Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


• Egészséges nasik

...avagy hogyan fogjunk meg egy degucit a hasán keresztül. Nos, ez nem lesz nehéz. Abszolút megvesztegethetők, ha finomságról van szó. Sajnos pont emiatt esik át sok gazdi a ló túloldalára. Nagyon örülnek 1-1 szem aszalt gyümölcsnek vagy olajos magnak, mi pedig azt hinnénk boldoggá tesszük őket, de sajnos a féktelen nasiztatásnak az egészségük láthatja kárát. (lásd: Etetésről menüben). Éppen ezért fontos a főmenü és a széna mellé adott csemege mennyisége és minősége. Nálunk sokszor a széna és a főmenü mellett nincs is nasiztatás. Ritkán veszünk ilyen csomagos nasikat is. Nem is olcsók, az olcsó vackoknál sokkal jobb, ha nincs nasi, hiszen nem szükségszerű. Minden vitamint és ásványi anyagot, amire szükségük van biztosít a főmenü és a minőségi széna. Sajnos ebben a kérdésben NEM szabad, hogy rossz útra térítse a degu a gazdiját, nekünk kell okosnak lenni.

Degueledelekből rendkívül széles választék van, csemegékből pedig szinte meghatározhatatlan a variációk száma. A kifejezetten deguknak és csincsilláknak készült csemegék között vannak jók, viszont vannak a rágcsáló dropsok, mézes karikák, csemegerudak, amiket hiába árulnak degunak is, nem szabad megvenni.  A gyümölcsös, kekszes, babapiskótás, joghurtos izéket meg sem érdemes nézni közelebbről, mert azokat sem degunak találták ki. 

Csemegéknél a legfőbb szabály, hogy ha nem vagyunk biztosan abban, hogy degunak is adható, inkább ne vegyük meg. Ha csincsillának vagy degunak adható csomagolás szerint, akkor is alaposan át kell nézni az összetevőket (gabona, gyümölcs, cukor, krumpli van e benne, mekkora a rost, fehérje és zsírtartalma). Íme azok a kiegészítők, amiket biztonsággal adhatsz a deguidnak nasi mennyiségben. 

JR Farm kiegészítők

Nagyon kedvelem ezt a márkát, habár sajnos kevés helyen érhető el és a külföldön kapható termékválasztékához képest, itthon csak néhány vásárolható, az is főként webshopokban. Jó minőségű és igazán egészséges dolgokat találunk a JR Farm kis zacsis finomságai között. Sőt a JR Farm nasijai jobbak, mint az eledelei.

JR Farm Chinchilla - Blütengarten

jr-farm-blutengarten.jpg

JR Farm Chinchilla Spezial

jr-farm-chinchilla-spezial.jpg

JR Farm Feldkräuter

jr-farm-feldkrauter.jpg

JR Farm Degu Snack

jr-farm-degu-snack.jpg

A fentieken kívül még a Wiesen Kräuter, Blütenwiese, Löwenzahn, Spitzwegerich is tökéletes. 

jr-farm.jpg

 

Bunny Lust und Nature termékek

bunny-lust-nature-ment.jpg

Csak ebben a linkben szereplők: http://www.zooplus.hu/shop/kisallat/snack_eledelkiegeszitok/snack_mix/bunny/524274 

Főeledelek

A legjobb nasik akár főmenük is lehetnek. Pl ha Versele Laga Chinchilla és Degu Complettel etetsz, akkor a szintén főeledelnek minősülő Bunny Degu Traumot vagy a Real Nature degusat ill tengerimalacosat is veheted mellé nasinak és fordítva. Nálunk a jobb minőségű Real Nature a főkaja és a Complete a nasi. Előnye, hogy ezek minőségi eledelek és mivel főmenünek is megállják a helyüket nem kell aggódni, ha többet eszik belőle.

real-nature-degu.jpg

chinchilla--degu-complete.jpg

bunny-degu-traum-eledel.jpg

Versele Laga nasik

Versele Laga Crock Complete

Ebből a nasiból a Herbs a legjobb. Egy szemet felezve ajánlott odaadni a degucinak. 

versele-laga-crock-complete-herbs.jpg

Olajos magvakat és gyümölcsöt egyáltalán ne adjunk nekik! Ilyesmire nincs szükségük. Előbbiek túl zsírosak, utóbbiak túl cukrosak. Ha össze-vissza nasiztatjuk nem fogja enni az egészséges tápot és a szénát, aminek betegség lesz a következménye.

Fontos! Tápváltás alatt ajánlott kerülni a nasiztatást. Ilyenkor csak széna és főmenü javasolt. Így könnyebben át fognak állni a kis bestiák az új tápra. A nasiztatás megnehezíti vagy akár meg is akadályozza a sikeres tápváltást!

 

Fotók: saját archívum, www.allateledelnagyker.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 


Utolsó képStatisztika

Online: 3
Összes: 376057
Hónap: 6920
Nap: 289