Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


• Eledelek A-P

Az alábbi eledelek hazai forgalomban kapható eledelek. De nem ajánlom őket deguknak!

Itt azokat a deguknak való eleségeket szeretném áttekinteni, amelyek a NAPI etetésre kínálnak az üzletek. Az, hogy az üzletek kínálata nem véletlenül írtam. Mert a színes, vegyes, magos tápok degu etetésére nem alkalmasak.  A jó tápokat itt találod

Korábban többféle degueledelt vásároltam. Kerestem az igazit, ami egészséges és amit szívesen fogyasztanak a kis bundások, illetve, aminek az ára is tolerálhatóbb. Aztán ahogy egyre tudatosabb degutartó lettem rájöttem egy szomorú tényre: attól, hogy degueledelnek árulják, még nem biztos, hogy az a legjobb a kedvencemnek. Sok rágcsálóeledelre pedig rányomják a degu fotóját és ezzel el van rendezve a dolog. A deguk is be tudtak csapni, mert volt eledel, amit szerettek és volt amit nem. Nos, ezek rendszerint fordított arányban voltak egészségesek és egészségtelenek. Tehát amin visítva összevesztek az sokszor felejtős volt. A teszt hangsúlyos részei a fotók és a leírás. Lásd az eledelt belülről, lásd a beltartalmat.

A jó eledel ismérvei: magas rosttartalmú növényi eredetű, lehetőleg gabonamentes homogén granulátum és minimális zöldségtartalmommal, olajos mag és gyümölcsök nélkül. A hozzáadott cukorról, a színes gabonapufiról és egyéb szörnyűségekről már ne is beszéljünk. Elkeserít, mit adnak el degukajának és miket tartalmaz némelyik eledel. 

Értékelési szempontok: általános minőség, illat, csomagolás, mennyiség, mennyire alkalmazható degueledelként, relevancia: gyártói és "fogyasztói" valóság összehasonlítása, beltartalom, szakértelem.

Az értékelések saját véleményt tükröznek. Nincs laboratóriumi hátterem és egyik gyártó sem szponzorál. Lefordítva egyik irányba sem nyalok, egyszerűen hálás vagyok, ha jót kapok jó áron és mérges, ha gyatra minőséget, illetve ha rányomják a rágcsáló szót egy dobozra és szinonimaként értelmezik a deguval. Nekem a deguk egészsége a legfontosabb és az, hogy olyan eledel kerüljön a tálkákba, amivel nap, mint nap jó közérzetet és örömöt adok nekik. Etetés után 15 deguci sztereo ropogtatása leírhatatlan élmény. Főleg azzal a tudattal, hogy nem a koporsószögeiket gyártom a kajával, hanem a hosszú életüket és az egészségüket helyezem előtérbe.

Ahogy nálunk, úgy a deguknál sem mindegy mit esznek, ez ugyanúgy az életüket rövidíti meg és betegségek forrása lehet. Ezért kell körültekintőnek lennünk, mert ez gazdiként a mi felelősségünk. Arról nem is beszélve, hogy a jó minőségű eledellel sok orvosi problémát, így az állatorvost is nagy ívben elkerülhetjük. Az ő életük rövidebb, mint a miénk, ne kelljen hát állatorvoshoz mászkálva tölteniük vagy felét megélniük a rossz etetési körülmények miatt.

Egyik degueledel sem tartalmaz önmagában annyi rostot, ami helyettesíti a jó minőségű, illatos, gyógynövényes szénát, ami a degu FŐ tápláléka, ha úgy tetszik főmenüje! Minden nap kerüljön eléjük friss széna és ivóvíz is! (lehetőleg a szénaadag után kapja az eledelt). Az eledel optimális rosttartalma: 20-25%! A több csak jobb! 

Ezt érdemes elolvasni!


Beaphar Xtravital

Leírás: Az XtraVital Degueledel egy ízletes és kiegyensúlyozott, teljes értékű táplálék. A deguk szigorúan vegetáriánusok és különleges tápanyagigényük van. A vadon élő deguk főleg füvet, fák és cserjék kérgét, zöldségeket, leveleket, gabonás és esetenként egyéb magvakat esznek. Ezért ez az eledel olyan speciális összetételű, amely csak növényi összetevőket tartalmaz, de cukrot nem. Az összetevők kiváló minősége maximálja az elfogadottságot és az egészséges fejlődést. Az eledelben levő ásványi anyagok fehérjeburka segíti azok felszívódását. Különlegesen ropogós darabok segítik a fogak jó állapotának fenntartását. Biztos lehet benne, hogy az Xtra Vital-lal a legjobbat kínálja degujának.

Vélemény: Sok más degueledellel ellnetétben ebben a táprudak nem zöldek, hanem világosbarnák. A csomagolás külön felhívja a  figyelmet arra, hogy a fogakat óvó, echináceát és gyógynövényeket is tartalmazó, szigorúan cukortól mentes alapanyagokból készült. 1500Ft/500g (Kb. 2500-3000Ft/kg), a Degutopia ajánlásával.

 

beaphar-xtravital-degu-ment.jpg

  


BIKS Complete menü

Leírás: A Biks tápok csak természetes összetevőkből készülnek. A kedvencek szükségleteit maximálisan figyelembe véve, takarmányozási és állattartó szakemberek útmutatásai alapján lettek összeállítva. Tartalmazzák mindazokat az ásványi anyagokat és vitaminokat, amire a kisállatnak szüksége van.

Vélemény: A papírdobozon belül nejloncsomagolt, így aromatartó és ropogós. Gazdag zöldséges összetevőkben és fő alkotóelemei még a puffasztott gabonák és az almaszirom. Sajnos nem sok egészséges dolgot lehet benne felfedezni. Pont a lényeg hiányzik: fűféle és rost. Nasinak sem venném.  Kb: 600Ft/1500ml. 

 biks-degu-kaja.jpg

  


BIKS Vegetable mix

Leírás: Kisállat takarmánykeverék kedvtelésből tartott rágcsálók etetésére. Kizárólag természetes összetevőkből készült, és a kedvencek szükségletét messzemenően figyelembe véve tudományos alapokon, valamint takarmányozási és állattartó szakemberek útmutatása alapján lett összeállítva. Az eledel tartalmazza mindazokat a fontos ásványi anyagokat, és vitaminokat is, melyek létfontosságúak ahhoz, hogy kis kedvencünk egészségesen, életerősen fejlődjön, növekedjen. Az alapvető gondoskodáshoz hozzátartozik a minél természethűbb környezet kialakítása is, melyet a BIKS termékcsalád segítségével bármikor könnyen kialakíthatsz! Ne feledd a természetes eredetű BIKS eledel mellett minden nap tiszta friss ivóvizet is adni! BIKS=Gondoskodás+Szeretet. Összetétel: Pelyhesített kukorica, borsó, extrudált lucerna, szárított zöldségek.

Vélemény: 1500 ml-es kiszerelésű, belül zacskózott, telis-tele guszta zöldséges falatokkal. Eleinte úgy festett, mint egy óriás kiszerelésű zöldséges kiegészítő eleség. Már csak azért is, mert a Biks-nek van egy alapelesége deguk számára. Ez a keverék nem degueledel, nem jut elegendő növényi rosthoz belőle a kisállat. Valójában egy zöldséges mixről van szó. Egy ilyen eleség, kb: 890Ft. Töltő tömeg 420g, mi 408 grammot mértünk, ami abszolút belefér, főleg, ha már összehasonlítunk. A granulátumdarabokat leszámítva ránézésre kicsit a Halywoodra emlékeztet. A gyümölcsös tesót szándékosan nem szeretném bemutatni. Émelygős, édes, nem deguba való, én még soha nem vettem olyat. Ez is nasi eledel, napi etetésre nem alkalmas.

biks-zold-ment.jpg

  


 Cunipic Degu & Gerbil

Leírás: Teljes értékű eledel deguk és gerbilek (futóegerek) számára. 
Táplálkozási szakértők és egzotikus állatokra specializálódott állatorvosok által kifejlesztett teljes értékű eledel. A gerbilek és deguk szükségleteinek megfelelően alacsony zsírtartalmú. Különleges formulája, mely gyümölcsöket és zöldségeket tartalmaz, ám magvakat nem, segít elkerülni a koleszterin problémákat. Összetétel: Búzakorpa, préselt gabonafélék, árpa, lucernaliszt, búza, kukorica, őrölt napraforgómag, borsó, puffasztott kukorica, szójabab héj, “La Plata” kukorica, nyírfa, körömvirág, szárított gyümölcs, széna, cukorrépapép, kalcium-karbonát, szójabab olaj, nádcukor melasz, monokalcium-foszfát, nátrium-klorid és porított savó. 
Vélemény: Már elsőre érdekes, hogy éppen a gerbillel egy takarmányra "kötelezik" ugrómókusainkat, nem pedig a csincsillával, ahogy megszokhattuk. De nézzünk a tasak mélyére. A sok eledelnél jellemző finom gyógynövényes vagy delikát illat helyett itt natúr magszag csapja meg az orrom. A csomag tisztességesen telt, a megszokott nyúltáp mellett a kisebb-nagyobb növényi granulátumok teszik értékessé az elegyet. Amit külön értékelek, hogy láthatóan nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a száraztáp valóban száraz legyen és ropogós. Szarvashibája az összetevőkben rejlik: nádcukor, cukorrépapép, puffasztott gabona. Mivel szeretem a deguimat, ezt az egy csomagot láttam itthon, többet nem is szeretnék. A nádcukor ugyanolyan káros a cukorbetegeknek, mint a répacukor. Kémiai összetevőiben nincs különbség. A gabonatartalom ordít. Kétlem sajnos, hogy "
egzotikus állatokra specializálódott állatorvosok által kifejlesztett" Ilyenkor vörösödik a fejem. Átlagosan 1500Ft/800g 

cunipic-degu-eledel.jpg

A változatos és színes kaják általában megbuknak deguknál. A gazdinak szólnak a színes izék.

 


Csőrike degu eledel

Leírás: A Csőrike Prémium degu mageleség 30 éves saját tenyésztési tapasztalat alapján összeállított extra összetevőkkel gazdagított magkeverék, amely elengedhetetlen az egészségesés hosszú élethez. Etesse kedvence egészségére, örömére, a minél hosszabb élettartamra! 1000ml Gyümölcsaszalvánnyal és zöldségkeverékkel
Összetevők: szentjánoskenyér, gyümölcs aszalvány, zöldségkeverék, vitaminos karika, gabonapellett, napraforgó, búza, árpa, zab,kukorica, cirok, tritikálé Etetési javaslat: naponta többször kis mennyiségben. 

Vélemény: Íme egy Yoyo klón. Sajnos még új eledelek között is sorra jönnek ki a mageleségek deguknak. Ennek tükrében bicskanyiogató a 30 éves tenyésztési tapasztalat, illetve az egészséges hosszú élet ígérete. A doboz bal elején nagyban kiemelve egy amúgy nagyon cuki mongol futóegér látható, amelyről szó sem esik a csomagoláson. Szomorú, hogy nem hogy a degu táplálkozási igényeiről nem tudnak semmit gyártóként, még az is kérdéses, hogy tudják e, hogy a bal oldali képen nem degu van. Az eledel ára: 400Ft körül mozog, de tudjuk, hogy a gabona olcsóbb, mint a minőségi növényi pellett. Amúgy anyósomék is rendelkeznek több, mint 30 éves tenyésztői tapasztalattal. Csak nem árt hozzátenni, hogy ez libára és sertésre vonatkozik. Szabályozni kellene, hogy ki gyárthat és milyen feltételekkel egyes állatfajoknak eleséget. Értsünk már hozzá minimálisan legalább könyörgöm! 

img_4116a.jpg

Szép csomagolás, deguk számára használhatatlan beltartalom.


Dako-Art Karma 

Leírás: Teljes értékű táplálék. Speciális eledel deguk és egérugrók számára. Takarmánykeverék. Összetevők: gabona granulátum, nyírfakéreg, szárított galagonya, szárított póréhagyma, szárított burgonya.

Vélemény: Lengyel termék. Első látásra érdekes színű, de szimpatikusan granulátumos. Sajnos a rosttartalmáról nem tudni semmit sem a doboza alapján. A nagy kiszerelés egy 10 literes zárt vödörben árulják, ami később kiváló MÁS eledel! tárolására (ha ezt kikukáztuk). Sajnos minket összességében elkeserített. A galagonya csak nasiként adható, főeledelbe nem kell. A krumpli tartalma miatt joggal kérdőjelezhető meg a szakértelem amivel készült és a többi hozzávaló milyensége, tehát így a teljes eledel jósága. Ha krumplicsíra vagy a krumpli héja bennmarad az eledelben, azok halálos mérgek a degu számára és az elhullását okozhatják. A krumpli önmagában sem deguba való magas keményítő és szolanin tartalma miatt. Egyes márkáktól már többet  várnék, mint az újoncoktól. :(

dako-art-degueledel.jpg


Darwin Classic Light

Leírás: Teljes értékű eledel túlsúlyra hajlamos rágcsálóknak csökkentett zsír és cukortartalommal. A hozzáadott rostok, vitaminok és ásványi anyagok magas aránya a megfelelő táplálás alapfeltételei. Összetétel: gabonafélék, ásványi anyagok, zöldségek, vitaminok, színezékek, antioxidánsok, magok, fehérje kivonat és különféle növények keveréke, élesztő.

Vélemény: Takarmányfélék közül búza, kukorica és zab található benne, azok sem túl magas arányban. Az eleség fő részét a növényi eredetű granulátumok alkotják. Az összetétel tehát teljesen lefedi az ígért alacsony zsír- és szénhidráttartalmat. Elég silány kinézetű eledel, de ez nem von le az értékéből. sőt! Sok benne a növényi granulátum. A csökkentett zsír és cukortartalom kissé sejtelmesen hangzik. A cukorból ugyanis nem csökkentett tartalom, hanem gyakorlatilag 0% kell egy degueledelbe. Így is sok ismertebb márkát ver, szóval nem rossz próbálkozás.

  

darwin-classic-light-degu.jpg


 Fit+fun Funny Meal csincsilla eledel

Leírás: Teljes értékű eledel csincsilláknak, magas rosttartalommal - hozzáadott színezékek és tartósítószerek nélkül. Összetétel: növényi eredetű melléktermékek, gabona, tej és tejtermékek, magvak, ásványi anyagok.Analitikai összetevők: fehérje: 16%, zsírtartalom: 3,1% nyershamu: 8,5%, nyersrost: 16%, kalcium: 1,4%, foszfor: 0,65%

Vélemény: Tapasztalat szerint a deguk a nagyobb granulátumokat, falatokat veszik ki előbb a tálkából. Ennek az eledelnek elég puritán kinézete van, emiatt viszont elkerülhető a degukra nagyon is jellemző kiválogatás. A fehérje tartalma picit magasabb, más értékekben megfelel egy jó degueledelnek. 1kg-os kiszerelésben kapható. Az összetételét tekintve a növényi melléktermékekből van benne a legtöbb. A gabonatartalomról nincs pontos adat, de a második fajsúlyos összetevő. A tej és tejtermékeken még most is kérdőjelek vannak a fejem fölött. Akárcsak a Multifit, ez is Fressnapf márkatermék. Van más jobb eledel, degunak és csincsinek, ne ezzel etessünk.

fit-fun-csincsilla.jpg

 

 Halywood Degu

Leírás: Tenyésztői minőségű táp. Melasz és cukortartalmú összetevő nélküli, hőkezelt gabonapelyhekkel kevert táp, mely a cukorbetegségre erősen hajlamos deguk ízletes elesége. Az élettanilag elengedhetetlen vitaminokat és ásványianyagokat megfelelő mértékben tartalmazza. Összetétel: gabonamagvak, olajos magvak, növényi eredetű fehérjehordozók keveréke, adalékanyagok. Beltartalmi érték: Szárazanyag: 88%, Nyersfehérje: 14,4%, Nyersrost: 10%, Nyerszsír: 3,4%, Nyershamu: 4,6%, (vitaminok, antioxidáns, mikroelemek)

Vélemény: Első ránézésre egy földszínekkel tűzdelt vegyes keverék. A mélyére kell nézni, hogy meglássuk a lényeget. A leírás gondosan válogatott tenyésztői minőségű degutápot ígér. A praktikus kördobozt kibontva erős illatú tápszag csap meg. Az "elengedhetetlen" összetevő a nyúltáp az első, ami szemet szúr, viszont kukorica és borsószirom is van benne, utóbbit a deguk kifejezetten szeretik, de csemegének és nem főeledelbe. Összességében nem rossz eledel, viszont az ára is arra enged következtetni, hogy gabonából van jórészt, ami a degucik emésztésének ilyen nagy mennyiségben és főeledelben nem az egészségét szolgálják. Sajnos ők sem a növényevőkre gondoltak az eledel kitalálásakor pedig sokáig nagyon bíztam bennük. Ára: Kb. 4-500Ft

 

halywood-degu-eledel.jpg


Halywood Csincsillaeledel

Leírás: Csincsillaeledel - teljes értékű takarmány-400g

Összetétel: Hőkezelt gabonamagvak, olajos magvak, növényi eredetű fehérjehordozók keveréke, adalékanyagok. Beltartalmi érték: Szárazanyag: 88%, Nyersfehérje: 18%, Nyersrost: 16,6%, Nyerszsír: 4,1%, Nyershamu: 9,7%, (vitaminok, antioxidáns, mikroelemek)

Vélemény: az összetétel leírása nem győzött meg, ránézésre hasonlít a márka degueledelére, csak abban világosabb falatkák is vannak. Magyarországon gyártják és tenyésztápként hirdetik a termékeiket. Sajnos arra nem kaptam választ a csomagolásról, hogy mennyi a gabonatartalma és az pontosan mit takar, tehát csak a szemünkre hagyatkozhatunk. Amiért leemeltem a polcról az a szembetűnő különbség a márka degueledeléhez képest: a magasabb rosttartalom. A degus rosttartalma 14,4%, míg a csincsisé 16,6%, ami már jónak számít. A zsírtartalom határeset, a fehérje magas. Ugyanúgy nem ajánlom sajnos. A rosttartalom feltehetően gabonából és nem növényi szálas rostból van, így fogat nem koptat.

halywood-csincsilla.jpg

 


 

JK Rodent Csincsilla eledel

Leírás: 

dsc_0022a.jpg

Vélemény: Az összetételére csupán rápillantva nem kell már talán magyaráznom, hogy miért nem ajánlom. Annyit azért hozzátennék, hogy valóban elősegíti a növekedést: a fogakét hosszában, a degukét/csinekét meg széltében.

jk-rodent-csincsilla.jpg


JK Rodent Degu eledel

Leírás: Degu Standard Plus. Teljes értékű eledel deguk számára. Optimális összetételű vélogatott természetes alapanyagokból, hozzáadott vitaminokkal és ásványi anyagokkal könnyű emészhetőséget biztosít. Erősíti az immunrendszert és elősegíti az egészséges növekedést. Összetétel: árpa, granulált, szárított takarmánynövények, extrudált kukorica, hajdina, hántolt zab, burgonya, extrudált rizs, kukoricapehely, petrezselyem, mogyoró, dió, szárított répa, extrudált búza, borsópehely, gallyak, lombhullató fákról. Etetési javaslat: töltsön egy tálba annyi eledelt, melyet az állat rövid időn belül elfogyaszt. Biztosítson mellé friss ivővizet! Azt javasoljuk, hogy a rágcsálóknak az eledel mellé adjon friss zöldséget, gyümölcsöt és szárított szénát. 

Vélemény: Egy cseh eledelről van szó, amelyet a gyártó prémium minőségűnek tart. Számomra viszont egy újabb szörnyűség az eledelpiacon. A csincsilla és a degu eledele egyaránt alkalmatlan a deguk napi etetésére.

jk-rodent-degu.jpg


JR Farm Degu Classic

Leírás: JR Farm degu lakoma: A degu lakoma természetes és a fajnak megfelelő, teljes értékű vegyes állateledel minden degu számára. A különösen nagy nyersrosttartalom és a kis mennyiségű gabona elősegíti az egészséges emésztést és megelőzi a túlsúly kialakulását. Természetesen gyümölcsök és cukorban gazdag hozzávalók nélkül a cukorbetegség megelőzésére. Sok zöldséggel, vitaminnal és ásványi anyagokkal a mozgalmas életért! Etetési javaslat: az etetőedényt csak akkor töltse fel, ha már csaknem teljesen üres. Kérjük, hogy naponta maximálisan annyi eledelt adjon, ami 24 óra alatt kompletten el van fogyasztva.
Teljes értékű állateledel deguknak. Összetétele: búza, borsópehely, extrudátumok, kukoricaliszt, búzapehely, takarmány lucerna, lóbabpehely, fűmag, pattogatott búza, pasztinákok, komócsin, petrezselyem, csomós ebír, borsmenta, sárgarépa, cékla, kukoricanövény, lándzsás útifű, réti here, mezei perje, réti csenkesz, palástfű, kúpvirág, citromfű, zab, gyűrűvirág: 0,3%, gyermekláncfű: 0,4%, széna. Analitikai összetevők: fehérje: 14,4%, zsírtartalom: 2,8%, nyersrost: 9,8%, nyershamu: 5,0%, tápértékkel rendelkező adalékanyagok (vitaminok, nyomelemek) . Kiszerelés: 1,6 kg

Vélemény: Mivel nagyon szeretjük a JR Farm kiegészítőit, ezért alig vártam, hogy kipróbáljuk ezt a deguknak szánt főmenüt is. Az elsőre feltűnik, hogy a búzapufikat itt is szükségesnek tartották deguba, pedig nagyon nem az. Engem, ami meglepett az a rosttartalma, mert bíztam abban, hogy a JR Farmnál min. 14-15%-os rosttartalmat találok, de ez az alig 10% édeskevés. Összességében több benne az értékes összetevő, mint a tyúkeledel. A borsópehely örök kedvenc a móciknál, az eledel gyógynövény- és zöldség tartalma is összességében kedvünkre való. Ha kipróbáljátok az eledelt, akkor a búzapufikat semmiképpen se hagyjátok benne. A kinti madarak, más házi haszonállatok részére még felkínálható, ami a deguknak nem való. Így viszont persze nem túl gazdaságos eledelt venni. Főleg, hogy amúgy sem olcsó. Az alacsony rosttartalom miatt nem ajánlott. :( Még fejlődnie kell. Addig vesszük a a gyógynövényes nasijait, mert abból a legtöbb nagyon jó.

 

jr-farm-degu.jpgJR Farm Degu Spezial

LeírásA JR Farm Degu Speciál cukor hozzáadása nélkül készült kiegyensúlyozott keverék a degu fajnak megfelelő módon történő etetésére. Olyan hozzávalók lettek kiválasztva, amelyek speciálisan deguk számára alkalmasak és lényegesen hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez. Etetési ajánlás: az etetőedényt  csak akkor feltöltetni, amikor már majdnem teljesen üres. Kérjük naponta maximálisan annyi eledelt adjon, amennyi 24 óra alatt kompletten el van fogyasztva. Összetétele: zabpehely, búzapehely, borsópehely, sárgarépa, petrezselyem, búza, pattogatott búza, takarmány lucerna, borsmenta, kukorica, kukoricapehely, cékla, gyermekláncfű, citromfű, körömvirág, lóhere, zab; Tartalomanyagok: nyersprotein: 13, 8%, nyerszsír 2, 8%, nyersrost 14,1% nyershamu 5,6%,; Adalékanyagok: A-vitamin, D3-vitamin, E-vitamin.

Vélemény: A potpourri ehhez képest semmi. Etetés után bementem és olyan gyógynövényillat volt, ami az alomszagot is elnyomta. Ilyet még egyik eledelnél sem tapasztaltam. Telis-tele van fontos összetevőkkel, gyógynövényekkel, lucernával, megfelelő arányú zöldséggel (borsópehely, répa, cékla). A pattogatott búza és kukorica kimaradhatott volna belőle teljesen-igaz így sincs benne sok, mert amúgy ez egy nagyon jó eledel. Német termék. Mivel nem a legolcsóbb eledel, nem is sok üzlet forgalmazza, inkább a nagyobbakban kell keresgélni, én webshopból rendeltem. A pufik sajnos itt is befigyelnek. Kb. 1200Ft/500g A JR Farm főmenüben tehát az elvártak alatt teljesített. Igaz, ennek az eledelnek a rosttartalma már jobb, de még lehetne magasabb. Kár érte, mert ők sokkal jobb irányba indultak el, mint sok más gyártó.

 jr-farm-degu-special.jpg

 

img_9954a.jpg

 


 JR Farm Food für Degus

Leírás: Fedezze fel a természetes táplálást JR Farm Food termékkel: Ennek a kiegyensúlyozott szakértők által kifejlesztett teljes értékű vegyes állateledelnek és a természetes állapotú terméságazatoknak a páratlan kombinációja otthonában is lehetővé teszi degujának természeteshez hasonló táplálását. A tartalmazott Farm-komplex probiotikus inulinnal (pasztinák gyökeréből) erősíti a bélflórát, a yucca kivonat pedig csökkenti a vizelet okozta szagképződést. Az Adult receptúra ey felnőtt állat életéhez szükséges összes tápanyagot,vitamint és ásványi anyagot biztosítja. Az összetétel kiegyensúlyozott arányának segítségével ez a keverék a tökéletes választás a mindennapi etetéshez! Speciálisan deguk számára a JR Farm Food eledelt zöld zabbal és vadfűmagokkal ízesítették. Természetesen gyümölcsök és cukorban gazdag hozzávalók nélkül. 750g

Etetési javaslat: az etetőedényt csak akkor töltse fel, ha már már csaknem teljesen üres. Kérjük, hogy naponta maximálisan annyi eledelt adjon, ami 24 óra leforgása alatt komplett el van fogyasztva. Teljes értékű állateeldel deguknak. Összetétele: extrudátumok, kukoricaliszt, szalma, zabnövény 6,7%, petrezselyem, borsópehely, sárgarépa, 4,2%, búzapehely, lándzsás útifű, gyermekláncfű 3,3%, lóbabpehely, fűmag: 2,6%, pasztinákok: 2,5%, pattogatott búza, kukoricapehely, zabpehely, cékla, borsmenta, zab, Yucca 0,4%, lestyán, kakukkfű, 0,4%, paprika, cukkini, uborka, lenmag, édeskömény, fekete kömény. Analitikai összetevők: Fehérje 11,6%, zsírtartalom 3,1%, nyersrost 14,4%, nyershamu 5,0%. Adalékanyagok: A-vitamin 8600 NE, D3-vitamin 860 NE, E-vitamin 34 mg.

Vélemény: Itthon kevésbé elterjedt eledelről van szó. Különleges abból a szempontból, hogy a tetején szárított növényfélék, főként gyermekláncfű található. Alul lapul az eledel, ami elsőre kísértetiesen hasonlít a Versele Laga Degu nature termékére. Analitikai összetevői megfelelőek, a rosttartalom lehetne picit magasabb. Ez a gyengéje sajnos  a márkának. Sok értékes összetevőt tartalmaz és külön szimpatikus, hogy nincs benne gyümölcs és egyéb magas cukortartalmú hozzávaló. Praktikus, ha különválasztjuk a tetején lévőnövényt és az eledelt. Előbbit a szénához keverve tálaljuk. Kb. fél kg-os a tényleges menü. Nem elegendő fogkoptatásra.

jr-farmfood-fur-degus.jpg


Kissmadár degu eledel

 

Leírás: Kizárólag kedvtelésből tartott kisállatok részére

Tartalom/%: 50 csincsilla táp, 10 búza, 5 árpa, 5 zab, 5 kukorica, 5 vörös köles, 5 napraforgó, 2 tökhéj, 3 sárgarépa, 3 paszternák, 2 almaszirom,  szentjánoskenyér, 1 mogyoró, 0,5 gyermekláncfű, 0,5 körömvirág, 520Ft/500g

Vélemény: Vegyes összetételű keverék. Található benne a szokásos kukorica-napraforgó-nyúltáp elegy, amikre nincs is szüksége egy degunak. Eddig egyetlen helyen botlottam ebbe a termékbe, Szombathelyen. Jászárokszálláson gyártott magyar termék. Vegyes eledel, ami rágcsálóeledel, de degunak semmiképpen sem ajánlom menüként. 

 kissmadar-degu-eledel.jpg


LOLO Pets Csincsilla eledel


Leírás: Alapeleség csincsilláknak. Összetétel: granulált keverék: 64%, gabonamagvak, gabonatermékek 20%, gyümölcsök 6%, olajos magvak és gyümölcsök 4%, sütőipari termékek 4%, más növények 2%. Tápanyagtartalom: nyersfehérje: 18%, nyers rost 12%, nyerszsírok és olajok 4,5%, nyers hamu 4,1%. Természetes vitaminokat tartalmaz. Adja naponta 2-3 szor az állat szükségletei szerint.

Vélemény:
Ajándékba kaptuk webáruháztól ezt a doboz eledelt. A granulált keverék tartalma, több, mint 40%-al magasabb a degus változaténál. Pont ennyivel kevesebb gabonamagot tartalmaz és sajnos ennyivel van több a degueledelben. A fehérjetartalma magasabb a kelleténél, a zsírtartalom határértéken mozog. A rosttartalom sajnos itt sem éri el a minimálisan elvárt 15%-ot. Ha már Lolo Pets, ez egy fokkal jobb a degusnál, de ha engem kérdezel én egyiket sem szívesen adom a deguimnak. Az ilyen eledeleket nyáron a tyúk, télen a cinegék elé öntöm, ha meg nem sértődnek. Sorry.

lolo-pets-chinchilla.jpg

 


LOLO Pets Degu eledel

Leírás: Alapeleség deguk részére. Teljes értékű takarmánykeverék. Összetétel: gabonamagvak, gabonatermékek 60%!, granulált keverék 22%, zöldségek 11%, sütőipari termékek 4%, más növények 3%. Természetes vitaminokat tartalmaz. Összes fehérje: 14%, nyerszsír: 3,5%, nyersrost: 11%, nyershamu: 3,5%

Vélemény: Kevés helyen láttam eddig ezt a magkeveréket. 450g-os kiszerelésű, a dobozon belül átlátszó zacskós csomagolás tartja frissen az eleséget. Ezért sem meglepő, hogy kibontva, friss, finom delikát jellegű illata van. Színes zöldséges falatkák vannak benne, viszont hemzseg a gabonától. A kiválogatott búza magot külön dobozba gyűjtöttem és vagy a vadon élő rágcsálók kapják vagy a tyúkok. Éppen ezért az ötletes és türelmes gazdi a kimaradt magot elültetheti és friss fűként felkínálhatja újra kedvencének. Úgy legalább nem árt. Fűmagnak szerintem mégsem éri meg megvenni. :) Kb. 395Ft/450g

 lolo-pets-degu.jpg

 

A doboza az elmúlt években változott, ha valaki még a színes konfettiset ismerné.

 


Megan degueledel

Leírás: Összetevők: burgonya!, petrezselyem, lucerna, borsó, búza, rizs, napraforgó, hajdina, zab, cukor!!!, extrudált gabona. Elemzés: fehérje 15,9%, zsír 2,0%, rost 13,1%, hamu 6,7%, foszfor 0,5%, kálcium 0,8%

Vélemény: Anno amikor megvettem sajnos nem volt annyi eszem, hogy elolvassam a dobozát, ugyanis cukrot tartalmaz. Etetése során rózsaszín vizeletet tapasztaltam több degumnál. Csoda, hogy nem lett bajuk. Azóta mindent kétszer is megnézek. Felháborítónak tartom, hogy cukrot tesznek egy degueledelbe és ráírják, hogy etesd vele nyugodtan a kisállatodat, mert ez jó neki. Burgonya és cukor. Aztán meg csodálkozol, hogy mibe pusztul bele. Nagyon dühítő az ilyen hanyagság. Főleg, mert egy gazdi megbízik a gyártó feltételezett szakértelmében. Ez az egyik legrosszabb degueledel a piacon összetétel alapján. Kifejezetten ártalmas és semmiképpen nem ajánlom.

 megan-eledel-kepei.jpg


 Milario degu eledel

Leírás: Összetevők: búza, zab, kukorica, vitamin karikák, szentjánoskenyér, nyúltáp, egyéb magvak. Etetési javaslat: naponta többször kis mennyiségben. 0,5 L

Vélemény: Csak azért vettem meg, hogy bemutathassam, nem tenném a deguim elé, mert sajnos nem túl biztató a beltartalom. Legalább átlátszó csomagolásban van. A legkisebb csomagolású eledel, amit láttam eddig. 302g-ot mértem. Többek közt nyúltáp, kukorica, pufikarika, napra és madaraknak való aprómag lapul a nejlonzacsiban. Hosszútávon ez az összetétel nem szolgálja a kis kedvencünk egészségét, sőt szinte garantált a rövidebb élete. Ez egy silány rágcsálótáp, nem degueledel. 

milario-degu-eledel.jpg

Leírás és fotó csak a deguinfon!


Multifit csincsilla eledel - Fressnapf

LeírásA Mulitifit csincsilla eledel kifejezetten a csincsillák igényeire készült teljes értékű állateledel, válogatott, természetes összetevőkkel. Alacsony zsírtartalom (3%) megelőzheti az elhízást. A magas nyersrosttartalom (17%) biztosítja a fogkopást és támogatja az emésztést. Az értékes vitaminok és nyomelemek erősíthetik a  természetes ellenálló képességet. Ugyanakkor az ízletes vadnövények gondoskodnak az ellenállhatatlan ízről. A Multifit állateledellel olyan, fajtának megfelelő, változatos és kiegyensúlyozott táplálkozást biztosít kedvencének, mint a természetes élőhelyén. Teljes értékű állateledel csincsilláknak - hozzáadott cukor, tartósítószerek és mesterséges színezék nélkül. 899Ft/700g

Vélemény: Azért akadt a kezembe, mert egy százassal olcsóbb, mint a degus, ezért kíváncsi lettem miben különbözik az összetételük. Amint megláttam, hogy 17% a rosttartalma, inkább ezt hoztam haza.  

 

multifit-csincsilla.jpg


  Multifit degu eledel - Fressnapf

LeírásTeljes értékű eledel deguk számára – mesterséges színező és ízfokozó anyagok, valamint cukor hozzáadása nélkül. 700g
MultiFit degueleség extra lucernával és illatos gyógynövényekkel tudományosan fejlesztett teljes értékű eledel, természetes összetevőket tartalmaz. Az eledel fajspecifikus, változatos és kiegyensúlyozott táplálékot jelent kedvencének A MultiFit degueledel ízletes és egészséges! Összetétel: gabonafélék,magvak, maláta és napraforgómag, növényi melléktermékek, zöldségek, mag. Beltartalma: nyers protein, nyers zsír, nyersrost, nyersoxidok, nedvességtartalom, kalcium, foszfor. Adalékok/kg: A vit. 5200NE, D3 vitamin 525NE, C-vitamin 20mg, E vitamin 25mg Etetési javaslat: 20-25g eledelt ajánlunk állatonként és naponta. Kérjük, mindig gondoskodjon friss ivóvízről.

Vélemény: A legtöbb degueledhez képest jó minőségű eledelről van szó. A csomagolásról már ordít, hogy alacsony zsírtartalmú, hozzáadott cukrot nem tartalmaz, ellenben illatos gyógynövényeket és lucernát igen. A lucernatartalma miatt fogkoptató és emésztést elősegítő. A kukorica tartalom lehetne szerintem kevesebb és pufit sem szeretjük, mert antidegus. :D Az új összetételben a kutyajuti falira emlékeztető ropogtatni valók elsőre nem szimpik, de a zsír, rost és fehérjetartalom rendben van. Hozzáadott cukortól, tartósítószertől és színezéktől mentes eledel! Egyedül a szénaszálakat nem eszik meg a deguk. Azt egyébként is külön kapják, jó vegyes szénaként. A Multifitnél már gondolkodtak, főleg az analitikai összetevőknél vagyok elégedett. Ha ebből az eledelből is kivesszük, ami nem degunak kell, akkor már nem éri meg megvenni. A hátsókat ez sem koptatja sajnos.

 multifit-degueledel-fressnapf2.jpg

Megújult csomagolás és összetétel, változatlan ár

 


Nestor degu eledel

Leírás: Világ ízei-Patagónia emléke (Patagónia /Tűzföld/ Dél-Amerika legdélibb csücske, ahol élhetnek deguk, mert Chilét és Argentinát is érinti.-a szerk.)

Csicsókával, fűmagokakkal és gyermekláncfűvel speciálisan a deguk számára készített táplálék (cukormentes), természetes összetevők és vitaminok, tartósító anyagokat nem tartalmaz

Összetétel: kukoricapehely, borsópehely, zab, hántolt zab, búza, köles, csicsóka, rozs, cirok, pohánka, nádcukor, lucerna, repce, szenegáli köles, vadrózsa, széna, gyermekláncfű, fűmag, szárított petrezselyem


Vélemény: elég sok gabonát tartalmaz, hiányolom belőle a rostot, az analitikai összetevők nem szerepelnek a csomagoláson, így a rost, fehérje és zsírtartalom is rejtve marad. Amit hasznosítani tudunk belőle az a borsópehely és a répa, de a tyúkok nagyon szeretik a magokat. Mindig jól járnak, ha olyan degutápra találok, ami nem megfelelő minőségű. A nádcukortartalom azért is szomorú, mert ott szerepel a leírás elején, hogy cukormentes. Habár a nádcukor lebontása lényegesen könnyebb a szervezetnek, ugyanúgy a szacharóz típusú cukrok csoportjába tartozik, mint a répacukor és cukorbetegek nem fogyaszthatják. Ez számomra nem teszi túl szimpatikussá. Főleg a nagy szöveg után, amit az elején elejtenek. Mint degugazdi becsapva érzem magam. 

nestor-degu-eledel.jpg


Panzi Degu rágcsálóeledel

LeírásA PANZI RODENT rágcsálóeledel sorozat megalkotásakor figyelembe vettük a különféle rágcsálók speciális táplálkozási igényeit. Ezzel is hozzájárulva ahhoz hogyaz Ön kedvence vidám és egészséges életet élhessen. A PANZI DEGU egy teljes értékű eledel melyet speciálisan a dguk tápanyag igényeinek kielégítése céljából álítottuk össze. Minőségi összetevők, ízletes falatok biztosítják azokat a deguk számára fontos vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjéket és rostokat, melyek biztosítják, hogy kdvence szőrzete mindig egészséges és fényes legyen, kedvence pedig élénk és aktív maradjon. 

Etetési javaslat: Kb. 20-25 gramm/nap. Tiszta víz, friss széna mindig álljon kedvence rendelkezésére! A degunak még kiegészítőként se adjon cukortartalmú eledelt, így például mazsolát sem!

Összetétel: gabona, granulátumok és pelyhek, napraforgó, zab, kukorica, búza, kéreg, tökmag... 

Analitikai jellemzők: nyersfehérje 12,5%, nyersrost 11,7%, nyerszsír 9,6%, nedvesség 9,6%, hamu 3,6% 1000ml/500g

Vélemény: Megváltozott a csomagolás, ezért elővett a kíváncsiság, mi változott belül. Nem árulok el titkot, hogy továbbra sem szimpatikus eledel számomra. Papírdoboz illatú és olyan összetevői vannak, amik nagyon nem valók degunak, nagy darabokban, hemzseg a puffasztott és színes gabonától. Nem túl szimpatikus ez a színkavalkád sem: rózsaszín, neonzöld. Emiatt csernobili kajának is hívom. Ami pozitív változás és fontos megemlíteni, hogy végre eleget tesznek annak a fontos kritériumnak, hogy feltüntetik az analitikai összetevőket a dobozon. Így viszont látható, hogy a zsírtartalma túl magas egy degunak, a rosttartalma pedig elégségesnek sem mondható. Szép kövér és rövid életű tengerimalacokat lehet belőlük nevelni ezzel a kajával. Bocsi a tengericocásoktól! Öröm, hogy a gyümölcstartalom láthatóan csökkent (eltűnt a banán!!!), de egy fűevő állatnak a 98%-os maggal tömés vajon mennyire használ? Habár csodálatos marketingszöveget sikerült megereszteni a doboz hátulján, de a rend kedvéért ezek jó része csak parasztvakítás és sajnos nem vagy nem teljesen fedi a valóságot. Pl. az, hogy figyelme vették volna a deguk speciális táplákkozási igényeit, vagy hogy hozzájárulna a deguk egészségéhez. Szerencsés dolog e ráírni egy dobozra, hogy minden fontos vitamint és ásványi anyagok tartalmaz, ha ezek fel sincsenek tüntetve az összetevők között? Sajnos még mindig nem nőtt fel a feladathoz, hogy egy fűevő állat igényeit kielégítse. Ami még szomorúbb, hogy ezt veszik a legtöbben. 

 

panzi.jpg

 Felül az új, alul a régi doboz és tartalom


Panzi rágcsálóeledel

Leírás: PanziPet rágcsáló mageleség: Különféle magvakból, gyümölcsökből és más növényi kiegészítőkből készített pelleteledel keverék. Teljes értékű gyümölcsöket is tartalmazó eledel tengerimalacoknak. (még jó, hogy rágcsálóeleség) Tartalmazza mindazt, amire kedvencének szüksége van. Ízletes, minőségi összetevők biztosítják azokat a fontos vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjéket és rostokat, amik a kisállat szép szőrzete, erős fogazata, élénksége és egészsége megőrzése szempontjából fontosak. Összetétel: gabona granulátumok és pelyhek, napraforgó, zab, kukorica, búza, kéreg, tökmag, aszalt gyümölcsök különböző arányú keverékei.

Vélemény: ha a gyártó cég célja az volt, egy általános  magos eledelt, akkor ez relatív sikerült.  Az eleség alapja a standard: kukorica, búza, napraforgó, táprúd keverék. Apró aszalt almadarabokat tartalmaz, és néhány szem tökmagot. 700ml-es dobozban kb. 430g eledelt találunk. Jóleső érzés, hogy amikor kibontjuk nem kell az aljára nézni, becsületesen telepakolták a dobozt. Mondjuk itt is az a helyzet, hogy a dobozon feltüntetett magkeverék köszönőviszonyban sincs a beltartalommal. Az ára igen kedvező (kb. 300Ft), mint a legtöbb Panzi terméknek. Fontos: nem degu, hanem rágcsálóeledel a pontos megnevezése, de a degu is rá van nyomtatva-sajnos. Javaslom keress a deguidnak más eledelt, mert ez nem alkalmas a deguk takarmányozására. A hozzávalók láthatóan gondosan válogatottak, de nem szolgálják kedvencünk egészségét.

panziragcsalomageleseg-ment.jpg


Pepe (Delicious)

Leírás: A deguk speciális összetételű eledelt igényelnek. A PEPE takarmánykeverékben megtalálható minden olyan nélkülözhetetlen összetevő, amelyekre a deguknak szükségük van. Kényeztesse kedvencét finom és egészséges eledellel. A PEPE degueledel összetételét hosszú, tudományos kutatások során tenyésztők fejlesztették ki, az egészséges életmód követelményeinek megfelelően. A PEPE termékek rendszeres ellenőrzésének és kíméletes gyártási folyamatának köszönhetően az összetevőkben található vitamin és ásványi anyagok megőrzik eredeti tápértéküket. A PEPE termékek etetése hozzájárul ahhoz, hogy a degujának hosszú, boldog élete legyen. Etetési útmutató: 1 evőkanál (kb. 10- 15g) eledel naponta. Az eledel mellé minden nap biztosítson friss, tiszta vizet. Összetevők: növényi eredetű származékok, zöldségek, rágófa, gabonafélék. Az EU előírásnak megfelelő színezőanyagokat tartalmaz. 

Vélemény: A csomagolása, az összetétele és az illata már elárulja, hogy egy prémium eledelről van szó. Amikor kibontottam megcsapott a finom, szinte gyógynövényes illat. Mélyen az aljára kellett néznem, ez elsőre meg is tévesztett. Lemértem. 600g-os eledelről van szó, 622 g finomság volt a csomagban. Telis-tele van növényi összetevőkkel, de a narancs golyók, itt is pufik. Kb. 600Ft-ba kerül. Pirospont, hogy a dobozos kistesóhoz képest minőségi javulásra törekedtek. Az analitikai összetevőkről sajnos nincs adatom. Ránézésre a növényi beltartalom az uralkodó, de mindenkit óva intek attól, hogy olyan eledelt vásároljon, amin nincs feltüntetve a fehérje-rost-és zsírtartalom. 

pepe-teljes-degu.jpg