel. Visszazárható, így tovább marad ropogós. Többféle kiszerelésben kapható. Egy-két búzapufi befigyel, az kimaradhatott volna belőle, mert a kukában landol. A répa, borsó és egyebek miatt sajnos itt is az a gond, hogy totál kiválogotaják, vagyis csak a a nasit eszik ki belőle. Persze, hogy az marad a tálk alján, aminek a pociban kellene lennie. Kb: 1400Ft/750g, 4000Ft/2,5kg Azért nem ajánlottban szerepel, mert a VL ajánlott tápja nem ez, hanem a Complete.

 

versele-laga-degu-nature.jpg


Vitakraft Degu Menü

Leírás: A Vitakraft Menü degunak kiegyensúlyozott étrendet biztosít kedvence számára. A létfontosságú nyersrostokat napérlelte gabonával  és ízletes zöldségekkel keverték. Így a degu kiegyensúlyozottan és változatosan táplálkozhat, éppúgy mint eredeti élőhelyén, Chilében. A Vitakraft degu menü vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, természetesen cukormentes, és nem tartalmaz  mesterséges színezékeket. 

Vélemény: Nem leszek bőbeszédű, csak bele kell nézni a tasakba és máris lehet énekelni: "Búza, búza, búza, de szép tábla búza" Annak közepében borsó, nyúltáp és kukorica. Rosttartalomról nem találtam információt. Sajnos nem sok értékes összetevője van, ami számomra csalódás, mert a márka évek óta létezik, talán az elsők közt tört utat a kisállat eledel piacon. 600g-os kiszerelésben kapható aromazáró tasakkal. 

 

vitakraft-menu-degu-kesz.jpg

A régi és az új doboz és a beltartalom

 


Vitakraft Emotion Beauty

Leírás: Teljes értékű, szuper prémium minőségű eledel deguknak. A Vitakraft Emotion Beauty superprémium minőségű teljes értékű táp, mely kifejezetten deguknak lett kifejlesztve. A gondosan összeállított eledel tartalmazza a természetben előforduló fehérjéket és vitaminokat. A hozzáadott nélkülözhetetlen zsírsavak pedig biztosítják kedvencének az egészséges bőrt, illetve az omega-6-beauty-komplex pedig az egészséges szőrzetet. A funkcionális szemek garantálják degujának a komplex védelmet, amiből egyik a szőrzetért, másik a vitalitásért, harmadik pedig az állat fogazatáért felelős.

Vélemény: Mire 15,5% rosttartalmúeledel, optimális kálcium-foszfor aránnyal. A zsír- és fehérjetartalomról nem találtam információt a csomagoláson. Összetevőit tekintve a növényi melléktermékek, a gabona, zöldség és gyümölcs dominálnak. Összetéveszthető küllemű a Multifit Csincsilla eledelével. A csomagoláson rengeteg jelölés biztosít minket a prémium minőségről. A cukormentes receptúra, az Omega 3+6 zsírsavak, amelyek a bunda és a bőr egészségéért felelősek. Biztosítanak továbbá a természetes összetevőkről, a magas rosttartalomról és az immunerősítésről. A zöldség és gyümölcstartalom alacsony. A rosttartalomról a benne lévőcsicsóka gondoskodik, ami ugyan krumpliféle, de a benne lévő ásványi anyagok és inulintartalom kedvező élettani hatásokkal bírnak a cukorbetegek számára. Ezt agyoncsapja a méztartalom, ami igen megdöbbentő egy ilyen eledelnél. :( Az utóbbi időben már a Vitakraft Emotiont forgalmazó üzletek sem árusítják a degus verziót és egy webáruházban is arról tájékoztattak, hogy már nem forgalmazzák itthon. 

vitakraft-emotion-beauty-degu.jpg

 


Vitakraft Vita Special

Leírás: Ahhoz, hogy a degukat kiegyensúlyozottan táplálhassuk az élete minden szakaszában érdemes Vita Speciállal etetni. Az ízletes falatkák nem tartalmaznak cukrot és melaszt, az állatok számára megad minden szükséges és fontos tápanyagot. Az A, C, E vitaminok védik a sejteket. A magas rosttartalom (15,5%) segíti a fogak folyamatos kopását és megújulását. Cink és biotin tartalma biztosítja az egészséges bőrt és a fényes szőrzetet. A kiválogatást nem teszi lehetővé, így elkerülhető az alultápláltság. Mesterséges színezéket és tartósítószert nem tartalmaz. Összetevők: növényi melléktermékek, gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök, ásványi anyagok, élesztő
Etetési javaslat: 15-20g/nap, Rosttartalom: 15,5%, 1676Ft/600g

Vélemény: Karácsonyra kaptuk ajándékba Ausztriából. Nagy sikere volt, szerették a mókucik. Egyféle granulált golyókat tartalmaz. A rosttartalma megfelelő. A zöldségtartalma: 20%, viszont a gabonatartalma magas: 30%. Fontos vitaminokat is tartalmaz. A Degu Nature-ban vannak ilyen golyócskák, csak még kisebbek. 

vitakraft-vita-special-ment.jpg


Vitapol Karma

Leírás: Teljes értékű takarmánykeverék,. A takarmány összetétele: gabonamagvak, gabonatermékek,60%!, granulált keverék 22%, zöldségek 11%, sütőipari termékek 4%, más növények 3%. Tápanyagtartalom: összes fehérje 14%, nyerszsír 3,5%, nyersrost 11%, nyershamu, 3,5%. Természetes vitaminokat tartlmaz. Alkalmazza naponta 2-3-szor az állat szükségletei szerint.

Vélemény: Többféle kiszerelésben elérhető, aminek különösen örülünk, hiszen ha emellett az eledel mellett tesszük le a voksunkat, akkor betárolhatunk belőle többet is anélkül, hogy bogaras lenne és a 3L-eshez műanyag vödör is jár, amibe később is beletölthető bármilyen finomság. ;) Kb. 10%-al tartalmaz több gabonát és szemmel áthatóan is több gabonamag lapul meg a dobozban, mint a nagytesónál (Prémium eledel). A zöldségtartalom is kevesebb, mint a másikban, viszont ebben egyáltalán nincs gyümölcs. Ami szintén pozitívum, hogy egyik Vitapol eledel sem tartalmaz tartósítószert. A beltartalom ránézésre is önmagáért beszél. Őskövületnek számít a gyártók között. Sajna sok nasi van a dobozban. Még régen sem jutott eszembe sosem, hogy ezt adjam főeledelnek. Háromféle kiszerelésben is létezik. Kiszerelések: 500Ft/450g, 600Ft/1000g, 1600Ft/3000ml 

 

vitapol-karma-degu-ment.jpg

A zöldségesebb kistesó


Vitapol Premium line

Leírás: Teljesértékű prémium eledel deguknak. Alapeleség. A takarmány összetétele: gabonamagvak, gabonatermékek 51%, zöldségek 32%, egyéb zöldségek 10%, gyümölcsök 4%, sütőipari termékek 3%. Természetes vitaminokat tartalmaz. 500g

Vélemény: A csomagon található "kokárda" jelzi, hogy Vitapol minőséggel van dolgunk. Ha kinyitjuk a csomagot,kellemes gyógynövényillat csapja meg az orrunkat. A külső csomagolás jól tükrözi a beltartalmat. A gabonafélék jó részét a táprudak alkotják. Finom szárított növényi részeket, virágokat tartalmaz, ami nagyon klassz, csak ne lenne gabona alapú az egész. Emellett zöldség-és gyümölcs, amiből a legtöbb van benne. Így sajnos ez is csak rövid randi volt a Vitapollal. 800Ft/500g

vitapol-premium-line-ment.jpg

A beltartalom gusztusos és változatos. Erre kell tudni nemet mondani.

 


Vogel degu eleség
 
Leírás: A Vogel ideális táp a rágcsálók részére. Az állatok rendkívül szívesen fogyasztják. Összetevői természetes anyagok, melyek hatásfokát a feldolgozási technológia is fokozza. A táp vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz. Rendszeres etetése segíti az ép fogak, az egészséges csont kialakulását, a szép szőr képződését. Óvja az állatot a hiánybetegségektől.
Összetétel: gabona és lucerna granulátumok, cirok, napraforgó, zab, kukorica, búza, szentjánoskenyér, zöldség- és gyümölcs szárítmány, csipkebogyó, petrezselyem szár, exrudált gabonakarikák arányos keveréke. Nyers fehérje: 12%, Nyers rost: 20,4! Nyers zsír: 2,5%
 
Vélemény: Zavarba ejtő termék. A 20,4%-os rosttartalom megdöbbentő, főleg, hogy kiborítva szinte a Vegát látom viszont. A fehérje és zsírtartalom is nagyon rendben van értékek szerint. A rágcsáló magkeverék viszont azonnal lebukik, ahogy kiengedem az egyébként illatos beltartalmat. A deguim ebből egy-két szem csíkos naprát kézből és szentjánoskenyeret ettek, mást nem adok nekik belőle. Megint a tyúkok jártak jól. 1000g/520Ft volt a nagykerben. Ennyit nekem megért, hogy belenézhessek! Úgysem bírom ki, hogy ne! :D Kizárólag a rosttartalom miatt éri meg a 3 csillagot, de bevallom szkeptikusan fogadom ezt az értéket, hiszen a magok rosttartalma 2-10% közötti. Abból pedig van benne bőven. A színes izéktől személy szerint irtózom rágcsálóeledelben. Én magam sem ettem meg még gyermekként sem az ilyen színes kukoricapufikat. Tiszteltem annyira szervezetemet és megvolt bennem már akkor is a gyanakvás, hogy ez nem bélbe való.

degu-vogel-premium.jpg


 

YOYO

Leírás: Yoyo Wellness rágcsáló csemege. Összetevői garantálják, hogy az állat jó minőségű alapanyagokból előállított, minden, számára szükséges tápanyaghoz hozzájut és a jóllakottság érzése mellett, nem hízik el. Ezért a Yoyo rágcsáló csemege magas rosttartalmú, alacsony tápértékű és zsírtartalmú eleség. A tápban található faág természetes rágófelületet biztosít, így gondoskodik a kisállat fogainak épségéről.

Vélemény: Rágcsálókaja rikító színes karikákkal. Ezeket a magos, pufis retteneteket degu kajának csúfolják, pedig ha belegondolunk, hogy egy fűevő, tehát fűigényű állatka pocakjában landol, a hideg is kiráz tőle. Olajos magokat, gabonaféléket tartalmaz, viszont a degu számára szükséges értékes növényi összetevők láthatóan kimaradtak. Nagykerben 400Ft egy dobozzal. Nem sok hasznos van benne deguk számára. Figyelemre méltó a leírás a dobozon: rágcsáló csemege. Ennél nem is több. A Panzi mellett ezt is előszeretettel veszik degunak az ára és az elterjedése miatt. Hiba.

yoyo-kiont-ment.jpg

 A legdurvább pufikarikák, amiket valaha degukajában láttam :(