Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


• Degubetegségek

A degukat érintő gyakori/lehetséges halálozási okok:

Bélflóra felborulása

Tünetek: Elsőként az egy helyben gubbasztás, a bágyadtság vagy a puffadás tűnhet fel a gazdinak, majd étvágytalanság. Esetleg a széklet mérete és keménysége is változhat.
Okok: hirtelen tápváltás, nyers fű, nyers zöldségek szoktatás nélküli etetése, antibiotikumos kezelés, rossz minőségű és alacsony rosttartalmú eledel
Megelőzés: Magas rosttartalmú tápra kell váltani. (VL Chinchilla és Degu complete, Real Nature, Bunny degu traum) Ha nem szokott nyers zöldséget, fűfélét enni, abból is először csak keveset kapjon, aztán fokozatosan növeljük az adagot. Lásd itt! Mindig kapjon minőségi szénát. Antibiotikumos kezelés mellett elengedhetetlen a probiotikum (pl. Bio-Lapis) adagolása. Érdemes olyan tápot választani, ami FOS-t (fructo-oligoszacharid) tartalmaz, ami támogatja a bélflórát. Óvatosan a zöldséggel, nasival! Csak olyan nasit kapjon, ami fűevőknek is ajánlott. 
Kezelés: Azonnal iktassuk ki a nyers zöldségeket, fűféléket és a nasikat az étrendből. Csak magas rosttartalmú száraz tápot és szénát kapjon. Szerezzünk be Bio-Lapist és orvosi utasítás szerint csináljunk végig egy kúrát. Felborult bélflórára hatékony gyógyír. Még jobb, ha van otthon Oxbow Critical Care, 
mert rostban gazdag, rendbe teszi a bélflórát. A bélflóra felborulását otthon nem fogod tudni megállapítani, mint diagnózist. A tünetek más súlyosabb bajokra is utalhatnak. Ezért a doki alap. Ha visszatér a hasmenés, akkor az Exo-Petnél tudnak csinálni tenyésztést a kakiból és célzottan kezelni. 

 

belflora.jpg

Cukorbetegség/Diabétesz/Szürkehályog

Tünetek: az átlagosnál nagyobb folyadékigény és több vizelet, a szemlencse egyre erőteljesebb elhomályosodása (opálosodás), vakság
Okok: helytelen táplálás, rossz minőségű eledel, magas cukortartalmú ételek fogyasztása, genetika: a deguk szervezete nem alkalmazkodott a cukor lebontásához, egyes -főleg beltenyésztett- egyedek hajlama erősebb
Megelőzés: Ne adjunk gyümölcsöt és emberi kjaát a degunak legfeljebb alkalmanként és keveset, cukortartalmú ételeket pedig egyáltalán ne kínáljunk fel számára! Etessük jó minőségű pelletes degueledellel, kerüljük a kukoricás, gabonás és cukortartalmú rossz minőségű menüket. Nézzük meg milyen eledelt veszünk!
Kezelés: a tünetek észlelésekor azonnal be kell szüntetni a cukortartalmú ételek és gyümölcsök adását, véglegesen! Szigorúan csak a fűevőknek való étrendet kell tartani. (széna, pellett eledel, gyógynövény, nasiknak sem ehet gyümit, répát) Amennyiben elhízás is fennáll, növeljük a mozgásterét, az olajos magvakat is felejtsük el. A cukorbetegség nem gyógyítható csak szinten tartható egy jó életminőség, a szemlencse elszürkülése nem visszafordítható! További tanácsot lehet kérni az állatdokitól az életminőség javítására, hiszen a magas vércukorszint károsíthatja a májat, az idegrendszert és a veséket is. Ha kisdegukon tapasztaljuk a tüneteket, akkor se a mamát, se őket ne szaporítsuko! Fokozottan figyeljünk az étkezésére. 
A rossz látás miatt a ketrecet is át kell alakítani, nehogy leessen, összetörje magát. Mivel a bajusza is segíti a tájékozódásban, ezért elég minőségi életet képes élni így is. Kiengedni viszont nem szerencsés, mert neki mehet a falnak, berendezési tárgyaknak. Mielőtt benyúlunk a helyére, előtte szólítsuk meg, mert főleg eleinte megijedhet a hirtelen mozdulatoktól. A szemlencse műtét sajnos jelenleg cicáknál, kutyusoknál sem bevett eljárás. A cukorbeteg degu is sokáig élhet, ha megfelelően tartjuk és vigyázunk rá. Elég ügyesen tájékozódnak a többi érzékszervük és a bajszuk segítségével.

degu-diabetesz.jpg

 A cukorbaj következményei: szürkehályog, vakság

szurkehalyog.jpg 

Májbetegség

Tünetek: hirtelen, látványos súlyingadozás: fogyás vagy hízás, jellemzőbb a túlsúly
Okok: magas zsír/olajtartalmú ételek fogyasztása (Pl: dió, mandula, napraforgó, sajt), a nőstények és az egyedül vagy kicsi helyen tartott mókucik hajlamosabbak rá.
Megelőzés: alacsony olaj/zsírtartalmú eledelek, csemegék, megfelelő mozgás biztosítása (min. 50x50x100cm-es ketrec és min. 30 cm kerékátmérőjű mókuskerék, futtatás)
Kezelés: olajos magvak és más olajtartalmú étkek teljes mellőzése, ügyelni kell a mozgásra, pl: lakhely átalakítása, több ugrálási lehetőség, nagyobb ketrec, gyakoribb futtatás. Ha kedveskedni akarunk neki csemegével válasszuk pl: a gyógynövényeket, mértékkel és keveset: zöldséges jutalomfalatokat (répa, borsópehely). Ajánlott a s
zemélyes vagy telefonos konzultáció dokival, főként, ha mindent megteszünk, de nem normalizálódik a súlya. A fogyás lehet fogprobléma vagy emésztőrendszeri probléma, ezért szintén csak doki tud diagnózist mondani.

 

1311395343.jpg

 

tumblr_lslqgso6hf1qc6j5yo1_r1_500.jpg

A túletetés elhízáshoz, majd betegségekhez vezethet.


Tályog/Daganatos megbetegedés

Tünetek: meglehet, hogy mindaddig nincs tünet, amíg látható, tapintható nem lesz a tumor, hiszen rendszerint nem okoz fájdalmat.
Okok: nem ismert, öreg deguknál előfordulhat, de nagyon ritka
Megelőzés: kb. mint az embernél, nem tudják megmondani, helyes táplálással, mozgással csökken a kockázata minden betegségnek. A C-vitaminnak rákmegelőző hatása van. Fontos, hogy az eledel tartalmazzon C-vitamint vagy aszkorbinsavat. Külön ne adagoljuk, különösen cseppekben, por formájában ne, mert a túladagolás veszélyes lehet. Kérjük ki állatorvos véleményét, aki segít a készítmény és a vitaminkúra kiválasztásában. illetve tanácsot ad, hogy rendszeres vagy kúraszerúűen adható csak az adott vitaminkészítmény.
Kezelés: A tályogot műteni kell, kimosni a sebet, eltávolítani a gennyet. Orvosi utasításnak megfelelően antibiotikummal és gyulladás csökkentővel kezelni. A rák nagyon-nagyon ritka és rendszerint nem műthető. Azonban ilyenkor is fontos a fájdalomcsillapítás és ha nem gyógyítható túl kell altatni.

daganatok.jpg

 

Húgykő/Színes vizelet (porfirinuria)

Tünetek: rózsaszínes és/vagy véres vizelet, nehézkes, fájdalmas vizelés, bágyadtság
Okok: genetika, elhízás, ivartalanítás, tartósan magas fehérjebevitel, bakteriális fertőzés, anyagcsere-zavar, a máj működésének zavara, magas foszfor-és magnéziumbevitel, mozgáshiány, profirinuria
Megelőzés: a helyes táplálással kevésbé fogékony a kisállat a betegségekre, de biztos megoldás sajnos nincs, mert ha a hajlam megvan, nem tudunk mit tenni. Egyes eledelek/csemegék színezéke (pl: cékla) vagy pipacs miatt is előfordulhat rózsaszínes vizelet. Ilyenkor fokozatosan iktassuk ki a gyanús kajákat (ne adjunk pipacsot sem) és legalább 2-3 napig figyeljük meg a vizelet színét. Ha nem tapasztaljuk a rózsaszínes színt, akkor valószínűbb, hogy csak ezek okozták. További megfigyelés javasolt, hogy teljesen megnyugodthassunk. Olyan fogkoptatót, eledelt válasszunk, ahol a kalcium-foszfor aránya 2:1, vagyis kétszer annyi kálcum legyen benne, mint foszfor. A foszfor eben a dózisban a kálcium felszívódását segíti. A túladagolt foszfor okozhat követ a vesében, húgyhólyagban, fogproblémákat idézhet elő. 
Kezelés: Forduljunk orvoshoz! Elzáródhat a húgyvezeték, a degu az oldalára dől és ilyenkor néhány órán belül elpusztul. A diagnózishoz telt hólyagos ultrahang kell.
Gyulladáscsökkentő és antibiotikumos kezelést szoktak alkalmazni, ritkább esetben csökkentett fehérjetartalmú diétát javasolnak. Nagyobb kő esetén műtét is indokolt lehet. (ritka rágcsálónál, hogy oldani tudnák a követ) Fontos, hogy mielőbb kerüljön sor a műtétre, mert a napi kezelés (infúzió, gyógyszerek) és az azzal járó stressz nagyon megviselik a kisállatot és legyengülhet ha nem iszik, eszik. A folyadékigény növekedést szárított növényekkel, szénával és minőségi, szálas rostot is tartalmazó pellettáppal érhetjük el.

  

hugyko-kepek.jpg

Ezek sajnos saját fotók, Kispoc a műtét előtt meghalt a váróban :(

 

 

Képek forrása: saját archívum, www.deguwiki.de, www.flick.com, octodondegus.weebly.com, ratfanclub.org, rattenreich.forumieren.com, en.wikipedia.org